Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

EÚ prijala nové opatrenia na podporu krajín prijímajúcich utečencov z Ukrajiny

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRUSEL - Európska komisia (EK) v stredu predstavila nové opatrenia na podporu členských štátov EÚ pri zaisťovaní potrieb vojnových utečencov z Ukrajiny.

Od začiatku ruskej vojenskej agresie prišlo z Ukrajiny do EÚ približne 3,5 milióna ľudí, predovšetkým žien a detí. EÚ už aktivovala smernicu o dočasnej ochrane, poskytujúcu ukrajinským utečencom rýchlu pomoc a právne postavenie, a zaistila okamžitú podporu členským štátom, ktoré čelia najväčšej utečeneckej vlne z Ukrajiny. V stredu EK podnikla v tomto smere ďalšie kroky, ktoré sa týkajú osobitnej ochrany detí, vzdelávania, zdravotnej starostlivosti a prístupu k práci, ubytovaniu a bývaniu. 

Komisia v tomto smere podporí spoluprácu a výmenu skúseností medzi členskými štátmi. Ako kontaktné miesto na prístup k vzdelávacím materiálom z Ukrajiny bude slúžiť portál School Education Gateway. Na podporu vzdelávania utečencov z Ukrajiny sa využije aj financovanie z programu Erasmus+.

Zaisťujú sa dodávky očkovacích látok

Ukrajinci, ktorí potrebujú špecializovanú nemocničnú liečbu, sa budú môcť za účelom takejto liečby rýchlo presúvať medzi členskými štátmi, pričom k dispozícii je už 10.000 lôžok. Zaisťujú sa aj dodávky očkovacích látok s osobitným zameraním na vakcináciu detí. EK prijme aj opatrenia týkajúce sa podpory duševného zdravia a posttraumatickej podpory pre utečencov. V oblasti podpory zamestnanosti ukrajinských utečencov komisia vytvorí databázu na párovanie zručností s voľnými pracovnými miestami. 

S cieľom zaistiť potreby vhodného ubytovania sa budú v rámci iniciatívy Safe Homes podporovať Európania, ktorí ponúknu ukrajinským utečencom bývanie. Okrem toho sa zmobilizuje Fond pre azyl, migráciu a integráciu, ako aj fondy politiky súdržnosti. Európsky sociálny fond môže podporovať komunitné služby a ubytovanie, najmä pre osoby so špeciálnymi potrebami a zdravotným postihnutím, deti a starších ľudí. 

Komisia okrem toho zriadila platformu solidarity s cieľom koordinovať podporu pre štáty, ktoré ju najviac potrebujú. Platforma pomôže organizovať presuny osôb v rámci EÚ do štátov, ktoré majú kapacitu na ich prijatie a vytvorí plány aj na ich presun do krajín mimo EÚ, v ktorých žije početná ukrajinská komunita, ako sú Kanada alebo Spojené kráľovstvo.

Viac o téme: OpatreniaUtečenciUkrajinaEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu