Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

VOJNA na Ukrajine Deň päťdesiaty siedmy (21. apríl 2022)

Vojnou zničená Ukrajina Zobraziť galériu (2)
Vojnou zničená Ukrajina (Zdroj: SITA/AP Photo/Vadim Ghirda, File)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu povedal, že je pripravený prepustiť ruských vojnových zajatcov výmenou za bezpečný odchod civilistov a ukrajinských vojakov z obliehaného prístavného mesta Mariupol. Zelenskyj tiež uviedol, že Kyjev dosiaľ nedostal údajný návrh dohody s podmienkami na ukončenie vojny, ktorý mu malo podľa vyjadrenia Kremľa zaslať Rusko. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

Zničená ruská vojenská technika na Ukrajine

Zničená ruská vojenská technika na Ukrajine (Zdroj: mil.ua)

ONLINE

21:40 Ruské rakety zasiahli železnicu v Dnepropetrovskej oblasti. Valentyn Rezničenko povedal, že nie je jasné, či bude možné obnoviť železničnú dopravu po tom, čo tri raketové útoky zasiahli a „úplne zničili“ železničnú sieť v Dnepropetrovskej oblasti.

21:37 Podľa mestskej rady Mariupolu satelitné snímky masového hrobu v Manhush, meste 20 km západne od obliehaného prístavného mesta, ktoré zverejnil Maxar, naznačujú, že by tam mohlo byť pochovaných 3 000 až 9 000 ľudí.

20:54 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v súčasnej situácii vylúčil návštevu Moskvy na priame rokovania s ruskými predstaviteľmi.Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá citovala zo Zelenského rozhovoru pre nezávislé ruské médium Mediazona.

20:17 Poradca starostu Mariupolu Petro Andryushchenko povedal, že ruská armáda pripravila masový hrob pre zabitých Ukrajincov v dedine pri Mariupole.

20:16 Aktuálna mapa nepriateľských akcií v Ukrajine od britského ministerstva obrany.

20:15 Pentagon vyvíja systém bezpilotných lietadiel pre Ukrajinu. Systém bezpilotných lietadiel Phoenix Ghost bol vyvinutý tak, aby vyhovoval ukrajinským potrebám, pričom ukrajinské sily potrebovali minimálne množstvo výcviku, uviedol hovorca Pentagonu John Kirby. Nový balík vojenskej pomoci USA obsahuje 121 takýchto systémov.

19:20 Satelitné snímky ukazujú 985 stôp dlhý masový hrob v dedine neďaleko Mariupolu. Priekopa, ktorá sa zdá byť miestom hromadného pochovávania, bola podľa satelitných snímok nájdených RFE/RL vykopaná medzi 23. a 29. marcom.

19:18 Ukrajinská armáda sa pripravuje na odblokovanie Mariupolu diplomatickými alebo vojenskými prostriedkami, ale krajina potrebuje tie správne zbrane od svojich spojencov, uviedol 21. apríla prezident Volodymyr Zelenskyj.

18:56 Spojené štáty uzavrú svoje prístavy pre ruské lode. Znamená to, že nijaká loď plaviaca sa pod ruskou vlajkou alebo sledujúca ruské záujmy nesmie zakotviť v USA. Uviedol to vo štvrtok vo Washingtone americký prezident Joe Biden.

18:55 Moskva zakázala vstúpiť na ruské územie 27 Američanom – vrátane viceprezidentky USA Kamaly Harrisovej a zakladateľa sociálnej siete Facebook Marka Zuckerberga – a tiež 61 občanom Kanady v odpovedi na sankcie týchto krajín v dôsledku vojenskej operácie Ruska na Ukrajine. Vo štvrtok to oznámilo ruské ministerstvo zahraničných vecí.

18:50 Španielsko poslalo Ukrajine 200 ton vojenského vybavenia vrátane ťažkých transportných vozidiel a munície. Oznámil to vo štvrtok počas návštevy Kyjeva španielsky premiér Pedro Sánchez, informuje agentúra AFP.

18:27 Tri autobusy s ľuďmi evakuovanými z bojmi zničeného ukrajinského prístavného mesta Mariupol dorazili vo štvrtok do Záporožia, kam sa dostali cez územie, ktoré ovládajú ruské sily. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP.

18:14 Poradca starostu Mariupolu povedal, že práve teraz dochádza k bombardovaniu a ostreľovaniu Azovstaľ napriek tomu, že Putin údajne zrušil útok na elektráreň. „Situácia je ťažká, situácia je zlá. Od včera sa to nezmenilo,“ povedal Zelenskyj novinárom.

18:11 Najvyššia rada predĺžila stanné právo v Ukrajine do 25. mája.

17:23 Video zostreleného lietadla. 

17:14 Britská vláda ohlásila vo štvrtok nové sankcie voči viacerým generálom a vojenským veliteľom ruskej armády zodpovedným za "páchanie zverstiev na frontovej línii". Informovala o tom agentúra AP, ktorá sa odvoláva na ministerstvo zahraničných vecí v Londýne.

16:25 Americký prezident Joe Biden vo štvrtok oznámil nový balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu v hodnote 800 miliónov dolárov. Má obsahovať delostrelecké zbrane, húfnice, muníciu a taktické drony. Informuje o tom agentúra AFP.

16:17 Nemecko momentálne preveruje, akú ďalšiu údržbu a muníciu budú potrebovať jeho starnúce obrnené vozidlá pechoty Marder, aby boli vhodné na dodanie ukrajinskej armáde. Uviedla to vo štvrtok nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková počas návštevy Estónska, informuje agentúra Reuters.

16:15 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok prirovnal ruské obliehanie prístavného mesta Mariupol, v ktorom sa stále nachádzajú tisícky civilistov, k "teroristickej operácii". Informovala o tom americká televízna stanica CNN, ktorá citovala zo Zelenského rozhovoru pre francúzsku televíziu BFMTV.

16:10 Moskva čaká na odpoveď Kyjeva k písomnému návrhu dohody na ukončenie vojny na Ukrajine a pýta sa, prečo ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tvrdí, že o dokumente nevie. Vo štvrtok to uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

"Opakujem to, čo som povedal včera – našim oponentom, teda ukrajinskej vyjednávacej delegácii, sme odovzdali najnovšiu verziu našich formulácií," povedal Peskov.

15:51 19 ukrajinských vojnových zajatcov bolo vydaných v novej výmene. Podpredsedníčka vlády Iryna Vereshchuk uviedla, že z ruského zajatia boli prepustení 2 dôstojníci, 8 vojakov a 9 civilistov. Počet ruských zajatcov, ktorých sa Ukrajina na oplátku vzdala, nezverejnila. Je to už 6. výmena väzňov od 24. februára

15:48 Ukrajinská ombudsmanka Ľudmyla Denisová tvrdí, že ruské jednotky násilne deportujú skupinu ukrajinských detí do Ruska. Skupine ukrajinských tínedžerov vo veku 14-15 rokov z Doneckej a Luhanskej oblasti podľa nej zostala charitatívna nadácia v ruskom meste Vladimir.

15:47 V regióne Charkov bolo zničené ďalšie ruské lietadlo. 

15:41 Poradca ukrajinského prezidenta Olexij Arestovyč tvrdí, že pokyn ruského prezidenta Vladimira Putina neútočiť na poslednú baštu odporu ukrajinských ozbrojencov v obliehanom prístavnom meste Mariupol znamená, že ruská armáda nie je schopná tento oceliarsky komplex dobyť.

15:40 Dánska premiérka Mette Frederiksenová vo štvrtok prisľúbila, že jej krajina pošle Ukrajine viac zbraní. K tomuto kroku sa Frederiksenová zaviazala počas návštevy Kyjeva, kde sa spolu so svojim španielskym náprotivkom Pedrom Sánchezom stretne s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Informovala o tom agentúra Reuters.

15:29 Pápež František vo štvrtok opätovne vyzval na prímerie na Ukrajine počas nadchádzajúcej pravoslávnej Veľkej noci. Informovala o tom agentúra AP a spravodajský web Vatikan News.

14:32 Dánsky parlament schválil vo štvrtok návrh vlády poslať ďalších 1000 vojakov do Lotyšska. Informovala o tom agentúra DPA. Návrh na posilnenie dánskej vojenskej prítomnosti v rámci obrany NATO podporilo 99 poslancov parlamentu, ôsmi hlasovali proti.

14:17 Lotyšský parlament vo štvrtok jednohlasne prijal rezolúciu, ktorá Rusko obviňuje z genocídy proti občanom Ukrajiny. Tento dokument takisto ostatné členské krajiny EÚ vyzýva, aby okamžite prestali dovážať ruskú ropu a plyn. Informovala o tom agentúra DPA.

14:02 Rusko vo štvrtok oznámilo, že zatvára konzuláty Lotyšska, Litvy a Estónska v reakcii na uzatvorenie konzulátov Moskvy v týchto troch pobaltských štátoch pre inváziu na Ukrajinu. Informovala o tom agentúra AFP.

13:52 Podľa nových informácií prišli Rusi počas invázie o 21-tisíc vojakov, 172 lietadiel či 829 tankov. 

13:50 Odborníci z Nemecka a Ukrajiny prvýkrát po viac ako 30 rokoch zmapovali úroveň rádioaktivity v ochrannej zóne v okolí zvyškov jadrovej elektrárne v Černobyli na Ukrajine, momentálne okupovanej Ruskom. Spolkový úrad pre radiačnú ochranu krátko pred 36. výročím havárie černobyľského reaktora z 26. apríla 1986 zverejnil dve prehľadové mapy s použitím nových údajov, informovala vo štvrtok tlačová agentúra DPA.

V súvislosti s vojnou na Ukrajine by to mohli byť dôležité informácie pre sanačné práce a odstraňovanie munície v "zakázanej" zóne po skončení konfliktu. Počas invázie na Ukrajinu sa uzavretá zóna okolo černobyľskej elektrárne dostala pod ruskú kontrolu. Koncom marca sa ruské jednotky stiahli a odovzdali kontrolu späť ukrajinskému personálu.

13:38 Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok vyhlásil, že vojenská operácia Ruska na Ukrajine "pokračuje podľa plánu", hoci prezident Vladimir Putin nariadil svojim silám nepodniknúť útok na oceliarne Azovstaľ, teda na poslednú baštu ukrajinských síl v prístavnom meste Mariupol. Informuje o tom agentúra AP.

Peskov povedal novinárom, že "ukrajinskí vojaci majú stále možnosť zložiť zbrane a odísť cez zriadené koridory". Hovorca Kremľa tiež uviedol, že "operácia pokračuje podľa plánu" a že Mariupol "bol oslobodený". Na otázku, či príkaz neútočiť na oceliarne predstavuje zmenu v plánoch, Peskov odpovedal, že "toto je samostatný objekt, kde je zvyšná skupina ukrajinských nacionalistov úplne zablokovaná".

13:25 Telá vyše 1000 civilistov sú uložené v márniciach v Kyjevskej oblasti a našli ich po tom, čo sa ruskí vojaci stiahli z územia okolo ukrajinského hlavného mesta. Tlačovú agentúru AFP o tom vo štvrtok v meste Boroďanka informovala vicepremiérka pre európsku a euroatlantickú integráciu Ukrajiny Oľha Stefanišynová.

"V častiach celej Kyjevskej oblasti bolo nájdených 1020 tiel civilistov, iba civilistov," povedala Stefanišynová. "To sú len civilisti odnesení z budov a z ulíc," dodala, čím spresnila celkový počet známych úmrtí odvtedy, ako sa koncom februára začala invázia Ruska na Ukrajine.

13:12 Ukrajina v rekordnom čase vyplnila dotazník, ktorý by sa mal stať východiskovým bodom pre rozhodovanie Európskej únie o členstve Kyjeva v eurobloku. V rozhovore  to uviedla zástupkyňa generálneho riaditeľa Európskej komisie pre susedskú politiku a rokovania o rozšírení (DG NEAR) a od marca 2020 aj výkonná riaditeľka Podpornej skupiny pre Ukrajinu Katarína Mathernová. Mathernová podľa svojich slov neočakávala, že jej úrad v Bruseli sa raz zmení na "hlavný stan" komunikácie s Ukrajinou - k čomu došlo najmä po spustení ruskej invázie.

13:07 Súd v Rusku udelil vo štvrtok spoločnosti Google niekoľko pokút za to, že neodstránila "falošné" informácie o vojne na Ukrajine a "sporné" videá na platforme YouTube. Informujú o tom agentúry AFP a Reuters, ktoré sa odvolali na ruské štátne médiá. Súd v Moskve nariadil americkému technologickému gigantu zaplatiť celkovo 11 miliónov rubľov (127.000 eur) za ignorovanie nariadení ruského regulátora médií odstrániť príspevky o údajných ťažkých ruských stratách na Ukrajine.

13:01 Slovinsko poskytne Ukrajine "veľké množstvo" svojich hlavných bojových tankov typu T-72, za čo dostane od Nemecka bojové vozidlá pechoty typu Marder a obrnené transportéry typu Fuchs. Vo štvrtok o tom informovala nemecká tlačová agentúra DPA, ktorá sa odvolala na informácie z vládnych kruhov. Zbraňový systém T-72, ktorý pochádza ešte z čias Sovietskeho zväzu, má vo výzbroji aj ukrajinská armáda a nie je preto nutné dodatočne preškoľovať tamojších vojakov, pripomenula DPA.

10:58 Ruské vojenské jednotky v súčasnosti kontrolujú zhruba 80 percent Luhanskej oblasti. Uviedol to vo štvrtok tamojší gubernátor Serhij Hajdaj, informovala agentúra AP. Hajdaj spresnil, že ruským jednotkám sa od začiatku invázie na Ukrajinu (24. februára) podarilo získať kontrolu nad väčším množstvom územia Luhanskej oblasti a po dobytí malého mesta Kreminna (severne od Severodonecka) teraz ohrozujú mestá Rubižne a Popasna. "Okupanti kontrolujú iba časti týchto miest, nie sú schopní preniknúť do centier," uviedol Hajdaj prostredníctvom svojho konta na sociálnej sieti Telegram.

10:45 Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková vo štvrtok požiadala Rusko, aby súrne umožnilo evakuáciu civilistov a ranených vojakov z obkľúčených oceliarní Azovstaľ v Mariupole cez humanitárny koridor. Informácie priniesla tlačová agentúra Reuters. "Je tam približne 1000 civilistov a 500 ranených vojakov. Všetkých dnes treba z Azovstaľu odviesť," napísala Vereščuková v príspevku na sociálnej sieti Telegram.

10:12 Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) oznámil, že od začiatku ruskej invázie opustilo Ukrajinu už viac než päť miliónov ľudí. UNHCR v stredu hlásil 5,01 milióna utečencov z Ukrajiny, z ktorých viac ako 2,8 milióna zamierilo do Poľska. Mnohí z nich v Poľsku zostávajú a počet tých, ktorí pokračujú v ceste ďalej, nie je známy, píše AP.

10:03 V meste Severodoneck na východe Ukrajiny boli pri ruských útokoch zničené všetky obchody s potravinami. Oznámil to vo štvrtok na sociálnej siete Telegram gubernátor Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny Serhij Hajdaj. "V Severodonecku nezostal nepoškodený ani  jeden sklad," uviedol Hajdaj s tým, že miestni obyvatelia sa teraz k jedlu dostanú iba prostredníctvom dodávok humanitárnej pomoci.

Okrem toho bolo tiež zničených niekoľko budov v mestách Rubižne a Novodružesk. Proruskí separatisti prednedávnom oznámili, že sa im podarilo ovláduť Rubižne. Ukrajinské úrady neskôr potvrdili aspoň čiastočné dobytie tohto mesta ruskými jednotkami. DPA však upozorňuje na to, že tieto informácie nedokázala nezávisle overiť. 

10:00 "Mariupol bol oslobodený. Situácia v meste je pokojná.  Ovládame celé mesto okrem oceliarní Azovstaľ – tie sú však bezpečne zablokované. Je tam viac ako 2000 nacionalistov," povedal ruský minister obrany šéfovi Kremľa počas štvrtkového stretnutia. Prezident označil ruskú vojenskú operáciu v Mariupole za úspešnú, zablahoželal Šojguovi k dosiahnutému úspechu a nariadil vyznamenať príslušné jednotky. "Všetci sú to hrdinovia," povedal Putin.

Šojgu šéfovi Kremľa povedal, že do troch až štyroch dní treba obsadiť aj oceliarne Azovstaľ. Putin mu však odvetil, že chce ušetriť životy ruských vojakov a nariadil, aby metalurgický komplex Rusi hermeticky uzavreli.

09:53 Štyri evakuačné autobusy s ľuďmi odišli v stredu z obkľúčeného a zničeného prístavného mesta Mariupol, kde ukrajinské sily stále bojovali a snažili sa ho opäť zmocniť. Vo štvrtok to oznámila kyjevská vláda, na ktorú sa odvolala tlačová agentúra AFP.

"Štyrom evakuačným autobusom sa včera podarilo opustiť mesto cez humanitárny koridor," napísala na sociálnych sieťach ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková a dodala, že evakuácia žien, detí a seniorov bude vo štvrtok pokračovať. "Bezpečnostná situácia je ťažká. Veci sa menia," upozornila.

09:50 "Navrhovaný útok na priemyselnú zónu považujem za zbytočný," povedal Putin Šojguovi počas stretnutia v Kremli, ktoré prenášala ruská štátna televízia. Putin dodal, že jeho rozhodnutie nezaútočiť na Azovstaľ je motivované túžbou ochrániť životy ruských vojakov. "Nie je potrebné liezť do týchto katakomb a plaziť sa pod zemou cez tieto priemyselné zariadenia," povedal šéf Kremľa. "Zablokujte túto priemyselnú oblasť, aby cez ňu nemohla preletieť ani mucha," dodal.

Putin tiež vyzval zvyšných ukrajinských bojovníkov v metalurgickom komplexe, ktorí sa ešte nevzdali, aby tak urobili. Rusko sa k nim bude podľa jeho slov správať s rešpektom a zraneným poskytne lekársku pomoc.

09:42 Ukrajinský Mariupoľ je pod kontrolou ozbrojených síl Ruska, Doneckej ľudovej republiky a Luhanskej ľudovej republiky, povedal dnes ruský minister obrany Sergej Šojgu prezidentovi Vladimirovi Putinovi podľa agentúry TASS. Zostávajúci ukrajinskí obrancovia sú zablokovaní v miestnych železiarňach a oceliarňach Azovstaľ, tvrdí.

09:34 Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok nariadil ruskej armáde, aby zastavila svoje plány na útok na metalurgický komplex Azovstaľ v obliehanom Mariupole na východe Ukrajiny. Namiesto toho chce, aby bol objekt naďalej bezpečne blokovaný. Putin to povedal počas stretnutia s ministrom obrany Sergejom Šojguom.

09:30 Španielsky premiér Pedro Sánchez a dánska premiérka Mette Frederiksenová pricestovali vo štvrtok na návštevu Kyjeva, kde absolvujú rokovania s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Sánchezova návšteva má vyjadriť podporu Španielska Ukrajine a odmietnuť vojnu, ktorú začal ruský prezident Vladimir Putin, píše El País. Premiér má však Zelenskému takisto oznámiť, že Španielsko bude pokračovať v posielaní humanitárnej a vojenskej pomoci.

09:18 Hraničnými priechodmi prešlo v stredu (20. 4.) 3456 ľudí z Ukrajiny. Z toho bolo 767 mužov, 1982 žien a 707 detí. O dočasné útočisko požiadalo 572 osôb. Informovala o tom riaditeľka tlačového odboru Ministerstva vnútra SR Soňa Valášiková.

"Činnosti v súvislosti s utečencami z Ukrajiny zabezpečovalo 246 policajtov, 74 hasičov, 96 colníkov, 329 vojakov, traja duchovní, 136 dobrovoľníkov, 52 príslušníkov zahraničných zložiek a 26 zamestnancov migračného úradu," ozrejmila Valášiková.

09:10 Do Poľska bolo prevezených už takmer 900 detských onkologických pacientov z Ukrajiny. Väčšina z nich sa už lieči na špecializovaných klinikách vo viacerých štátoch. Ich presun zabezpečovala americká organizácia St. Jude Global, ktorá sa aj pred ruskou inváziou venovala dostupnosti onkologickej liečby v krajinách východnej Európy.

09:03 Ukrajinský prezident uviedol, že absolvoval "veľmi podrobné rokovania" o obranných a finančných záležitostiach i sankciách s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom, ktorý v stredu navštívil Ukrajinu. So šéfom Európskej rady hovoril Zelenskyj o hrozbe potravinovej a energetickej krízy v Európe a o možnosti obnovenia poľnohospodárskeho exportu Ukrajiny a blokovaní "schopnosti Ruska vydierať Európu".

Najvyšší ukrajinský predstaviteľ okrem toho s Michelom v stredu hovoril aj o posune Ukrajiny smerom k európskej integrácii, píše denník The Guardian. "Toto je historický moment a my môžeme vyvinúť maximálnu rýchlosť pri včleňovaní sa do Európskej únie... U všetkých našich partnerov v Európskej únii vidím ochotu pomôcť nám v tomto posune tak veľmi, ako to len bude možné," uviedol Zelenskyj.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

08:57 Spojené štáty oznámia nové kolo "urýchlenej" bezpečnostnej pomoci pre Ukrajinu, uviedla v stredu večer hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová. Brutálna invázia Ruska na ukrajinské územie ešte totiž stále pokračuje, približuje webový portál americkej televízie CNN. Psakiová pre CNN povedala, že ruský test medzikontinentálnej balistickej rakety "novej generácie" nezmení postoj Bieleho domu k pomoci Ukrajine, a dôrazne vyhlásila, že USA budú pokračovať v poskytovaní vojenskej aj bezpečnostnej pomoci Kyjevu.  

08:50 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že Európska únia plánuje už v poradí šiesty balík sankcií voči Rusku. Stanica BBC o tom informovala vo štvrtok. "Pracujeme na tom, aby to bolo naozaj bolestivé pre ruskú vojenskú mašinériu a pre ruský štát ako celok," uviedol Zelenskyj vo svojom pravidelnom večernom príhovore. "Sankcie budú zahŕňať najmä obmedzenia pre ruský energetický sektor, bankový sektor, export, import a dopravu," dodal Zelenskyj.

07:49 Polícia v kyjevskom regióne našla v meste Boroďanka ďalšie dva hroby s telami ďalších deviatich miestnych obyvateľov zabitých počas okupácie mesta. Našli telá dvoch 35-ročných mužov a 15-ročného dievčaťa, ako aj telá štyroch mužov a dvoch žien.

06:33 Očakávaná ruská ofenzíva na Ukrajine sa ešte nezačala, vyhlásil tajomník ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexij Danilov. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA. Útoky sa podľa Danilova začali pozdĺž celej frontovej línie v Doneckej, Luhanskej a Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny v utorok ráno, ale pravdepodobne to boli len "skúšobné útoky".

Vysvetlil, že Moskva môže pokračovať v hromadení svojich zdrojov a vytváraní rezerv v priebehu nasledujúcich dvoch až štyroch týždňov. Danilov taktiež varoval pred názorom, že bitka o Donbas bude poslednou a rozhodujúcou v tejto vojne. "Nebol by som taký optimista, pred nami môže byť veľa rôznych vecí," dodal.

06:28 Čečenský vodca Ramzan Kadyrov vyhlásil, že metalurgický komplex Azovstaľ v obliehanom Mariupole na východe Ukrajiny bude v priebehu štvrtka pod kontrolou Ruska. TASR prevzala správu od agentúry DPA.

"Dnes predobedom alebo poobede bude Azovstaľ úplne pod kontrolou ruských ozbrojených síl," uviedol vo štvrtok Kadyrov, ktorého jednotky bojujú na Ukrajine. Kadyrov ďalej povedal, že ukrajinskí bojovníci, ktorí zostali Azovstale, majú ešte ráno možnosť vzdať sa.

06:22 Britský premiér Boris Johnson v stredu naznačil, že diskusie s Ruskom o ukončení vojny na Ukrajine pravdepodobne zlyhajú. Rokovania s ruským prezidentom Vladimirom Putinom označil ako vyjednávanie s "krokodílom, keď má tvoju nohu v čeľusti". Informuje o tom stanica BBC.

Britský premiér v rozhovore s novinármi počas letu do Indie naznačil, že Putin môže rokovať len vtedy, ak získa na Ukrajine silnú pozíciu. Varoval však, že ruský líder by sa potom mohol pokúsiť spustiť nový útok na hlavné mesto Kyjev.

06:13 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba požiadal v stredu Bulharsko, aby sa pridalo k iným západným krajinám a poslalo Ukrajine vojenskú pomoc. Informovali o tom agentúry AFP a AP. Bulharsko, ktoré má dlhodobo blízke vzťahy s Ruskom, jej však takúto pomoc zatiaľ poskytnúť odmieta. AP pripomína, že Bulharsko spoločne s Maďarskom sú tak jedinými členskými krajinami EÚ, ktoré dosiaľ neboli ochotné Ukrajine poslať zbrane.

"Bulharská vláda aj bulharský parlament veľmi dobre vedia, aké sú ukrajinské požiadavky... Keď bojujete vo vojne, potrebujete všetko; od nábojov až po vojenské lietadlá. Rovnaký zoznam (požiadaviek) sme zaslali všetkým členom NATO," povedal Kuleba po stretnutiach, ktoré v stredu absolvoval v bulharskom parlamente.

06:08 Ukrajina je pripravená uskutočniť "špeciálne kolo rokovaní" s Ruskom v Mariupole "bez akýchkoľvek podmienok", oznámil v stredu poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak. TASR správu prevzala od stanice Sky News.

"Áno. Bez akýchkoľvek podmienok. Sme pripravení usporiadať 'špeciálne kolo rokovaní' priamo v Mariupole. Jeden na jedného, dvaja na dvoch. Zachrániť našich chlapov, Azov, vojakov, civilistov, deti, živých a zranených. Všetkých. Pretože sú naši. Pretože sú v mojom srdci. Navždy," napísal Podoľak na Twitteri. Podľa Sky News je v juhoukrajinskom Mariupole podľa všetkého stále približne 100.000 ľudí.

06:01 Hlava ukrajinskej pravoslávnej cirkvi metropolita Epifanij v stredu požiadal kňazov, aby v oblastiach zasiahnutých bojmi presunuli nočné veľkonočné bohoslužby na denné hodiny a slávili ich viackrát s menšími skupinami veriacich. Metropolita sa obáva, že ruské bombardovanie bude pokračovať aj počas sviatkov.

Rada Európy žiada humanitárne koridory pre civilistov z oceliarne v Mariupole

Rada Európy (RE) v stredu vyzvala na okamžité vytvorenie humanitárnych koridorov pre civilistov z obkľúčenej oceliarne v zničenom ukrajinskom meste Mariupol, aby sa mohli evakuovať do bezpečia. Informuje o tom spravodajca TASR v Bruseli s odvolaním sa na výzvu komisárky RE pre ľudské práva Dunje Mijatovičovej.

Komisárka v oficiálnej výzve uviedla, že tým, ako sa zintenzívňujú boje okolo obkľúčenej oceliarne v zničenom Mariupole, narastajú aj neistota a obavy o život a ľudské práva tých, ktorí stále zostávajú v obliehaných oblastiach. "Mnoho civilistov, medzi nimi ženy, deti a starší ľudia, je údajne stále uviaznutých v oblastiach Mariupolu obliehaných ruskými silami. Mnoho týždňov prežívali v hrozných podmienkach a s obmedzenými zásobami," uviedla Mijatovičová.

Zdôraznila, že medzinárodné humanitárne právo treba rešpektovať za každých okolností, aj vo vzťahu k zajatým vojakom a tým, ktorí sa vzdávajú, ako aj k raneným vojakom a chorým. "Musí sa s nimi zaobchádzať ľudsky a s rešpektom k ich prirodzenej dôstojnosti a základným ľudským právam," konštatovala Mijatovičová.

Poľsko požiadalo USA o urýchlenie dodávok vojenskej techniky

Poľsko žiada Spojené štáty o urýchlenie dodávok objednanej vojenskej techniky. V stredu to uviedol poľský minister obrany Mariusz Blaszczak po stretnutí so svojím americkým kolegom Lloydom Austinom vo Washingtone. Informuje o tom agentúra PAP. Blaszczak informoval, že Poľsko stále očakáva dodávku raketového systému Patriot, mobilných salvových raketometov HIMARS a stíhačiek typu F-35. Dodal, že vlani a tento rok Poľsko nakúpilo z USA aj protitankové strely Javelin a 250 tankov typu Abrams.

Poľský minister obrany v súvislosti s dôsledkami ruskej invázie na Ukrajinu uviedol, že prítomnosť amerických jednotiek v Poľsku je dostatočne odstrašujúcim prostriedkom proti agresii zo strany Ruska. Podľa jeho slov je Varšava otvorená ďalšej obrannej spolupráci s Washingtonom.

Viac o téme: RuskoVojna na UkrajineAzovstaľ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu