Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Historický moment? Vojna na východe spustila diskusiu o vzniku spoločného štátu Ukrajiny a Poľska!

Je na stole otázka spoločného štátu Ukrajiny a Poľska? Zobraziť galériu (2)
Je na stole otázka spoločného štátu Ukrajiny a Poľska? (Zdroj: Gettyimages.com, TASR/AP Photo/Thibault Camus, Ukrainian Presidential Press Office)

KYJEV/VARŠAVA - Je možné, že v najbližších dňoch sa začne diskutovať o ďalšej horúcej téme možného vývoja konfliktu na Ukrajine, ktorý môže bezprecedentne zasiahnuť do historického chodu dejín. Horúca je totiž téma možného budúceho spoločného štátu Ukrajiny a Poľska!

Informuje o tom Poľská tlačová agentúra po tom, čo sa v meste Mikolajki stretli vplyvní poľskí politici na Európskom kongrese miestnych samospráv. Poľsko a Ukrajina by sa podľa ich záverov mali zjednotiť a vytvoriť novú tzv. "Poľsko-ukrajinskú úniu". K tejto alternatíve sa priklonilo až päť poľských politikov vrátane Czeslawa Bieleckého z vláducej strany Právo a spravodlivosť.

Poľský prezident Andrzej Duda
Zobraziť galériu (2)
Poľský prezident Andrzej Duda  (Zdroj: SITA/AP Photo/Beata Zawrzal, file)

Spôsob, ako Ukrajinské územie dostať do NATO?

Je možné, že týmto krokom chce Poľsko docieliť aj niečo iné, a síce, aby Ukrajina využila výhody NATO. "Teraz je ten správny čas na vznik Poľsko-ukrajinskej únie. Mohla by to byť cesta k okamžitému prijatiu Ukrajiny do NATO a EÚ," uviedli politici v spoločnom vyhlásení. 

Nie všetci sa však prikláňajú k myšlienke unitárneho štátu. Kompromis by mohol byť akási konfederácia, kde by sa obe krajiny dostali do autonómneho postavenia. Na tejto úrovni však išlo len o neformálnu a určite nie zaväzujúcu debatu. 

Viac o téme: PoľskoUkrajinaKonflikt na UkrajineJeden štát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu