Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VOJNA na Ukrajine Deň štyridsiaty tretí (7. apríl 2022)

Ukrajinský vojak kráča pomedzi zničené ruské tanky v Buči Zobraziť galériu (3)
Ukrajinský vojak kráča pomedzi zničené ruské tanky v Buči (Zdroj: SITA/AP Photo/Felipe Dana)

KYJEV - Boje na Ukrajine pokračujú. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval vo štvtok Západ, aby sa dohodol na embargu na ruskú ropu. Viaceré krajiny rozhodujú o ďalšej pomoci pre Ukrajinu. Dianie sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny 

Zábery z Chersonskej oblasti, kde ukrajinskí vojaci podľa vlastných slov porazili okupačnú delostreleckú jednotku

Zábery z Chersonskej oblasti, kde ukrajinskí vojaci podľa vlastných slov porazili okupačnú delostreleckú jednotku (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

ONLINE

21:37 Proti Rusku už bolo uvalených 6 000 sankcií - to je svetový rekord!

21:20 Členské štáty Európskej únie schválili vo štvrtok v poradí už piaty balík protiruských sankcií, medzi ktoré patrí aj zákaz dovozu uhlia z Ruska. Informovala o tom agentúra AP.

21:09 Šéfredaktor denníka Novaja Gazeta, nositeľ Nobelovej ceny za mier Dmitrij Muratov, bol napadnutý vo vlaku a poliaty olejovou farbou a acetónom.

21:06 Starosta Melitopolu Ivan Fedorov povedal, že Rusi začali unášať učiteľov a lektorov Melitopolskej univerzity a snažia sa obnoviť vzdelávanie pod ruským diktátom. Tvrdí, že Rusi v Melitopole uniesli viac ako 100 ľudí. 

21:03 Telá dovedna 26 ľudí objavili pod dvoma zničenými budovami v ukrajinskom meste Boroďanka ležiacom v Kyjevskej oblasti. Uviedla to vo štvrtok ukrajinská generálna prokurátorka Iryna Venediktovová, informuje stanica Sky News.

20:40 Ruské jednotky pravdepodobne páchajú podobné "zverstvá" ako v Buči pri Kyjeve aj v iných častiach Ukrajiny. Vo štvrtok to po zasadnutí ministrov zahraničných vecí krajín Severoatlantickej aliancie v Bruseli uviedol šéf americkej diplomacie Antony Blinken.

20:13 Ukrajinské ozbrojené sily tvrdia, že ruské jednotky sa preskupujú a zhromažďujú ďalšie sily v blízkosti Mariupolu, ktoré sú pripravené začať novú ofenzívu na obliehané mesto.

20:10 Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov priznal, že Rusko utrpelo „značné straty“. Podľa ukrajinských ozbrojených síl stratilo Rusko od spustenia totálnej invázie 24. februára približne 18 900 vojakov.

20:00 Európsky parlament (EP) vo štvrtok schválil nariadenie umožňujúce okamžité uvoľnenie 3,4 miliardy eur pre štáty EÚ, ktoré poskytli útočisko ľuďom z Ukrajiny utekajúcim pred ruskou agresiou.

19:40 Litovský veľvyslanec na Ukrajine Valdemaras Sarapinas sa vo štvrtok vrátil do Kyjeva po tom, ako sa ruské jednotky stiahli z okolia hlavného mesta. Informovala o tom agentúrav AFP. "Politická a morálna podpora je pre Ukrajincov veľmi dôležitá," povedal litovský veľvyslanec pri návrate na ambasádu v Kyjeve.

18:40 V kraji Ľvov zadržali úradujúceho primátora jedného z miest pre podozrenie z predaja humanitárnej pomoci a vydierania. Za 100 000 hrivien sa pokúsil predať autobus, ktorý mestu darovala charitatívna organizácia Finnish. Po prevzatí peňazí ho zadržali. 

18:35 Mnohí Ukrajinci sa v poslednom období vracajú zo zahraničia domov, a to napriek pokračujúcej ruskej invázii. Len za uplynulú nedeľu vstúpilo na územie Ukrajiny 22.000 jej občanov. Vo štvrtok o tom informovala ukrajinská pohraničná stráž. 

18:02 Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov (VZ OSN) pozastavilo vo štvrtok členstvo Ruska v Rade OSN pre ľudské práva (UNHRC). Informovala o tom spravodajská stanica Sky News.

17:35 Krajiny Severoatlantickej aliancie musia byť pripravené pomôcť Ukrajine aj s dodávkami modernejších zbraní, nielen tých sovietskeho typu. Uviedol to šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok po skončení dvojdňového rokovania  ministrov zahraničných vecí NATO v Bruseli. 

17:16 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba vo štvrtok zdôraznil, že jeho krajina potrebuje dodávky zbraní od členských štátov NATO do niekoľkých dní, inak bude neskoro. 

"Buď nám pomôžete teraz - a to hovorím o dňoch, nie týždňoch, alebo vaša pomoc príde príliš neskoro a veľa ľudí zomrie, veľa civilistov príde o svoje domovy a veľa dedín bude zničených. Práve preto, že táto pomoc prišla príliš neskoro," povedal Kuleba po stretnutí s ministrami zahraničných vecí NATO v Bruseli.

17:02 Zábery oslobodeného mesta Irpiň po ťažkých bojoch. 

17:00 Minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba vyhlásil, že bitka o Donbas bude podobná druhej svetovej vojne. "Nebude to lokálna operácia založená na tom, čo vidíme z ruských príprav," povedal Dmytro Kuleba a dodal, že očakáva rozsiahle operácie zahŕňajúce tisíce tankov, obrnených vozidiel a lietadiel.

16:59 Zábery z ukrajinského mesta Buča a iných oblastí neďaleko Kyjeva, kde po stiahnutí sa ruských vojsk našli ukrajinské orgány telá mŕtvych civilistov, narušili pozitívnu atmosféru, ktorá panovala po nedávnych rokovaniach medzi Ruskom a Ukrajinou. Vo štvrtok to po zasadnutí ministrov zahraničných vecí krajín Severoatlantickej aliancie v Bruseli uviedol šéf tureckej diplomacie Mevlüt Čavušoglu.

16:13 Po preskupení jednotiek sa Rusko môže pokúsiť opäť dobyť Kyjev. Zástupca náčelníka generálneho štábu ukrajinských pozemných síl Oleksandr Hruzevyč uviedol, že asi tretina ruských vojakov, ktorí boli nasadení v Bielorusku, zostáva. Kyjevská oblasť hraničí s Bieloruskom.

Viac o téme: InváziaRuskoVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu