Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Šíri sa nový subvariant OMIKRONU: Vedci sa obávajú! Vyskytol sa v týchto krajinách

Koronavírus v Indii
Koronavírus v Indii (Zdroj: SITA/AP Photo/Ishant Chauhan, File )

WASHINGTON - Odborníkov znepokojuje nový vysoko nákazlivý omikronový subvariant BA.2.75, ktorý sa výrazne šíri v Indii a vyskytol sa už aj v iných krajinách. TASR prevzala správu od agentúry AP.

Daný subvariant môže byť podľa vedcov schopný obísť imunitu nadobudnutú vakcináciou či prekonaním infekcie. Nie je však isté, či môže spôsobiť vážnejší priebeh ochorenia, tak ako predchádzajúce subvarianty omikronu. 

Archívne VIDEO Rezort zdravotníctva zatiaľ žiadne COVID opatrenia nechystá

Lengvarský sa vyjadril k výpovediam lekárov a nahromadeným operáciám: Núdzový stav nehrozí, COVID opatrenia zatiaľ nebudú (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Na vyvodenie viacerých záverov je stále veľmi skoro. Zdá sa však, že najmä v Indii vykazuje miera prenosu exponenciálny nárast," povedal riaditeľ klinickej virológie v Minnesote Matthew Binnicker. Momentálne nie je jasné, či je infekčnejší než subvariant BA.5, dodal.

Subvariant zaznamenali vo viacerých krajinách

Nový omikronový druh BA.2.75 doposiaľ zaznamenali v Indii, Austrálii, Nemecku, Británii, Kanade, USA a v najmenej ďalších štyroch krajinách, sumarizuje AP. Obavy odborníkov vyvoláva veľké množstvo mutácii tohto subvariantu, ktoré by mohli vírusu umožniť efektívnejšie viazať sa na bunky, vysvetlil Binnicker. Ďalšou obavou sú genetické vylepšenia, ktoré môžu vírusu uľahčiť obchádzanie protilátok. Odborníci zdôrazňujú, že najlepšou prevenciou voči ťažkému priebehu ochorenia zostáva aj naďalej očkovanie.

Viac o téme: IndiaKoronavírusCOVIDOmikronSubvariant
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu