Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

FOTO Putin sa má čoho obávať: Superzbraň NATO môže zničiť ruskú jadrovú raketu za pár sekúnd

Strela systému Aegis vypálená z americkej lode USS John Finn Zobraziť galériu (2)
Strela systému Aegis vypálená z americkej lode USS John Finn (Zdroj: profimedia.sk)

MOSKVA - Ak Vladimir Putin naozaj uskutoční svoje jadrové hrozby, Rusko bude čeliť protiútoku NATO. Podľa správ NATO disponuje systémom protiraketovej obrany schopným zničiť ruské jadrové zbrane v priebehu niekoľkých sekúnd. Umiestený má byť hlavne do námorných zbraňových systémov.

Od začiatku vojny na Ukrajine sa ruský prezident Vladimir Putin vyhrážal, že vypustí na Západ svoj masívny jadrový arzenál. Najnovšie námestník moskovského ministra zahraničných vecí Alexandrej Gruško varoval, že preventívny jadrový úder by bol podľa ruskej vojenskej doktríny oprávnený. "Máme vojenskú doktrínu, je tam všetko," povedal Grushko, ktorého citovala štátna tlačová agentúra RIA.

Podľa oficiálnej vojenskej politiky Ruska môže krajina použiť jadrové zbrane, ak sa tieto alebo iné zbrane hromadného ničenia použijú proti krajine. Ale aj keby Putin považoval NATO za veľkú hrozbu a vykonal preventívne útoky, pokročilé obranné systémy NATO by mohli zamerať a zachytiť ruské jadrové zbrane skôr, ako spôsobia nezmerné škody, píše britský Express.

FOTO Putin sa má
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Bojový systém Aegis

Kľúčovým prvkom systému protiraketovej obrany NATO je bojový systém Aegis, ktorý je považovaný za jeden z najpokročilejších bojových systémov na svete a môže byť nasadený v námorných, vzdušných, pozemných, vesmírnych a kybernetických oblastiach. Systém je pomenovaný podľa ochranného štítu Aigis z gréckej mytológie. Podľa Express americký systém, ktorý v súčasnosti vyrába obranný gigant Lockheed Martin, bude hlavne integrovaný do námorných zbraňových systémov a bude sa používať na sledovanie a navádzanie zbraní na ničenie nepriateľských cieľov. „Zbraňový systém Aegis je najpoužívanejší bojový systém na svete a vďaka svojej flexibilnej architektúre systému dokáže plniť rôzne úlohy,“ hovorí výrobca svojho zbraňového systému.

Tento systém pozostáva z RIM-161 Standard Missile-3 (SM-3), RIM-174 Standard Missile-6 (SM-6) a bojového systému Aegis. Spojené štáty nedávno zadali objednávku v hodnote 92,5 milióna dolárov na výrobu protivzdušných obranných a radarových systémov Aegis pre námorníctvo, uvádza britský portál. Systém je možné použiť nielen na námorných vojnových lodiach, ale je vhodný aj pre pozemné systémy v podobe Aegis Ashore. Americkí predstavitelia koncom marca oznámili, že začnú testovať poľský bojový systém Aegis Ashore, ktorý by mal byť funkčný v roku 2022.

Viac o téme: Jadrové zbraneRuskoUSAVladimir PutinAegis
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu