Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Z Ukrajiny utiekol lesbický pár: Útočisko našli v Británii, Tatiana prehovorila, čo ich najviac zarazilo

(Zdroj: Facebook/Sarah Barley-McMullen Wk)

LONDÝN - V britskom grófstve Derbyshire našla útočisko dvojica utečeniek z Ukrajiny z komunity LGBT, ktorá poskytla rozhovor spoločnosti BBC. Napriek tomu, že im chýba rodná krajina a zázemie, cítia sa v cudzom prostredí veľmi bezpečne a žijú v podmienkach, o ktorých mohli doma iba snívať.

BBC sa skontaktovala s párom rovnakého pohlavia z Ukrajiny, ktorých u seba dočasne ubytovali Sarah Barley-McMullenová a jej manželka Helen. Počas rozhovoru sa však utečenky Tatiana a Julia odmietli fotografovať. V rodnej krajine totiž museli skrývať svoj vzťah, ktorý bol vraj v rozpore s rodinnou tradíciou. 

Sarah uviedla, že LGBT páry čelia na Ukrajine väčšej diskriminácii ako vo Veľkej Británii. "Je to proti rodinnej tradícii a pravoslávnej cirkvi. Obvinia ich zo snahy zničiť kultúru a identitu krajiny. Je dôležité, aby LGBT ľudia z Ukrajiny mohli prísť do Spojeného kráľovstva a cítili sa tu bezpečne, často po prvý raz v ich živote," vysvetľuje. Tatiana sa vyjadrila, že ich zarazilo, aký krásny je ich nový domov. "Je to veľmi zvláštne, pretože náš prvý, druhý a dokonca aj tretí dojem je, že sme v nejakom filme, v anglickej televíznej šou a možno v seriáli To je vražda, napísala, alebo v niečom od Agathy Christie. Je to prostredie pre filmy. Ľudia predsa nemôžu žiť na takom krásnom mieste," rozplýva sa. Zároveň však pripomenula, že obidvom chýba ich byt, v ktorom žili desať rokov. "Teraz som v bezpečí, som na úžasnom mieste, som obklopená jedinečnými ľuďmi, ale kde je môj domov? Kde je môj doterajší život? Už tu nie je," povzdychla si. 

 

🌟Class of 2019🌟 Know that I am PROUD of each and everyone of you and EVERYTHING that you have ACHIEVED. REMEMBER: That...

Posted by Sarah Barley-McMullen Wk on Friday, November 22, 2019

Po úteku z Ukrajiny dvojica krátko pobudla v Maďarsku a v Nemecku. Podľa McMullenovej situáciu komplikovali najmä víza pre Juliu, pretože pochádza z Ruska, a tak sa nemohli zosobášiť. "Vznikli obavy, že jedna z nich nedostane vízum, pretože ako pár nemajú zo zákona žiadne práva. S manželkou sme museli napísať list vízovému úradu, že ich prijmeme len ako nezosobášený pár," povedala Britka. So svojou partnerkou založila skupinu s názvom OUT!Standing for Ukraine, ktorej cieľom je podporiť LGBT utečencov. Jedným z problémov je aj fakt, že britský vládny program Homes for Ukraine neumožňuje špecifikovať túto komunitu. "Môžete v ňom uviesť, či chcete ubytovať utečencov s domácim miláčikom, ale nie je tam nič o sexuálnej orientácii alebo rodovej identite," dodala Sarah. 

Viac o téme: UtečenecLesbaUkrajinaLGBT
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu