Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

VOJNA na Ukrajine Deň štyridsiaty tretí (7. apríl 2022)

16:11 Ruské ministerstvo zahraničných vecí obvinilo vo štvrtok ukrajinských vyjednávačov, že im nezáleží na ukončení bojov, keďže od mierových rozhovorov v Istanbule zmenili svoje požiadavky. Ukrajinská strana medzičasom vyzvala Kremeľ, aby na znak svojej pripravenosti na dialóg obmedzil svoje útoky. 

15:47 V Luhanskom kraji nezostala ani jedna nezničená nemocnica. Uviedol to šéf regiónu Sergej Gaidai.

15:33 Vojnové zločiny Ruska v ukrajinskom meste Buča napĺňajú definíciu genocídy. V rozhovore pre americkú spravodajskú stanicu CNN to povedal poľský prezident Andrzej Duda, ktorého vo štvrtok citovala tlačová agentúra PAP.

15:27 Starosta Dnipra vyzval obyvateľov, ktorí nie sú zapojení do kritickej infraštruktúry, na evakuáciu. Borys Filatov podľa média Suspilne povedal, že situácia na východe Ukrajiny eskaluje. 

15:02 Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko vyhlásil vo štvrtok, že jeho krajina musí byť zapojená do rokovaní o vyriešení konfliktu na Ukrajine. Zároveň podľa vlastných slov očakáva, že v priebehu nasledujúcich dní bude rokovať s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

14:44 Krajiny skupiny G7 vo štvrtok vyzvali na pozastavenie členstva Ruska v Rade OSN pre ľudské práva (UNHRC) za "ohavné činy a zverstvá" na Ukrajine. "Sme presvedčení, že teraz nastal čas pozastaviť členstvo Ruska v Rade OSN pre ľudské práva," uviedli v spoločnom vyhlásení ministri zahraničných vecí Kanady, Francúzska, Nemecka, Talianska, Japonska, Británie a Spojených štátov.

14:34 Nemecko zachytilo vo vysielačkách odkazy ruských vojakov, v ktorých údajne priznávajú, že zabili civilistov v ukrajinskom meste Buča. Vo štvrtok o tom informoval celoštátny nemecký magazín Der Spiegel, správu následne priniesol aj portál britskej spravodajskej stanice Sky News.

14:22 Poslanci Európskeho parlamentu (EP) vo štvrtkovom uznesení v Štrasburgu vyzvali na dodatočné represívne opatrenia voči Rusku vrátane okamžitého úplného embarga na ruský dovoz ropy, uhlia, jadrového paliva a plynu. Za uznesenie sa vyslovilo 513 europoslancov, 22 bolo proti a 19 sa hlasovania zdržalo.

14:05 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval vo štvrtok Západ, aby "postavil Rusko pred spravodlivosť". Kroky Ruska totiž podľa Zelenského neboli mierené iba proti Ukrajine, ale proti celej Európe. Informovali o tom agentúry Reuters a AFP.

13:22 Španielsko "podporuje" snahu Ukrajiny stať sa členom Európskej únie, ale členstvo v Severoatlantickej aliancii "nie je na stole". Španielsky minister zahraničných vecí José Manuel Albares to vo štvrtok povedal pre britskú spravodajskú stanicu Sky News. Albares uviedol, že zatiaľ nemôže "tvrdiť, aký bude konečný výsledok" žiadosti Ukrajiny o členstvo v EÚ, ale dodal: "Chcem, aby bol môj postoj veľmi jasný – Ukrajina miesto v európskej rodine má."

Viac o téme: InváziaRuskoVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu