Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

AKTUÁLNE Ruská spoločnosť Gazprom prerušila dodávky plynu do Fínska

Ruská plynárenská spoločnosť Gazprom dnes ráno zastavila vývoz plynu do Fínska. Zobraziť galériu (2)
Ruská plynárenská spoločnosť Gazprom dnes ráno zastavila vývoz plynu do Fínska. (Zdroj: TASR/Fabian Strauch/dpa)

HELSiNKI - Ruská plynárenská spoločnosť Gazprom dnes ráno zastavila vývoz plynu do Fínska. Podľa agentúry Reuters to oznámil fínsky operátor Gasgrid.

Vláda Fínska, ktoré je neutrálnou krajinou a má s Ruskom viac ako 1300 kilometrov dlhú hranicu, v stredu schválila vstup krajiny do Severoatlantickej aliancie. Urobila tak po tom, čo Rusko 24. februára vojensky napadlo Ukrajinu, ktorá tiež nie je členom NATO. Moskva predtým varovala, že ak sa Fínsko rozhodne vstúpiť do NATO, príde s odvetnými krokmi.

AKTUÁLNE Ruská spoločnosť Gazprom
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Dmitry Lovetsky, File)

Fínska spoločnosť GasUM, ktorá je štátnym veľkoobchodom s plynom, v piatok uviedla, že ju Gazprom o chystanom prerušení dodávok plynu od dnešných 06:00 SELČ informoval. Fínsky podnik predtým odmietol platiť Gazpromu za dodávky v rubľoch.

"Dovoz plynu cez vstupný bod Imatra bol zastavený," povedal dnes GasGrid. "Počnúc dneškom, počas nadchádzajúcej letnej sezóny, bude Gasum zásobovať svojich zákazníkov z iných zdrojov prostredníctvom plynovodu Balticconnector," uviedla spoločnosť Gasum. Balticconnector je obojsmerný plynovod, ktorý prepája estónske a fínske plynovodné siete.

Gazprom už na konci apríla zastavil dodávky plynu do Poľska a do Bulharska. Krok zdôvodnil práve tým, že obe krajiny odmietli prejsť na platby v rubľoch. Rusko začalo platby vo svojej mene vyžadovať po invázii na Ukrajinu, kedy na neho západné krajiny uvalili sankcie.

Viac o téme: PlynDodávkyRuskoFínskoGazprom
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu