Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Šok pre Putina: Jeho krstnú dcéru podozrievajú, že je zahraničnou agentkou, nikto nevie, kde sa nachádza!

Xenia Sobčaková Zobraziť galériu (3)
Xenia Sobčaková (Zdroj: profimedia.sk)

MOSKVA - Táto správa Vladimira Putina určite poriadne šokovala. Voči jeho krstnej dcére Xenii Sobčakovej prebieha vyšetrovanie. Existuje totiž podozrenie, že je zahraničná agentka. Ruský prezident neprejavuje žiadne zľutovanie, pokiaľ ide o zradu. V takomto prípade nie sú pred nín v bezpečí ani jeho priatelia, príbuzní či známi. 

Britský Daily Star informoval, že Kremeľ v súčasnosti podniká kroky proti disidentom, pričom vyšetrovatelia sa zameriavajú aj na Putinovu krstnú dcéru.

Xenia Sobčaková, ktorá už moderovala televíznu šou v Rusku, ocitla sa na obálke Playboya a šéfovala lifestylovému magazínu, sa krstnému otcovi otočila chrbtom pomerne skoro. V prezidentských voľbách v roku 2018 dokonca kandidovala proti Vladimirovi Putinovi. Nikdy sa ju ale nepodarilo umlčať a rovnako ako jej matka verejne vystupovala proti ruskému prezidentovi. Aj počas  prebiehajúcej vojny na Ukrajine otvorene hovorí o Putinovej agresii. Ale to môže byť jej pád.

Šok pre Putina: Jeho
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Šéf verejného výboru na odhaľovanie zahraničných intervencií v Rusku Aleksander Ionov nedávno uviedol, že sa preveruje, či Sobčaková bola financovaná zo zahraničia. "Ak sa nájdu cudzie prostriedky, bude klasifikovaná ako zahraničná agentka." V rámci toho je vyšetrovaná aj internetová mediálna spoločnosť Ostorozhno Novosti, ktorú Xenia vlastní. 

Razie prirovnala k sovietskym časom

Táto prax nie je v Rusku novinkou. Podľa Daily Star boli popredné nezávislé médiá Meduza a Important Stories pri predchádzajúcich vyšetrovaniach ruských úradov označené za zahraničných agentov. Sobčaková prirovnala nedávne razie Putinových stúpencov k zásahom proti disidentom v časoch Sovietskeho zväzu a obvinila ich, že na ich blokovanie používajú najrôznejšie zákony.

Ruský prezident Vladimir Putin počas stretnutia s maďarským premiérom
Zobraziť galériu (3)
Ruský prezident Vladimir Putin počas stretnutia s maďarským premiérom  (Zdroj: SITA/Yuri Kochetkov/Pool Photo via AP)

Kde sa teraz nachádza?

"Som Ruska, som občiankou Ruska. Nikam neemigrujem, nemám žiadne iné občianstvo," povedala Putinova krstná dcéra. Rusi klasifikovaní ako zahraniční agenti často nemajú inú možnosť, ako emigrovať do exilu. Najnovšie denník Bild informoval o tom, že Sobčaková opustila Rusko a hľadala útočisko v Izraeli. Nie je jasné, kde sa momentálne zdržiava.

Viac o téme: Vladimir PutinXenia Sobčaková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu