Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

EÚ navrhla ďalších 500 miliónov eur na vojenskú pomoc pre Ukrajinu: Šéfka EK vyrazila vlakom do Kyjeva

Predseda Európskej rady Charles Michel Zobraziť galériu (2)
Predseda Európskej rady Charles Michel (Zdroj: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias)

BRUSEL - Predseda Európskej rady Charles Michel vo štvrtok na sociálnej sieti Twitter uviedol, že šéf európskej diplomacie Josep Borrell navrhol navýšiť vojenskú pomoc pre Ukrajinu o ďalších 500 miliónov eur. Tento krok musí ešte schváliť 27 členských krajín EÚ.

"Po rýchlom schválení sa (suma) poskytnutej podpory EÚ na vojenské vybavenie pre Ukrajinu zvýši na 1,5 miliardy eur," napísal Michel na Twitteri. EÚ už predtým v rámci nového fondu - Európskeho mierového nástroja (EPF) - schválila miliardu eur na vojenské dodávky pre ukrajinské sily brániace sa pred ruskou ofenzívou, pripomína agentúra AP.

Tento nástroj má pomôcť ukrajinskej armáde "brániť územnú celistvosť a suverenitu krajiny" a chrániť civilné obyvateľstvo. Členské krajiny EÚ a NATO však možnosť priamej vojenskej intervencie na Ukrajine odmietajú.

Šéfka EK vyrazila vlakom z poľského pohraničia do Kyjeva

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová vyrazila v noci zo štvrtka na piatok vlakom z mesta Przemyśl na juhovýchode Poľska smerom do ukrajinskej metropoly Kyjev, kde sa má stretnúť s tamojším prezidentom Volodymyrom Zelenským. Súčasťou delegácie sú okrem šéfky EK aj šéf európskej diplomacie Josep Borrell, premiér SR Eduard Heger a viacerí europoslanci. Informujeme o tom na základe správy agentúry DPA.

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová
Zobraziť galériu (2)
Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová  (Zdroj: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias)

Poľské mesto Przemyśl sa nachádza len 13 kilometrov od ukrajinskej hranice. Každý deň tam cez hranice prejdú tisíce utečencov z Ukrajiny - v niektorých dňoch ich bolo dokonca vyše 100.000. Šéfka EK je prvou vrcholovou političkou, ktorá navštívi Ukrajinu, odkedy na verejnosť minulý víkend prenikli správy o zabíjaní civilistov na kyjevskom predmestí Buča.

Leyenová navrhla piaty balík sankcií EÚ voči Rusku

V reakcii na "masaker" civilistov von der Leyenová v utorok navrhla piaty balík sankcií EÚ voči Rusku, ktorý bol schválený vo štvrtok večer krátko pred jej odjazdom. Minulý týždeň v piatok navštívila Ukrajinu predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová, ktorá v Kyjeve deklarovala ochotu EÚ pri obnove krajiny po skončení ruskej invázie. Na Ukrajinu sa v polovici marca na znak solidarity vydali aj premiéri Česka, Poľska a Slovinska. Petr Fiala, Mateusz Morawiecki a Janez Janša tam cestovali vlakom z Poľska.

Viac o téme: PomocSankcieUkrajinaUrsula von der LeyenVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu