Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Pri ruských útokoch na Ukrajinu bolo zničených už viac než 60 kostolov

Jeden zo zničených kostolov na Ukrajine
Jeden zo zničených kostolov na Ukrajine (Zdroj: SITA (AP Photo/Rodrigo Abd))

KYJEV - Ruské invázne sily zničili od 24. februára už viac než 60 ukrajinských chrámov, kostolov a iných náboženských objektov. Informoval o tom v utorok denník The Guardian s odvolaním sa na údaje ukrajinského krízového centra.

Deštrukcia náboženských objektov bola zdokumentovaná v ôsmich ukrajinských regiónoch, a to v Kyjevskej, Doneckej, Žytomytskej, Záporožskej, Luhanskej, Sumskej, Charkovskej a Černihivskej oblasti. Napriek oficiálnym deklaráciám Kremľa o ochrane pravoslávia ide väčšinou o pravoslávne chrámy.

"Veľkú väčšinu (zničených náboženských objektov) tvoria pravoslávne chrámy. Deštrukcia však postihla aj protestantské kostoly, náboženské vzdelávacie inštitúcie a významné administratívne budovy náboženských organizácií," uvádza sa vo vyhlásení ukrajinského krízového centra z pondelka večera. Poškodené alebo zničené boli aj viaceré katolícke kostoly, židovské synagógy a mešity.

Rusko chce Ukrajinu vymazať z mapy sveta

Mnohí Ukrajinci sú presvedčení, že Rusko v rámci svojej vojenskej agresie zámerne ničí a poškodzuje chrámy, múzeá a historické monumenty, aby "vymazalo" Ukrajinu z mapy sveta. Podľa americkej televízie NBC News však nie je jasné, či to Rusi robia zámerne, alebo ide len o "vedľajší produkt" ich taktiky, v rámci ktorej ostreľujú z veľkých vzdialeností civilné oblasti s cieľom demoralizovať obyvateľstvo. Za obeť tejto taktike padlo už mnoho obytných domov, nemocníc či škôl.

Hasiči bojovali s požiarom v sklade paliva po ostreľovaní v ukrajinskom Ľvove (Zdroj: profimedia.sk)

Od začiatku ruskej invázie bolo na Ukrajine zničených, poškodených a vydrancovaných už množstvo pamiatok a múzeí. Ruská armáda napríklad zničila múzeum umenia v obliehanom meste Mariupol a zatiaľ nie je jasné, či sa aspoň časť z jeho zbierok podarilo zachrániť. Útoky na historické a kultúrne pamiatky pritom medzinárodné právo kvalifikuje ako vojnové zločiny, uvádza NBC News. Z oblastí Ukrajiny, ktoré už okupovali ruské sily, prichádzajú aj správy o konfiškácii a pálení kníh ukrajinských dejín.

Viac o téme: KostolyKonflikt RuskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu