Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

AKTUÁLNE Vo veku 84 rokov zomrela bývalá americká diplomatka Madeleine Albrightová

Madeleine Albrightová Zobraziť galériu (2)
Madeleine Albrightová (Zdroj: SITA/AP Photo/Zach Gibson)

WASHINGTON - Vo veku 84 rokov zomrela bývalá ministerka zahraničných vecí USA Madeleine Albrightová, oznámila v stredu jej rodina. Informovala o tom agentúra AFP.

Albrightová, ktorá tento post zastávala v rokoch 1997 – 2001 ako vôbec prvá žena v dejinách USA, zomrela v dôsledku rakovinového ochorenia. Jej rodina vo vyhlásení uviedla, že "milujúca matka, stará mama, sestra a priateľka", ako aj "neúnavná bojovníčka za demokraciu a ľudské práva" zomrela v kruhu rodiny a priateľov.

Madeleine Albrightová
Zobraziť galériu (2)
Madeleine Albrightová  (Zdroj: SITA/AP)

Albrightová sa stala šéfkou americkej diplomacie 23. januára 1997 v administratíve prezidenta Billa Clintona. V tom čase bola najvyššie postavenou ženou v americkej vláde. Ministerstvu zahraničných vecí šéfovala do 20. januára 2001. Narodila sa 15. mája 1937 v Prahe.

Albrightová bola mostom medzi Československom a USA, tvrdí Heger

Bývalá americká diplomatka Madeleine Albrightová bola podľa premiéra SR Eduarda Hegera (OĽANO) mostom medzi Československom a Spojenými štátmi americkými (USA). "Rozumela našim túžbam stať sa súčasťou demokratického sveta a výrazne sa o to zasadila," vyhlásil to na sociálnej sieti predseda vlády v reakcii na jej úmrtie.

 

ĎAKUJEME ZA POMOC Madeleine Albrightová bola mostom medzi Československom a Spojenými štátmi. Rozumela našim túžbam...

Posted by Eduard Heger - predseda vlády SR on Wednesday, March 23, 2022

Čaputová si uctila pamiatku zosnulej Madeleine Albrightovej

Prezidentka SR Zuzana Čaputová si uctila v stredu pamiatku zosnulej americkej diplomatky Madeleine Albrightovej, ktorá podľa nej zohrala kľúčovú rolu v smerovaní východného bloku po páde železnej opony. Informuje o tom na základe vyjadrenia prezidentky na Twitteri.

"Madeleine Albrightová, narodená v Československu a skutočná americká vlastenka, zohrala kľúčovú úlohu v našej transformácii národa spoza železnej opony k národu žijúcemu a presadzujúcemu slobodu a demokraciu. Náš región bol vždy v jej srdci a ona bude vždy v našom. Nech odpočíva v pokoji," napísala prezidentka.

Viac o téme: USAMadeleine Albrightová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu