Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Ak Švédi požiadajú o vstup, NATO zvýši prítomnosť v Baltskom mori

Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo, File)

ŠTOKHOLM - Ak Švédsko požiada o prijatie do Severoatlantickej aliancie, môže sa spoľahnúť na to, že NATO zvýši svoju prítomnosť v okolí švédskych hraníc a tiež v Baltskom mori. V rozhovore pre švédsku rozhlasovú stanicu SVT, ktorý bol zverejnený vo štvrtok, to uviedol generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Informovala o tom agentúra DPA.

Stoltenberg povedal, že je presvedčený, že pre Švédsko sa v prechodnej dobe od požiadania o vstup do NATO a získaním členstva určite nájdu riešenia ohľadom bezpečnostných záruk. Zdôraznil, že akonáhle Štokholm podá žiadosť a začne sa prístupový proces, Aliancia bude silno politicky zaviazaná byť jeho garantom bezpečnosti.

Švédska ministerka zahraničných vecí Ann Lindeová v stredu uviedla, že Spojené štáty dali Švédsku bezpečnostné prísľuby na prechodné obdobie, avšak poznamenala, že "nešlo o konkrétne bezpečnostné záruky". Obdobie, počas ktorého by Aliancia prípadnú žiadosť Švédska o členstvo posudzovala, by mohlo trvať aj rok.

Švédsko a Fínsko intenzívne uvažujú o vstupe do NATO

Ruská invázia na Ukrajinu spôsobila, že Švédsko a susedné Fínsko vedú intenzívne diskusie o možnom vstupe do NATO. Obe krajiny sú síce blízkymi partnermi Aliancie, avšak členmi nie sú. Vojna na Ukrajine vyvolala obrat vo verejnej a politickej mienke v súvislosti s dlhodobou vojenskou neutralitou vo Fínsku aj Švédsku. Svoje rozhodnutie vo veci prípadného požiadania o členstvo v NATO majú ohlásiť v priebehu mája.

Moskva obe severské krajiny varovala pred "vážnymi následkami" v prípade vstupu do NATO. Pohrozila, že v ruskej enkláve Kaliningrad, ležiacej na pobreží Baltského mora medzi Poľskom a Litvou, by mohla nasadiť jadrové zbrane a hypersonické rakety. Rusko v stredu oznámilo, že jeho armáda nacvičovala v Kaliningrade simulovaný útok raketovými strelami, ktoré sú schopné niesť jadrové hlavice.

Viac o téme: VstupNATOŠvédskoJens StoltenbergBaltské more
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu