Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

VOJNA na Ukrajine Deň päťdesiaty (14. apríl 2022)

Vlajkovú loď ruskej čiernomorskej flotily, krížnik Moskva, poškodili pri raketovom útoku ukrajinské sily. Na snímke v prístave Sevastopoľ na Kryme. Zobraziť galériu (7)
Vlajkovú loď ruskej čiernomorskej flotily, krížnik Moskva, poškodili pri raketovom útoku ukrajinské sily. Na snímke v prístave Sevastopoľ na Kryme. (Zdroj: SITA/Satellite image ©2022 Maxar Technologies via AP)

KYJEV/MOSKVA - Vlajkovú loď ruskej čiernomorskej flotily, krížnik Moskva, poškodili v stredu pri raketovom útoku ukrajinské sily, oznámil gubernátor Odeskej oblasti Maksym Marčenko. Ruská armáda sa v stredu vyhrážala Ukrajine útokom na veliteľské centrá v Kyjeve, ak budú ukrajinské sily aj naďalej útočiť na ciele nachádzajúce sa na ruskom území. Situáciu sledujeme online:

  • Zelenskyj kritizoval Macrona, ktorý nenazval zabíjanie na Ukrajine genocídou
  • USA oznámili nový balík vojenskej pomoci Ukrajine za 800 miliónov USD
  • Moskva sa vyhráža úderom na veliteľské centrá v Kyjeve
  • "Putinov kmotor" Medvedčuk plánoval podľa SBU z Ukrajiny utiecť do Podnesterska

Naživo z Ukrajiny


ONLINE

21:59 V Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny bolo od začiatku ruskej invázie 24. februára zabitých 503 civilistov, z toho 24 detí. Oznámil to dnes na telegrame gubernátor oblasti Oleh Synehubov.

21:52 Francúzsko vo štvrtok oznámilo, že presťahuje svoje veľvyslanectvo na Ukrajine späť do hlavného mesta Kyjev po tom, ako ho začiatkom marca premiestnilo do mesta Ľvov na západe krajiny v reakcii na ruskú inváziu. Vo vyhlásení to uviedlo francúzske ministerstvo zahraničných vecí, informuje agentúra AFP. Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian toto rozhodnutie oznámil počas telefonického rozhovoru s ukrajinským kolegom Dmytrom Kulebom.

21:50 Zástupca veliteľa pluku Azov: Blokádu Mariupolu možno prelomiť, vojenské a politické vedenie musí „podniknúť rozhodné kroky“. Vedenie Ukrajiny predtým uviedlo, že pre obrancov Mariupolu robí všetko, čo je v ich silách. Informuje o tom portál The Kyiv Independent.

21:35 Mapa vojenských akcií na Ukrajine podľa spravodajskej služby britského ministerstva obrany.

21:15 Turecko stále pracuje na zorganizovaní stretnutia medzi ruským prezidentom Vladimirom Putinom a jeho ukrajinským náprotivkom Volodymyrom Zelenským. Vo štvrtok to povedal turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu. Informovala o tom americká stanica CNN. "Vieme, že o kritických témach sa bude rozhodovať na úrovni lídrov, takže sa ich pokúsime priviesť za jeden rokovací stôl," uviedol Čavušoglu v rozhovore pre tureckú spravodajskú stanicu NTV. 

20:55 Telá 73 ľudí vyniesli z masového hrobu pri kostole svätého Ondreja v #kyjevskej oblasti Bucha, uviedol starosta mesta Anatolij Fedoruk. Celkovo sa v Buchu našlo 403 tiel. Podľa starostu sa podarilo identifikovať 167 osôb.

20:30 Kanada vyšle približne 150 vojakov na humanitárnu misiu do Poľska na pomoc pri riešení masívneho prílevu Ukrajincov, ktorí utekajú pred ruskou inváziou. Oznámila to vo štvrtok kanadská ministerka obrany Anita Anandová, ktorú cituje tlačová agentúra AFP. Keďže vyše polovica z viac než 4,7 milióna ukrajinských žiadateľov o azyl odišla do susedného Poľska, tento spojenec NATO čelí utečeneckej kríze a požiadal o pomoc.

20:05 "Sme na to pripravení. Nielen my, ale aj naši spojenci. Všetci členovia NATO sú pripravení. Ak Vladimir Putin začne akúkoľvek agresiu proti Poľsku, Litve, Lotyšsku, Estónsku alebo Fínsku, ak bude v NATO - bude to červená čiara pre nás všetkých,“ povedal hovorca poľského ministerstva zahraničných vecí.

19:41 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok obvinil európske krajiny, ktoré pokračujú v nákupe ruskej ropy, že zarábajú peniaze na "krvi iných ľudí". Vyslovil sa tak v rozhovore pre stanicu BBC. Zelenskyj zmienil konkrétne Nemecko a Maďarsko. Obe krajiny obvinil z blokovania snáh o embargo na dovoz energií z Ruska, čo pre Moskvu tento rok predstavuje až 250 miliárd libier - čo je nárast o viac ako tretinu v porovnaní s minulým rokom.

19:25 Ruský krížnik Moskva, vlajková loď Čiernomorskej flotily, utrpel po zásahu ukrajinskými protilodnými strelami Neptún, následnom požiari a explóziách munície vážne škody a začal sa potápať, oznámilo dnes podľa agentúry Reuters južné veliteľstvo ukrajinských ozbrojených síl. Ruské ministerstvo obrany naopak uviedlo, že požiar na lodi sa podarilo uhasiť, výbuchy munície ustali a loď si zachovala schopnosť plavby. Ďalšie plavidlá flotily sa pokúsia odtiahnuť krížnik do prístavu. Podľa zdroja agentúry Reuters sa USA domnievajú, že loď stále zápolí s požiarom, ale nepotopila sa a mieri do krymského Sevastopolu.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/AP, File)

19:05 Kyjev vo štvrtok odmietol tvrdenia Moskvy, že ukrajinské sily podnikli útoky v pohraničnej oblasti medzi oboma štátmi vrátane útoku, ktorý si podľa Ruska vyžiadal najmenej sedem zranených. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP. Rada národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny (RNBO) vo vyhlásení na sociálnych sieťach namiesto toho obvinila Rusko, že inscenuje "teroristické útoky" na vlastnom území, aby vyvolalo "protiukrajinskú hystériu" medzi svojimi obyvateľmi.

18:42 Rusko zničilo námorný raketový krížnik Moskva v hodnote 750 miliónov dolárov. Ukrajina zničila 5260 jednotiek ruskej vojenskej techniky, ale vlajková loď Čiernomorskej flotily je najdrahšou stratou Ruska, uviedol The Kyiv Independent s odvolaním sa na Forbes.

18:32 Americké ministerstvo obrany predpokladá, že vlajková loď ruskej čiernomorskej flotily, na ktorej došlo v stredu večer k výbuchu, sa nepotopila. Na plavidle s názvom Moskva sa však zrejme doteraz nepodarilo uhasiť oheň. Loď je pravdepodobne stále nad hladinou a plaví sa vo vodách Čierneho mora. Informuje o tom televízia CNN.

Hovorca amerického Pentagónu John Kirby vo štvrtok pre CNN povedal, že na ruskej vojnovej lodi "nastala explózia", avšak USA zatiaľ nevedia povedať, či plavidlo skutočne zasiahla ukrajinská raketa.

18:10 Predseda Senátu Parlamentu Českej republiky (PČR) Miloš Vystrčil vo štvrtok pred poslancami ukrajinskej Verchovnej rady prirovnal osud ukrajinských miest Buča, Irpiň a Borďanka k nacistami vypáleným českým obciam Lidice a Ležáky. Informovala o tom na základe Vystrčilovho prejavu, ktorý prenášala česká televízia ČT24.

"Putinovo Rusko vo svojom bezohľadnom a mocenskom sne rozpútalo barbarskú a brutálnu vojnu. Zločiny, ktoré Rusko pácha, nesmieme zabudnúť. A tí, ktorí sú za to zodpovední, musia byť potrestaní - a to na čele s Putinom a Lukašenkom," vyhlásil predseda českého Senátu. Podľa Vystrčila sú osudy "Putinovými vojakmi spustošených a vyvraždených miest Buča, Irpiň a Borďanka podobné osudom Hitlerovými vojakmi vyvraždených českých obcí Lidice alebo Ležáky". Ukrajina bude podľa neho "navždy príkladom všetkým", ktorí túžia po slobode a demokracii.

17:45 Šéf regionálnej správy Sumy Dmitrij Živitskij informuje o ostreľovaní Velykej Pysarivkej ruskými jednotkami.

17:22 Francúzska vláda zmrazila 33 nehnuteľností na Francúzskej riviére, v metropole Paríž a v ďalších častiach krajiny, ktoré patria ruským oligarchom, na ktorých boli uvalené sankcie za vojnu na Ukrajine. Informovala o tom správa AP. Francúzske ministerstvo financií tento týždeň zverejnilo aktualizovaný zoznam nehnuteľností vo vlastníctve Ruska, ktoré boli v krajine doteraz zmrazené, vrátane luxusného zámku s výhľadom na Stredozemné more, ktorý údajne patrí sankcionovanému ruskému miliardárovi Romanovi Abramovičovi.

17:03 Od začiatku vojny bolo poškodených 324 nemocníc, z toho 24 úplne zničených. Tieto údaje zverejnilo ukrajinské ministerstvo zdravotníctva. Na oslobodených územiach sa zároveň začínajú práce na obnove zdravotníckych zariadení.

16:49 Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že obviniť Rusko z páchania genocídy na Ukrajine by mohlo viesť k rozšíreniu vojny a slovnej eskalácii. TASR o tom informovala na základe správy AFP. "Slovo genocída má svoj význam" a "treba ho charakterizovať právne, nie politikmi", povedal Macron pre verejnoprávnu rozhlasovú stanicu France Bleu. 

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/AP)

16:28 Na príkaz ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského sa vo štvrtok uskutočnila v poradí štvrtá výmena vojnových zajatcov s Ruskom. Na sociálnej sieti Telegram to uviedla vicepremiérka Iryna Vereščuková.Informuje o tom agentúra AFP.

16:11 Rusko sa pokúša zmobilizovať 70.000 ľudí v takzvanej Doneckej ľudovej republike (DĽR) na východe Ukrajiny, uviedla vo štvrtok ukrajinská armáda. Odvolal sa na ňu portál britského denníka The Guardian.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Profimedia)

15:50 Dedina Klimovo v ruskej Brianskej oblasti bola vo štvrtok terčom ostreľovania zo strany ukrajinských jednotiek. Oznámil to Alexandr Bogomaz, gubernátor Brianskej oblasti, ktorá hraničí so severnou časťou Ukrajiny. Informovala o tom stanica Sky News, ktorá uvádza, že tieto tvrdenia nedokázala nezávisle overiť.

"Dedina Klimovo sa dnes ocitla pod paľbou ukrajinských ozbrojených síl. V dôsledku ostreľovania boli poškodené dve obytné budovy a medzi obyvateľmi boli obete," uviedol Bogomaz na sociálnej sieti Telegram.

15:35 "Došlo k požiaru. Ostatné jednotky lodnej skupiny sa pokúsili poskytnúť pomoc, ale búrka a silný výbuch munície prevrátili krížnik a začal sa potápať." Takto komentujú incident s ruskou vojnovou loďou ochrancovia Odesy.

15:16 V rámci novej výmeny bolo prepustených 30 ukrajinských vojnových zajatcov. Podpredsedníčka vlády Iryna Vereshchuk uviedla, že z ruského zajatia bolo prepustených 17 vojakov, päť dôstojníkov a osem civilistov.

14:53 Ruská bezpečnostná služba 14. apríla uviedla, že pohraničná základňa v Brjanskej oblasti „bola ostreľovaná mínometmi z Ukrajiny“. Ukrajinské úrady incident nekomentovali.

14:34 Španielske mesto Fuentes de Andalucía sa bude týždeň volať „Ukrajina“ Toto rozhodnutie prijali mestské úrady na znak solidarity. Hlavné mestské ulice sa počas týždňa premenujú aj na ukrajinské mestá: Kyjev, Charkiv, Mariupol, Cherson a Odessa .

14:11 Rusko strieľa v 15 osadách v Doneckej oblasti. 11 ľudí je zranených, pričom útoky podľa správy poškodili aj najmenej 34 civilných cieľov: obytné budovy, poľnohospodársku a železničnú infraštruktúru a plynovod. Informuje o tom portál Zhe Kyiv Independent.

Ukrajinský vojak v meste Mariupol'
Zobraziť galériu (7)
Ukrajinský vojak v meste Mariupol'  (Zdroj: SITA/AP Photo/Mstyslav Chernov)

13:45 Poľsko varuje, že Rusko na Ukrajine postupne nastoľuje "totálnu vojnu". Vo štvrtok na to po návrate z Kyjeva upozornil poľský prezident Andrzej Duda, informuje TASR na základe správ agentúr DPA a PAP.

13:10 Bývalý americký prezident Donald Trump označil udalosti na Ukrajine za genocídu. Povedal to v rozhovore pre Fox News.

13:00 Počet obetí útoku na železničnú stanicu Kramatorsk dosiahol 59 ľudí vrátane 7 detí. Dve deti zranené ruským útokom z 8. apríla nedávno zomreli v nemocnici. Informoval o tom na sociálnej sieti The Kyiv Independent s odvolaním sa na generálnu prokuratúru.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP/Andriy Andriyenko)

12:35 Rusko sa plánuje virtuálne zúčastniť na budúcotýždňovom zasadnutí ministrov financií a guvernérov centrálnych bánk skupiny G20 vo Washingtone, ktoré organizuje Indonézia. Vo štvrtok to uviedol predstaviteľ indonézskeho ministerstva financií Wempi Saputra, informuje TASR na základe správy agentúry Reuters.

11:35 Írsky minister zahraničných vecí a obrany Simon Coveney odcestoval na návštevu Kyjeva. Oznámil to jeho úrad s tým, že v hlavnom meste Ukrajiny sa stretne s predstaviteľmi ukrajinskej vlády. Informovala o tom agentúra AFP. Pôjde o prvú návštevu ministra zahraničných vecí z krajiny, ktorá nie je stálym členom Bezpečnostnej rady OSN, od začiatku ruskej invázie.

11:20 Na zemi ležia prilby po ruských vojakov. Video z bojiska priniesol na sociálnej sieti portál NEXTA.

11:10 Rusko hrozí rozmiestnením jadrových zbraní v Baltskom mori, ak Švédsko a Fínsko vstúpia do NATO. Zástupca šéfa ruskej Bezpečnostnej rady Dmitrij Medvedev uviedol, že Moskva bude musieť posilniť svoju obranu v regióne a o Pobaltí bez jadrových zbraní „už nemôže byť reč“. Informoval o tom The Kyiv Independent.

11:05 Ukrajinské mestá Kramatorsk a Kostiantynivka sú pravdepodobné ciele zvýšených útokov Ruska. Podľa najnovšej správy ministerstva obrany Spojeného kráľovstva môžu tieto dve mestá v Doneckej oblasti čeliť podobným stupňom násilia ako predtým iné mestá. Informoval o tom na sociálnej sieti The Kyiv Independent s odvolaním sa na vojenskú rozviedku Spojeného kráľovstva.

10:55 Jednou z prekážok uzavretia mierovej dohody medzi Kyjevom a Moskvou je momentálne názorová nezhoda na tom, koľko štátov bude garantmi bezpečnosti Ukrajiny, uviedol vo štvrtok pre ukrajinskú televíziu poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters. Ukrajina chce, aby jej bezpečnosť garantovalo čo najviac štátov, zatiaľ čo Moskva s tým nesúhlasí, píše agentúra Reuters.

10:35 Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková vo štvrtok Prostredníctvom aplikácie Telegram oznámila, že počas dňa bude na evakuáciu civilistov otvorených deväť humanitárnych koridorov na východe a juhu krajiny. Informuje o tom agentúra AFP.

10:08 Toto sú orientačné odhady bojových strát Ruska k 14. aprílu, podľa Ozbrojených síl Ukrajiny. Informoval o tom The Kyiv Independent.

9:40 Na Ukrajine vyšetrujú vyše 6300 ruských vojnových zločinov. Podľa Generálnej prokuratúry sa vyšetruje ďalších 2941 ruských zločinov proti národnej bezpečnosti Ukrajiny. Informoval o tom na sociálnej sieti The Kyiv Independent.

9:32 Ruské ostreľovanie Charkova a neďalekých osád zabilo 4 ľudí, ďalších 10 zranilo. Guvernér Charkovskej oblasti Oleh Synehubov oznámil, že ruské sily pokračovali v útokoch na obytné štvrte Charkova za posledných 24 hodín. Informoval o tom The Kyiv Independent.

9:25 Na žiadosť Štátneho úradu pre vyšetrovanie na Ukrajine bolo zaistených 154 predmetov majetku oligarchu Viktora Medvedčuka a jeho manželky. Je medzi nimi tridsať pozemkov, 32 bytov, 23 domov, 17 parkovísk, jachta a flotila 26 luxusných áut. Infromoval o tom portál NEXTA.

8:50 Od začiatku rozsiahlej ruskej invázie na Ukrajinu zomrelo 197 detí a 351 ďalších bolo zranených. Informoval o tom portál NEXTA s odvolaním sa na Úrad generálnej prokuratúry.

8:35 Predseda českého Senátu Miloš Vystrčil odcestoval vo štvrtok na návštevu Ukrajiny. Spolu s ním cestujú podpredseda Senátu Jiří Růžička a nezávislý senátor Pavel Fischer, ako aj poľskí senátori na čele s ich predsedom Tomaszom Grodzkim. TASR túto informáciu prevzala od spravodajského servera iDNES.cz.

8:25 Zábery z ostreľovania Gorkého parku v Charkove naháňajú hrôzu. Priniesol ich na sociálnej sieti portál NEXTA.

8:20 USA poskytnú Ukrajine dodatočné spravodajské informácie na zameranie sa na ruské vojenské jednotky v Ruskom okupovanom Donbase a na Kryme. Spravodajská pomoc prichádza v čase, keď Biely dom oznámil, že Ukrajine pošle ďalšie zbrane v hodnote 800 miliónov dolárov, aby jej pomohli bojovať proti Rusku. Informoval o otm the Kyiv Independent s odvolaním sa na americký Wall Street Journal.

8:05 USA pravdepodobne rozhodnú, že Rusko pácha genocídu na Ukrajine, uviedla námestníčka ministra zahraničných vecí pre politické záležitosti Victoria Nulandová. Informoval o tom the Kyiv Independent s odvolaním sa na stanicu CNN. V rozhovore Nulandová povedala, že Spojené štáty majú „proces zbierania dôkazov v priebehu času“ o genocíde, ale USA pravdepodobne dôkazy nájdu.

7:45 Prebiehajú rokovania o výmene 169 príslušníkov ukrajinskej Národnej gardy zajatých v Černobyle. Informoval o tom The Kyiv Independent s odvolaním sa na ministerstvo vnútra. Podľa ministra vnútra Denysa Monastyrského ruské sily odviezli vojakov do Ruska a Bieloruska.

7:20 Austrália uvalila sankcie na Gazprom, Transnefť, Kamaz, Rostelecom a 10 ďalších ruských spoločností. Informoval o tom portál NEXTA.

7:00 Polícia zadržala na ostrovoch Fidži jachtu Putinovho oligarchu a senátora Sulejmana Kerimova. Informoval o tom na sociálnej sieti portál NEXTA.

6:40 Biely dom v súčasnosti zvažuje, či má poslať na návštevu Kyjeva svojho vysokopostaveného predstaviteľa, aby tak Spojené štáty preukázali Ukrajine podporu. V noci na štvrtok o tom informoval portál Politico, ktorému túto informáciu poskytli nemenovaní americkí predstavitelia. Medzi kandidátmi, ktorí by mohli Kyjev navštíviť, je i samotný americký prezident Joe Biden či americká viceprezidentka Kamala Harrisová.

Lídri Spojených štátov, Japonska, Indie a Austrálie sa stretli v Bielom dome
Zobraziť galériu (7)
Lídri Spojených štátov, Japonska, Indie a Austrálie sa stretli v Bielom dome  (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

6:20 Časť novej výzbroje, ktorej poslanie na Ukrajinu oznámili v stredu Spojené štáty, si bude vyžadovať výcvik ukrajinských síl. Novinárom to povedal hovorca Pentagónu John Kirby, ktorého citovala tlačová agentúra Reuters. "Systémami, ktoré si pravdepodobne budú vyžadovať ďalší výcvik ukrajinských síl, sú napríklad húfnice a... delostrelecké radary - nie veľmi náročný systém na obsluhu, ale ten nemajú Ukrajinci vo svojom inventári," vysvetlil Kirby.

6:15 K poškodeniu vlajkovej lode ruskej čiernomorskej flotily krížnik Moskva prišlo po tom, ako na jej palube vybuchla munícia. Uviedlo to v noci na štvrtok ruské ministerstvo obrany s tým, že posádku lode sa podarilo evakuovať. TASR správu prevzala od televízie BBC. "Munícia na krížniku Moskva vybuchla v dôsledku požiaru na vojenskej lodi. Plavidlo je vážne poškodené. Celá posádka bola evakuovaná," uviedol ruský rezort s tým, že sa snaží určiť príčinu požiaru.

6:05 Vlajkovú loď ruskej čiernomorskej flotily, krížnik Moskva, poškodili v stredu pri raketovom útoku ukrajinské sily, oznámil gubernátor Odeskej oblasti Maksym Marčenko. TASR o tom informuje na základe správ agentúry AFP a televízie BBC. "Rakety Neptun, ktoré strážia Čierne more, spôsobili krížniku veľmi vážne škody. Sláva Ukrajine!" uviedol na sociálnej sieti Telegram Marčenko.

6:00 Ruská armáda sa v stredu vyhrážala Ukrajine útokom na veliteľské centrá v Kyjeve, ak budú ukrajinské sily aj naďalej útočiť na ciele nachádzajúce sa na ruskom území. Informovala o tom BBC. "Vidíme, ako sa ukrajinskí vojaci snažia vykonávať sabotáže a útoky na ruskom území... Ak toto bude pokračovať, ruské ozbrojené sily napadnú centrá, v ktorých sa prijímajú rozhodnutia, a to vrátane Kyjeva," uviedol ruský rezort obrany.

Zelenskyj: Rusko musí navždy opustiť medzinárodné spoločenstvo, ak neuzavrie mier

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom pravidelnom príhovore k národu uviedol v noci na štvrtok, že Rusko by malo navždy opustiť medzinárodné spoločenstvo, ak sa mu nepodarí dosiahnuť mierovú dohodu v súvislosti s konfliktom na Ukrajine. TASR správu prevzala od spravodajskej televízie BBC.

"Buď sa ruské vedenie naozaj bude snažiť dosiahnuť mier, alebo v dôsledku tejto vojny navždy opustí medzinárodné spoločenstvo," vyhlásil Zelenskyj. Ukrajinský prezident okrem toho hovorili aj o narastajúcom počte ruských útokov na východe a juhu Ukrajiny. "Všetka táto horúčkovitá činnosť okupantov svedčí v prvom rade o ich neistote," vyhlásil Zelenskyj.

"Aj napriek značným zásobám sovietskeho vojenského vybavenia a veľkému počtu vojakov... ruské jednotky pochybujú o svojej schopnosti nás zlomiť, zlomiť Ukrajinu. Urobíme všetko pre to, aby boli ich pochybnosti opodstatnené," vyhlásil najvyšší ukrajinský predstaviteľ.

Zelenskyj vo svojom príhovore tiež potvrdil, že v stredu navštívili ukrajinské mesto Buča forenzní experti z Medzinárodného trestného súdu (ICC), aby tam vyšetrili možné vojnové zločiny, píše denník The Guardian. "Je neodvratné, aby ruská armáda niesla zodpovednosť za vojnové zločiny. Všetkých ich dotiahneme pred súd a nie len za to, čo sa stalo v Buči," uviedol ukrajinský prezident. Ten zároveň vyzval k opatrnosti ľudí vracajúcich sa do svojich domovov v oblastiach, z ktorých sa prednedávnom stiahli ruské vojská. 

Zelenskyj okrem toho zopakoval aj svoju výzvu na úplné zakázanie ruskej ropy. "Európska únia musí prestať sponzorovať ruskú vojenskú mašinériu," vyhlásil. Vo svojom príhovore ukrajinský prezident podľa agentúry AP tiež poďakoval Spojeným štátom za novú vojenskú pomoc v hodnote 800 miliónov dolárov a vyjadril tiež vďačnosť za stredajšiu návštevu Ukrajiny prezidentom Poľska, Estónska, Litvy a Lotyšska.

Po stiahnutí ruských vojsk sa v Sumskej oblasti našlo 100 tiel

Viac ako 100 tiel sa našlo v Sumskej oblasti ležiacej na severovýchode Ukrajiny po tom, ako sa odtiaľ stiahli ruskí vojaci. Oznámil to v stredu tamojší gubernátor Dmytro Žyvyckyj, podľa ktorého sa situácia v oblasti stále zhoršuje. TASR správu prevzala od agentúry DPA. "Bohužiaľ, tento počet sa každým dňom zvyšuje, pretože sa nachádzajú telá so zviazanými rukami, so stopami po mučení, so strelami do hlavy - to sú hrozné veci," povedal v stredu novinárom Žyvyckyj.

Mnoho ľudí je podľa neho stále nezvestných alebo v ruskom zajatí. Okrem toho sa mnoho zranených stále lieči v nemocniciach. Prioritou pre úrady by teraz malo byť obnovenie dodávok plynu, elektriny a vody v regióne, povedal Žyvyckyj. Podľa predbežných odhadov sa škody v regióne rovnajú približne 327 miliónom dolárov. Generálny tajomník OSN António Guterres v stredu vyhlásil, že dosiahnutie "celkového prímeria na Ukrajine sa zdá nateraz nepravdepodobné". Podľa AFP tým naznačil, že OSN stále čaká na odpovede Ruska na konkrétne návrhy týkajúce sa evakuácie civilistov a poskytovania pomoci.

Viac o téme: Vojnová loďRuskoMoskvaVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu