Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Plánujete letnú dovolenku v zahraničí: Množiaci sa koronavírus všetko mení, striehnite na tieto PODMIENKY pre turistov!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (8)
Ilustračné foto (Zdroj: Gettyimages.com)

LONDÝN - Niektorí si mysleli, že to už máme za sebou. Niektorí sa už možno nazdávali, že žiadny pojem ako koronavírus sa už nebude viac skloňovať. Opak je pravdou a nebezpečné ochorenie opäť v Európe naberá na sile. To má priamy vplyv na podmienky pre turistov, ktorí si v lete plánujú dovolenku po Európe. Je veľmi dôležité si pred cestou pozrieť, ako sa menia podmienky v tej-ktorej krajine.

archívne video

Očkovanie proti KORONAVÍRUSU v rómskej osade v Trebišove (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Na zmeny upozorňuje britský web The Guardian. Ten hneď na úvod upozorňuje, že prudké nárasty prípadov sú hlásené najmä v krajinách ako Grécko, Španielsko, Francúzsko či Nemecko.

Niektorí zdravotníci dokonca v niektorých prípadoch vyzývajú na opätovné zavedenie rúšok a iných opatrení a nabádajú turistov, aby uplatnili osobnú zodpovednosť. Varujú tiež, že eskalácia vírusu by mohla viesť k rýchlemu návratu obmedzení, ktorých sme sa ako spoločnosť zbavili s príchodom jari. Po posledných číslach to však vyzerá, že toto "zbavenie sa" obmedzení zrejme bude len dočasné a s príchodom chladnejších mesiacov sa ochorenie môže znovu šíriť.

Ktoré krajiny hlásia ďalšie a ďalšie prípady?

Grécko, Španielsko, Francúzsko a Nemecko – ako aj vzdialenejšie destinácie, ako sú karibské ostrovy, Maroko a Tunisko, podľa Guardianu zaznamenávajú výrazný nárast prípadov.

Prvé na rade je Grécko, kde sa väčšina ochorenia týka mladých ľudí. Ide o vek 18 až 24 rokov. Ministerstvo zdravotníctva v Grécku pritom prízvukuje, že najväčšia koncentrácia prípadov sa vyskytuje práve v turisticky obľúbených destináciách. Len počas minulého víkendu nahlásili nových vyše 11-tisíc infekcií. Keď si to porovnáme s predchádzajúcim obdobím predstavuje to trikrát viac prípadov oproti minulému týždňu.

Protest v Grécku
Zobraziť galériu (8)
Protest v Grécku  (Zdroj: SITA/AP/Thanassis Stavrakis)

Ohrozenie je predovšetkým na ostrovoch Korfu, Kefalónia a Zakynthos, ale aj Iónske more. Zdravotníci majú teraz predovšetkým na zreteli a kontrole také miesta ako Kréta, oblasť Attiky, vrátane gréckeho hlavného mesta Atén, južnú oblasť Egejského mora, vrátane ostrovov Mykonos a Paros, a ostrovy Rhodos a Kos. Rúška sú tam, na rozdiel od Slovenska, povinné vo verejných vnútorných priestoroch, aj v nemocniciach, vo verejnej doprave a na výletných lodiach.

Taliansko podľa portálu zaznamenalo päťmesačné maximum nových prípadov. V krajine je povinné nosenie rúšok vo verejnej doprave. Roberto Speranza, minister zdravotníctva, vyzval ľudí, ktorí sú infikovaní, aby „splnili svoju povinnosť“ a zostali doma.

Zdravotníci očkujú vakcínou spoločnosti AstraZeneca proti ochoreniu Covid-19 vo vnútri kongresového centra La Nuvola v Ríme.
Zobraziť galériu (8)
Zdravotníci očkujú vakcínou spoločnosti AstraZeneca proti ochoreniu Covid-19 vo vnútri kongresového centra La Nuvola v Ríme.  (Zdroj: TASR/AP Photo/Andrew Medichini)

V Španielsku sa počet prípadov v porovnaní s minulým mesiacom tiež zvýšil, a to o viac ako 60 %. Vírus tu ľudí ohrozuje hlavne na ostrovoch Mallorca, Ibiza, Menorca a Formentera. Tamojší zdravotníci označili súčasnú úroveň za „alarmujúcu“, pričom miestne médiá informovali, že bezhraničná chuť na sústredené stretnutia na párty po rokoch pandemických obmedzení vytvára „idylické“ podmienky pre šírenie vysoko nákazlivého Omicron variantu BA.5. Tým je ohrozená celá spoločnosť, keďže to môže "naštartovať" novú vlnu ochorenia.

Plánujete letnú dovolenku v
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR/AP)

Ani Francúzsko neuteká spod množiny nárastu prípadov, kde ich za posledné dva týždne zaznamenali viac ako 80 percent. Opätovné zavedenie obmedzení tam však nemá vyjadrenú podporu zo strany spoločnosti. Povinnosť nosiť rúška bola totiž zrušená len nedávno.

Plánujete letnú dovolenku v
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Michel Euler)

Portugalsko sa po náraste prípadov podľa Guardianu považuje za rizikovú destináciu a cestujúci sú stále povinní preukázať, že sú očkovaní, testovaní alebo uzdravení, a musia nosiť rúška. Sedemdňová miera výskytu zostáva vysoká v porovnaní s väčšinou okolitých krajín, a to 1 150 prípadov na 100 000 obyvateľov.

Plánujete letnú dovolenku v
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Getty Images)

Počet prípadov v Nemecku stále rastie kvôli šíreniu variantu koronavírusu pod označením BA.5. V dôsledku tohto javu je tu registrovaných približne 500 úmrtí týždenne. Počet hospitalizácií na jednotkách intenzívnej starostlivosti v súvislosti s infekciou sa oproti minulému týždňu zvýšil až o 12 percent. Platí tu povinnosť nosiť respirátory vo verejnej doprave, v nemocniciach a v sanitkách. Pacienti sú povinní sa izolovať po dobu najmenej piatich dní a domov môžu opustiť až po následnom negatívnom teste na koronavírus.

Protest proti ruskej invázii v Berlíne.
Zobraziť galériu (8)
Protest proti ruskej invázii v Berlíne.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

Viac o téme: OpatreniaKrajinyDovolenkyKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu