Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

VOJNA na Ukrajine Deň štyridsiaty štvrtý (8. apríl 2022)

Vyše 30 ľudí zahynulo a viac ako 100 utrpelo zranenia v piatok pri ruskom raketovom útoku na železničnú stanicu v meste Kramatorsk na východe Ukrajiny Zobraziť galériu (14)
Vyše 30 ľudí zahynulo a viac ako 100 utrpelo zranenia v piatok pri ruskom raketovom útoku na železničnú stanicu v meste Kramatorsk na východe Ukrajiny (Zdroj: Twitter/NEXTA)

KYJEV - Skaza, akú zanechali ruské sily v ukrajinskom meste Boroďanka severozápadne od Kyjeva je "oveľa strašnejšia" než situácia v neďalekej Buči. Vo štvrtok to povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Správu sme prevzali z agentúry AFP. Dianie sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

 VIDEO Zábery z Chersonskej oblasti, kde ukrajinskí vojaci podľa vlastných slov porazili okupačnú delostreleckú jednotku

Zábery z Chersonskej oblasti, kde ukrajinskí vojaci podľa vlastných slov porazili okupačnú delostreleckú jednotku (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

ONLINE 

21:54 Ruskí vojaci "nútene deportovali" do Ruska už viac ako 600.000 Ukrajincov vrátane približne 121.000 detí. Uviedla to v piatok na Facebooku ukrajinská ombudsmanka Ľudmyla Denisovová, ktorú citoval denník The Guardian.

21:51 Ruská polícia v piatok zadržala podozrivého muža po štvrtkovom útoku farbou na šéfredaktora ruského nezávislého denníka Novaja gazeta a vlaňajšieho laureáta Nobelovej ceny mieru Dmitrija Muratova. TASR správu prevzala z agentúry DPA, ktorá sa odvolala na ruské médiá.

21:50 Fínsko vráti Rusku niektoré umelecké diela, ktoré cez víkend zadržali fínske colné úrady. V piatok o tom informovalo fínske ministerstvo zahraničných vecí. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

21:14 Moskva v piatok oznámila, že zatvára ruské pobočky 15 medzinárodných organizácií vrátane Amnesty International, Human Rights Watch (HRW) a Carnegie Endowment for International Peace. Informovala o tom agentúra AFP.  

20:50 Predseda vlády SR Eduard Heger sa v piatok v Kyjeve stretol s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhaľom. Heger o tom informoval prostredníctvom sociálnych sietí.

20:49 Ukrajinskí vyšetrovatelia začali v piatok s exhumáciou tiel z masového hrobu v ukrajinskom meste Buča, čím odštartovali vyšetrovanie údajných vojnových zločinov ruských okupačných jednotiek, ktoré sa nedávno stiahli z tejto oblasti neďaleko Kyjeva. Podľa ukrajinských úradov bolo v hrobe celkovo uložených približne 67 tiel. 

20:37 Rakúsky kancelár Karl Nehammer odcestoval v piatok na jednodňovú návštevu Ukrajiny, v rámci ktorej sa v sobotu ráno v Kyjeve stretne s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním s na úrad spolkového kancelára.

20:13 Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová sľúbila v piatok ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému rýchlejší začiatok rokovaní o členstve Ukrajiny v Európskej únii. Informovala o tom agentúra Reuters.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu