Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

VOJNA na Ukrajine Deň štyridsiaty tretí (7. apríl 2022)

11:01 Pokračuje ostreľovanie malého mesta Popasna v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny, oznámila vo štvrtok ráno ukrajinská armáda. Je to súčasť plánu Ruska obnoviť útoky na mestá Rubižne a Nyžne, ležiace v širšom okolí Severodonecka v Luhanskej oblasti, vysvetlil podľa tlačovej agentúry DPA krajinský generálny štáb.

Dodal, že ruskí vojaci sa "neúspešne" pokúsili prelomiť ukrajinské obranné línie pri obci Novotoškivske, tiež v Luhanskej oblasti. Na územiach okupovaných ruskými vojakmi sú páchané ďalšie násilnosti proti civilistom a ruské jednotky podnikajú "nútené presídľovanie" obyvateľov Mariupola do častí Doneckej oblasti obsadených Ruskom, uvádza v správe generálny štáb.

10:18 Zverejnená bola približná situácia na fronte k začiatku 7. apríla. Hlavné úsilie okupantov sa podľa vyhlásenia sústreďuje na prípravu ofenzívy na východe Ukrajiny, pričom v Chersonskom smere zostáva ruská armáda v Snihurivke.

 

🇺🇦 Приблизна ситуація на фронті станом на початок 7 квітня. - Основні зусилля окупанти зосереджують на підготовці до...

Posted by MIL.IN.UA on Wednesday, April 6, 2022

10:13 Rakúsko vyhostí štyroch ruských diplomatov, ktorých činnosť nebola v súlade s ich diplomatickým statusom. Oznámilo to v štvrtok rakúske ministerstvo zahraničných vecí. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

"Títo (štyria) ľudia konali v rozpore so svojím diplomatickým statusom," uviedla hovorkyňa rakúskeho rezortu diplomacie. Podľa Reuters sa podobnými slovami väčšinou odkazuje na špionáž. Vyhostení pritom boli traja diplomati z veľvyslanectva vo Viedni a jeden z konzulátu v Salzburgu. Rakúsko musia opustiť do 12. apríla.

10:01 Austrálska ministerka zahraničných vecí Marise Payneová vo štvrtok oznámila, že v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu sa jej krajina rozhodla uvaliť nové sankcie na 67 ruských občanov. "Dnes oznamujem sankcie voči ďalším 67 príslušníkom ruskej elity a oligarchom, blízkym (ruskému prezidentovi Vladimirovi) Putinovi, ktorí napomáhajú a podporujú jeho nehorázne konanie," povedala Payneová novinárom po príchode na zasadnutie Severoatlantickej rady na úrovni ministrov zahraničných vecí v Bruseli.

09:41 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obvinil Rusko, že sa snaží zakryť dôkazy o vojnových zločinoch a brániť tak medzinárodnému vyšetrovaniu. Zelenskyj zároveň vyzval ruských občanov, aby sa nebáli protestovať proti vojne. Vo štvrtok o tom informovala tlačová agentúra AP.

"Vyzerá to tak, že ruské vedenie sa naozaj bojí, že hnev sveta nad tým, čo videl v Buči, sa môže zopakovať po tom, čo uvidel aj v ďalších mestách," povedal Zelenskyj v stredu neskoro večer vo svojom pravidelnom nočnom videoprejave k národu.

09:12 Rusko blokuje prístup pre humanitárnu pomoc do obliehaného prístavného mesta Mariupol, pretože chce ukryť dôkazy o tisícoch ľudí, ktorí tam boli zabití. Vyhlásil to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Denník The Guardian o tom informoval vo štvrtok.

"Myslím si, že Rusko sa bojí, že keď úspešne doručíme humanitárnu pomoc do Mariupolu, tak celý svet uvidí, čo sa tam deje. Rusko nechce, aby niekto čokoľvek videl, kým sa nezmocní mesta a neuprace to tam," uviedol Zelenskyj v rozhovore pre tureckú televíziu Habertürk TV.

  

08:32 Príslušníkom ukrajinskej 95. vzdušnej výsadkovej brigády sa podarilo protitankovou strelou Stugna-P zostreliť v Charkovskej oblasti najmodernejší ruský bojový vrtuľník Kamov Ka-52 Alligator.

Ukrajinskej armáde sa podarilo zostreliť najmodernejší ruský bojový vrtuľník Kamov Ka-52 Alligator (Zdroj: Facebook/Командування Десантно-штурмових військ Збройних Сил України)

08:08 Ruskí vojaci sa "preskupujú a robia prieskum" pre ofenzívu v Donbase na východe Ukrajiny, kde sa nachádzajú aj odštiepenecké ukrajinské republiky. Uviedli to vo štvrtok ukrajinské ozbrojené sily v správe o 42. dni bojov. Informuje o tom televízia BBC.

V správe sa tiež uvádza, že ruskí vojaci sa v súčasnosti snažia predovšetkým "prelomiť obranu" ukrajinských zložiek v Doneckej oblasti a plne sa zmocniť prístavného mesta Mariupol. Ruské jednotky tiež podľa ukrajinskej armády pokračujú v ostreľovaní Charkova na ukrajinskom severovýchode.

06:40 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v stredu uviedol, že na štvrtkovom stretnutí so svojimi partnermi z NATO a G7 bude žiadať o "všetky potrebné zbrane". Kuleba, ktorý by sa mal osobne zúčastniť na rokovaniach NATO v Bruseli, vo svojom videopríspevku povedal, že "hlavnou témou mojej diskusie v Bruseli bude dodávka všetkých potrebných zbraní Ukrajine". Zároveň vyzval zahraničných spojencov Ukrajiny, aby voči Rusku uvalili maximálne sankcie.

Viac o téme: InváziaRuskoVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu