Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Obyvatelia okupovaného Chersonu prehovorili: Rusi ľudí bijú, mrzačia aj unášajú

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Profimedia)

CHERSON - Obyvatelia Chersonu, ktorý v marci pri invázii na Ukrajinu obsadilo Rusko, vinia ruských vojakov z mučenia. Svedectvo, podľa ktorých Rusi miestnych ľudí bijú, mrzačia aj unášajú, od obyvateľov juhoukrajinského mesta získal spravodajský server BBC.

BBC pripomína, že je zložité sa v situácii v Ruskom okupovanej časti Ukrajiny orientovať, okrem iného preto, že sa tamojší obyvatelia boja postihu v prípade, že sa svojimi príbehmi zveria. Väčšina tých, ktorým sa podarilo z Chersonu utiecť, zmazala všetky videá a fotky uložené v telefónoch pre prípad, že by ich kvôli nim zadržali ruskí vojaci na kontrolných stanovištiach. Získať dôkazy je preto ťažké.

Britská stanica zdôrazňuje, že ide o svedectvá z prvej ruky. Jedno z nich poskytol Olexandr Guz, miestny poslanec v obci Bilozerka v Chersoneskej oblasti. Ten hovoril o tom, ako ho ruskí vojaci zbili a spôsobili mu vážne podliatiny, dali mu na hlavu vrece a vyhrážali sa mu, že príde o ľadviny.

Bývalý novinár jedného z nezávislých médií v Chersonskej oblasti Oleh Baturin BBC oznámil, že ho ruskí vojaci uniesli a vyše týždňa väznili. Počas svojho uväznenia počul, ako Rusi mučia iných, a bol svedkom predstieranej popravy mladého muža. "Bili ma po chrbte, rebrách a nohách... kopali do mňa a mlátili pažbou samopalu," povedal Baturin.

Lekár z chersonskej nemocnice uviedol, že v službe videl známky po zasiahnutí elektrickým prúdom, stopy po spútaní alebo škrtení a spáleniny na rukách a nohách. "Medzi najhoršie patrili popáleniny na genitáliách, strelná rana na hlave znásilnenej dievčiny a popáleniny od žehličky na chrbte a bruchu. Pacient mi povedal, že mal na triesliach pripevnené dva drôty od autobatérie a povedali mu, aby stál na mokrej handre," dodal lekár pod podmienkou anonymity. Mnoho ťažko zranených ľudí sa navyše nenechalo vyšetriť, pretože sa bojí vyjsť von, povedal zdravotník. Na niektorých podľa neho Rusi "vyvíjajú psychický nátlak".

Do čela Chersonskej oblasti už Rusko od začiatku okupácie dosadilo svoju správu, v oblasti zaviedlo ruský rubeľ a podľa skorších varovaní Kyjeva by sa tu mohlo pokúsiť o zorganizovanie referenda o pripojení k Ruskej federácii. Proruské vedenie v utorok tiež prerušilo internetové a telefónne siete, uviedli ukrajinské úrady.

Ukrajinské vojská v uplynulých dňoch začali v Chersonskej oblasti protiofenzívu. Podľa ukrajinského oblastného gubernátora Hennadyja Lahutu sa ukrajinským silám podarilo dobyť späť 20 dedín na severe oblasti a postupujú ďalej na juh. Zhruba polovica obyvateľov Chersonskú oblasť od začiatku invázie opustila, dodal podľa agentúry Unian Lahuta.

Viac o téme: SporKonflikt BBCVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu