Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Putinovi hrozí vzbura tajných služieb! Jeho verným vadí, že pre sankcie si už nemôžu užívať luxus

Vladimir Putin Zobraziť galériu (2)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

PARÍŽ - Ruský prezident Vladimír Putin čelí reálnemu riziku vzbury alebo prevratu zo strany príslušníkov tajných služieb, v radoch ktorých kvôli tvrdým sankciám po invázii na Ukrajinu rastie nespokojnosť. Britskému denníku The Times to povedal ruský exilový ochranca ľudských práv Vladimir Osečkin, ktorý v posledných týždňoch zverejnil viac ako desiatku správ od anonymného zdroja pôsobiaceho v ruskej Federálnej bezpečnostnej službe (FSB).

Podľa Osečkina, zakladateľa serveru Gulagu.net, o rastúcej averzii ku Kremľu vypovedá už fakt, že čoraz viac príslušníkov ruskej rozviedky bez ohľadu na možné riziká poskytuje informácie o dianí vo vnútri svojich úradov. "Putin dvadsať rokov vytváral v Rusku stabilitu. Dôstojníci FSB, policajti, prokurátori - všetci títo ľudia vo vnútri systému - mohli žiť dobré životy. To všetko je ale teraz preč. Uznávajú, že vojna je katastrofa pre ekonomiku aj pre ľudstvo. Nechcú sa dostať späť do Sovietskeho zväzu," povedal Osečkin, podľa ktorého v dôsledku toho stúpa ochota predtým lojálnych štátnych zamestnancov sa postaviť systému. "Každým týždňom a mesiacom, kedy bude táto vojna pokračovať, je pravdepodobnosť vzbury v tajných službách vyššia." 

Putinovi hrozí vzbura tajných
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Dôstojníci FSB údajne patrili v Rusku k akejsi novej šľachte a ťažko nesú, že kvôli západným sankciám už si nebudú môcť užívať svoje výhody a statky tak ako predtým. Osečkinov zdroj vo vnútri FSB už poslal za posledné týždne niekoľko správ; naposledy 11. marca informoval o tom, že sa Kremeľ chystá rozpútať "veľký teror" v Chersone, kde plánuje únosy civilistov do Ruska. 

Zábery zostreleného ruského vrtuľníka Mi-24 v Chersonskej oblasti na Ukrajine (Zdroj: FB/MIL.IN.UA)

Podľa odborníkov na ruské tajné služby sú správy autentické. Denník The Times pripomenul, že ich hodnovernosť potvrdil aj investigatívny novinár skupiny Bellingcat Christo Grozev, ktorý odhalil identitu útočníkov zo Salisbury, či expert na ruské tajné služby Andrej Soldatov. Osečkin žije od roku 2015 v exile vo Francúzsku. Jeho server Gulagu.net sa venuje odhaľovaniu a zverejňovaniu prípadov mučenia v ruských väzniciach.

Viac o téme: VzburaTajné službyVladimir PutinVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu