Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

AKTUÁLNE Nemecko podporuje zákaz dovozu ruskej ropy do EÚ: Za pár dní znížilo závislosť z 35 na 12 percent

Annalena Baerbocková Zobraziť galériu (2)
Annalena Baerbocková (Zdroj: SITA/Fabian Sommer/dpa via AP)

BERLÍN - Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková potvrdila, že Berlín podporuje embargo na ruskú ropu. Nemecko je teraz pripravené zaobísť sa bez ruskej ropy aj niekoľko rokov, uviedla Baerbocková v rozhovore pre nemeckú televíziu ARD.

Dôvodom sú nové kontrakty na dodávky ropy. Ešte pred niekoľkými týždňami by Nemecko podľa nej okamžité zastavenie importu ruskej ropy nezvládlo. Podiel ruskej ropy na nemeckej spotrebe ropy padol v priebehu niekoľkých týždňov na 12 % z približne 35 % pred ruskou inváziou na Ukrajinu, ukázala správa spolkovej vlády.

S nemeckým súhlasom s embargom rastie tlak na zvyšné členské štáty Európskej únie, ktoré ešte brzdia zastavenie dodávok ropy z Ruska. V pondelok sa v Bruseli stretnú ministri energetiky EÚ, aby diskutovali o tejto otázke. Okrem toho budú hovoriť o zastavení dodávok ruského plynu do Poľska a Bulharska a platbách za ruský plyn.

Annalena Baerbocková
Zobraziť galériu (2)
Annalena Baerbocková  (Zdroj: Getty Images)

Ceny ropy v pondelok ráno klesli 

Ceny ropy na začiatku nového týždňa klesli. Obavy zo slabého rastu čínskej ekonomiky totiž prevážili nad strachom z potenciálnych turbulencií, ktoré by mohlo vyvolať embargo Európskej únie na dovoz ruskej ropy.

Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s júnovým kontraktom sa v pondelok o 7.56 h SELČ predával po 103,91 USD (98,59 eura). To bolo o 78 centov alebo 0,75 % menej ako v piatok (29. 4.) na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Kontrakt v piatok stratil 67 centov alebo okolo 0,6 % a uzavrel na 104,69 USD za barel. Za celý uplynulý týždeň však jeho cena vzrástla približne o 3,3 %.

Júlový kontrakt na severomorskú ropnú zmes Brent sa v pondelok o 8.01 h SELČ predával s mínusom 97 USD alebo 0,91 % po 106,17 USD za barel. Skoré pondelkové obchodovanie bolo slabšie, keďže trhy v Japonsku, Indii a Juhovýchodnej Ázii sú zatvorené pre sviatok. Negatívny vplyv na ceny čierneho zlata mala sobotňajšia (30. 4.) správa, ktorá ukázala, že výrobná aktivita v Číne klesla druhý mesiac po sebe.

Ministri energetiky EÚ budú rokovať o platbách za ruský plyn 

Ministri energetiky Európskej únie (EÚ) sa v pondelok stretnú v Bruseli na krízovom rokovaní. Hovoriť budú o spoločnej reakcii na požiadavku Moskvy týkajúcu sa platieb za plyn v rubľoch. 

Rusko minulý týždeň zastavilo dodávky plynu do Bulharska a Poľska po tom, ako tieto krajiny odmietli splniť požiadavku na platby v rubľoch. Oba štáty už predtým plánovali zastavenie dovozu ruského plynu v tomto roku a tvrdia, že sa bez neho zaobídu. To však vyvolalo obavy medzi ostatnými krajinami EÚ, ktoré sú stále vysoko závislé od ruského plynu, ako je Nemecko, zo zastavenia dodávok. Nezhody týkajúce sa ďalšieho postupu tiež narušujú jednotný postoj EÚ proti Rusku.

Mnohé európske firmy budú musieť tento mesiac zaplatiť za dodávky ruského plynu. Preto členské krajiny EÚ tlačia na Brusel, aby vyjasnil, či firmy môžu pokračovať v nákupoch bez porušenia sankcií proti Rusku. Moskva požaduje, aby si firmy otvorili účty v Gazprombank, ktorý potom ich platby konvertuje na ruble, pričom platba by sa považovala za uhradenú až po tejto konverzii.

Podľa Európskej komisie (EK) by tento mechanizmus zrejme znamenal porušenie sankcií EÚ. Zároveň však signalizovala, že platby by boli v súlade so sankciami, ak by sa považovali za uhradené po ich uskutočnení v eurách, teda pred konverziou na ruble.

Bulharsko, Dánsko, Grécko, Poľsko, Slovensko a ďalšie štáty minulý týždeň požadovali vyjasnenie postoja Bruselu k platbám za ruský plyn. Preto teraz EÚ pripravuje extra nariadenia týkajúce sa tohto problému. Bulharsko a Poľsko odmietli mechanizmus navrhovaný Moskvou. Nemecko má záujem, aby EK vyriešila problém tak, aby firmy mohli platiť za ruský plyn, a Maďarsko tvrdí, že dovozcovia môžu platiť tak, ako požaduje Rusko.

Platby v rubľoch môžu pomôcť znížiť vplyv sankcií na ruskú ekonomiku. Príjmy z predaja ropy a plynu zasa pomáhajú Moskve financovať vojnu na Ukrajine. Krajiny EÚ od začiatku ruskej invázie zaplatili viac než 45 miliárd eur za ruský plyn a ropu.

Dodávky z Ruska pokrývajú 40 % spotreby plynu v EÚ a 26 % spotreby ropy. EÚ už rokuje o šiestom balíku sankcií proti Rusku, ktoré sa dotknú aj ropy. Únia by mala úplne zastaviť import ruskej ropy ešte tento rok.

Odborári z prístavu v Amsterdame odmietli vyložiť tanker prevážajúci ruskú ropu 

Holandskí pracovníci z prístavu v Amsterdame odmietli obslúžiť loď prevážajúcu ruskú ropu, ktorá sa cez uplynulý víkend pokúsila zakotviť v Amsterdame. Inej lodi s ruskou ropou však bolo umožnené vyprázdniť svoj ropný náklad, uviedol v pondelok spravodajský server DutchNews.nl.

Ropný tanker CB Caribic bol schopný zakotviť v amsterdamskom prístave a vyložiť náklad ropy, pretože pretým odborový zväz pracovníkov prístavu FNV Havens nevyzval na bojkot. "Do holandských prístavov prichádza čoraz viac lodí, ktoré prevážajú ruskú ropu. Ale pokiaľ sa na ne nevzťahujú sankcie EÚ, môžeme urobiť len málo," uviedla pre televíznu stanicu NOS Asmae Hajjariová, zastupujúca odborový zväz FNV Havens. 

Predošlá výzva bojkotovať vykládku tankeru Sunny Liger bola podľa jej slov gestom solidarity so švédskymi prístavnými robotníkmi, ktorí túto loď odmietli obslúžiť. "Odbory pracovníkov v prístavoch spolupracujú medzi sebou po celom svete," vysvetlila Hajjariová. Rozhodnutie odborárov malo aj podporu mestského zastupiteľstva, upozornil DutchNews.nl.

Tanker Sunny Liger momentálne kotví 35 kilometrov od holandského pobrežia a vedenie nadnárodnej spoločnosti MSEA, ktorá tanker prevádzkuje, odmietlo situáciu komentovať. Obe lode, Sunny Liger aj CB Caribic, vyzdvihli svoj náklad v ruskom prístave Primorsk. Podobne ako ďalšie dve lode, Clear Stars a Eikeviken, ktoré práve mieria do prístavu Rotterdamu. 

Dovoz ruskej ropy do Holandska nie je v rámci európskych sankcií zakázaný. Lode plaviace sa pod ruskou vlajkou alebo lode, ktoré sú jednoznačne spojené s Ruskom, po zavedení piateho balíka sankcií EÚ môžu kotviť v prístavoch Únie, len ak prevážajú potraviny, ropu alebo plyn. Tankery Sunny Liger a Clear Stars sa plavia pod vlajkou Marshallových ostrovov, Eikeviken je nórsky a tanker CB Caribic používa portugalskú vlajku.

Viac o téme: DovozZákazRopaEmbargoRuskoNemeckoAnnalena Baerbocková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu