Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Severné Macedónsko zrejme tak skoro v EÚ nebude: Bulharsko bude ďalej blokovať prístupové rozhovory

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images/Oleksandr Filon)

SOFIA - Bulharsko napriek tlaku zo strany západných krajín plánuje aj naďalej blokovať rokovania o vstupe Severného Macedónska do Európskej únie. Uviedol to v piatok bulharský premiér Kiril Petkov. TASR informáciu prevzala od agentúry AP.

Len niekoľko hodín po tom, čo eurokomisár pre susedstvo a rozšírenie Olivér Várhelyi ukončil svoje rokovania s bulharskými predstaviteľmi s tým, že sa o tri týždne vráti s cieľom získať ich súhlas na spustenie prístupových rokovaní, Petkov zopakoval, že jeho vláda nepodnikne žiadne kroky "na základe vonkajšieho tlaku".

Severné Macedónsko zrejme tak
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Michel Euler)

Bulharská koalícia bude konať len na základe širokého národného konsenzu

Bulharská centristická koalícia bude konať len na základe širokého národného konsenzu, uistil Petkov svojich krajanov v piatkovom príhovore. Zároveň vyzval bulharského prezidenta Rumena Radeva, aby zvolal zasadnutie národnej bezpečnostnej rady, ktorá by sa zaoberala vzťahmi medzi Severným Macedónskom a Bulharskom.

"Iba Národné zhromaždenie (parlament) má legitímny mandát rozhodnúť o záležitostiach týkajúcich sa Severného Macedónska, a to by malo byť úplne jasné celej bulharskej spoločnosti, ako aj našim zahraničným partnerom," zdôraznil Petkov.

Bulharský premiér Kiril Petkov a bulharský prezident Rumen Radev
Zobraziť galériu (3)
Bulharský premiér Kiril Petkov a bulharský prezident Rumen Radev  (Zdroj: TASR/AP)

Sofia trvá na svojich požiadavkách

Sofia trvá na tom, aby Severné Macedónsko vo svojej ústave zakotvilo ochranu práv Bulharov, urobilo pokrok v historických sporoch medzi týmito dvoma krajinami a eliminovalo nenávistné prejavy voči Bulharsku.

Vlády Bulharska a Severného Macedónska sa v januári stretli na spoločnom zasadnutí s cieľom zlepšiť vzájomné vzťahy, ktoré sú poznamenané dlhoročnými spormi. Sofia žiada, aby bola bulharská menšina v Severnom Macedónsku ústavne uznaná ako ostatné menšiny v krajine – odmieta však argument svojho suseda, že existuje aj macedónska menšina v Bulharsku.

Viac o téme: BlokovanieBulharskoSeverné MacedónskoPrístupové rozhovory
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu