Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

VOJNA na Ukrajine Deň štyridsiaty tretí (7. apríl 2022)

13:09 Vojna na Ukrajine je aktom agresie, ktorý mnohých z nás prekvapil, takto zhodnotil prebiehajúci konflikt vo východnej Európe český prezident Miloš Zeman v rozhovore pre štvrtkové vydanie denníka Mladá fronta DNES. Prezident zároveň označil Rusov – pretože zaútočili na Ukrajinu – za bláznov. Poznamenal, že Česko by malo pomôcť Ukrajine aj utečencom. Pripomenul tiež svoj rozhovor z februára, keď tvrdil, že žiadna vojna na Ukrajine nebude.

"Vtedy som v rozhovore práve s vami povedal, že Rusi nie sú blázni, a preto na Ukrajinu nezaútočia. To, že zaútočili, znamená, že blázni sú," povedal teraz Zeman. "Rusko týmto konaním ničí nielen Ukrajinu, ale aj samo seba," dodal.

Vysvetlil tiež, prečo sa zmenil jeho predtým veľmi vrúcny vzťah k Rusku. "Viete, samozrejme, že som bol zástancom korektných vzťahov s Ruskou federáciou. Okrem iného aj preto, že Rusi sú významným dodávateľom energie. Na druhej strane existujú hodnoty ako napríklad ľudské životy, ktoré sú predsa len nad obchodnými záujmami. Preto došlo k zmene môjho postoja," povedal Zeman.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Darko Vojinovic)

13:05 Zvuková nahrávka zachytenej komunikácie odhaľuje, že ruskí vojaci na Ukrajine sa sťažujú na početnú presilu Ukrajincov a že dostávajú rozkazy strieľať do civilistov. Vo štvrtok to napísal portál britskej spravodajskej televíznej stanice Sky News.

Ruský veliteľ údajne rozkázal svojim vojakom strieľať a zabiť ukrajinských civilistov v dedine neďaleko obkľúčeného mesta Mariupol. Vyplýva to zo zachytenej komunikácie cez vysielačku, oznámil Kyjev. Ukrajinská bezpečnostná služba SBU zverejnila nahrávku, o ktorej informoval najprv britský denník The Times. Nemenovaný vojak na nej hovorí: "Z lesíka vychádzajú dvaja ľudia v civilnom (oblečení)."

Vojak tiež tvrdí, že spozorovali aj vozidlo, ale nie je jasné, či je civilné alebo vojenské. "Všetkých zabite, k****!" odpovedá mu s krikom jeho nadriadený. Dodá, že nie je dôležité, či to sú alebo nie sú civilisti. "Zabite ich všetkých, k****!" "Rozumiem," odpovedá vojak.

12:55 Ukrajina ostro kritizovala Maďarsko, ktoré podľa ukrajinského ministerstva zahraničných vecí pomáha ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi v pokračovaní agresie proti Ukrajine. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti s odvolaním sa na vyjadrenie hovorcu ministerstva zahraničných vecí Oleha Nikolenka zverejneného vo štvrtok na webovej stránke ukrajinského rezortu diplomacie.

12:08 Generálna prokuratúra Ukrajiny uviedla, že najmenej 167 detí bolo zabitých v dôsledku ruskej agresie. Najmenej 297 detí bolo zranených, uviedol úrad 7. apríla. Neberú pritom do úvahy deti v Mariupole, Kyjeve a v Černihovskej a Luhanskej oblasti.

12:06 Ruské jednotky za posledných 24 hodín 48-krát ostreľovali civilnú infraštruktúru Charkova. Traja ľudia boli zabití ruským delostrelectvom v tomto regióne v meste Balaklija.

12:03 Zverejnili odhady bojových strát Ruska k 7. aprílu podľa Ozbrojených síl Ukrajiny. Okupanti prišli podľa odhadov napríklad o 698 tankov a 150 lietadiel.

11:58 Francúzska vláda si vo štvrtok predvolala ruského veľvyslanca v Paríži po tom, čo jeho ambasáda zverejnila na Twitteri fotografiu s tvrdením, že snímka zachytáva "filmový pľac" Ukrajincov, kde hrajú zavraždených civilistov v meste Buča.

"Rozhodol som zareagovať na odporné a provokačné vyjadrenia ruskej ambasády vo Francúzsku týkajúce sa zverstiev v Buči a predvolal som si ruského veľvyslanca," napísal v tweete francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian.

11:45 Ukrajinská vláda vyzvala vo štvrtok obyvateľov východnej časti územia republiky, aby opustili Ruskom napadnuté oblastí, v ktorých sa momentálne najintenzívnejšie bojuje, a oznámila, že očakáva otvorenie desiatich humanitárnych koridorov pre civilistov.

Ukrajinskí občania budú môcť odísť z prístavného mesta Mariupol, ktoré je vystavené silnej delostreleckej paľbe, v osobných autách v smere na mesto Záporožie, napísala na Facebooku ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková.

11:20 Starosta Charkova Ihor Terechov reagoval na výzvy vicepremiérky Iryny Vereščukovej, aby obyvatelia východnej Ukrajiny ušli pred očakávanou obnovenou ruskou ofenzívou. Terechov povedal, že on ani armáda nepokladajú v tejto chvíli hromadnú evakuáciu z Charkova, druhého najväčšieho ukrajinského mesta, za nutnú, ale že výzva na evakuáciu sa týkala okresov Lozova a Barvinkove v Charkovskej oblasti.

Tieto okresy sa nachádzajú južne od mesta Charkov. Samotné mesto Charkov je dobre vybavené a pripravené na sebaobranu, vyhlásil Terechov. Dodal, že rozhodnúť sa musí každý jednotlivec sám za seba, či vzhľadom na prebiehajúce ostreľovanie odíde.

11:12 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v piatok stretne s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou. Oznámil to vo štvrtok Zelenského hovorca Serhij Nykyforov. Informuje o tom agentúra Reuters. Nykyforov odmietol z bezpečnostných dôvodov poskytnúť médiám bližšie informácie týkajúce sa stretnutia ukrajinského prezidenta a predsedníčky EK.

11:05 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba vyzval vo štvrtok členov Severoatlantickej aliancie, aby poskytli Kyjevu všetky zbrane potrebné na boj s Ruskom. "Moja agenda je veľmi jednoduchá. Sú na nej iba tri položky – zbrane, zbrane a zbrane," uviedol Kuleba pre novinárov pred stretnutím ministrov zahraničných vecí NATO v Bruseli. "Vyzývam všetkých spojencov, aby odložili bokom svoje váhanie a neochotu poskytnúť Ukrajine všetko, čo potrebuje," pokračoval šéf ukrajinskej diplomacie.

Viac o téme: InváziaRuskoVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu