Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Macron hovoril s Putinom aj o podmienkach na prímerie: Zelenskyj označil rokovania za veľmi ťažké

Emmanuel Macron Zobraziť galériu (3)
Emmanuel Macron (Zdroj: SITA/AP Photo/Thibault Camus)

PARÍŽ/MOSKVA/KYJEV - Francúzsky prezident Emmanuel Macron v utorok prostredníctvom telefónu so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom hovoril o vojne na Ukrajine vrátane podmienok na prímerie. Telefonát trval približne hodinu. TASR správu prevzala z agentúry DPA a webovej stránky stanice BBC.

VIDEO Ukrajinský prezident Zelenskyj navštívil nemocnicu v Kyjeve

Ukrajinský prezident Zelenskyj navštívil nemocnicu v Kyjeve (Zdroj: Facebook/Володимир Зеленський)

Elyzejský palác vo vyhlásení uviedol, že prezidenti hovorili o "bezpečnostných podmienkach pre podstatné záležitosti". "V súčasnosti dohoda (o prímerí) neexistuje; prezident Macron je však presvedčený o nevyhnutnosti pokračovať vo svojom úsilí," uviedol Elizejský palác vo vyhlásení, z ktorého cituje BBC. Podľa paláca v spojitosti s konfliktom neexituje iné riešenie ako prímerie a rokovania v dobrej viere medzi Ruskom a Ukrajinou.

Macron v utorok telefonoval aj s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, s ktorým podľa Elizejského paláca takisto hovoril aj o podmienkach možného prímeria, píše DPA.

Emmanuel Macron
Zobraziť galériu (3)
Emmanuel Macron  (Zdroj: SITA/Olivier Hoslet, Pool Photo via AP, file)

Zelenskyj označil mierové rokovania s Ruskom za veľmi ťažké

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil mierové rokovania s Ruskom za "veľmi ťažké". Urobil tak vo videoposolstve zverejnenom v stredu ráno. TASR prevzala správu od agentúry DPA. "Sú veľmi ťažké, niekedy škandalózne, ale krok za krokom postupujeme," povedal Zelenskyj s tým, že ukrajinskí predstavitelia rokujú s Rusmi každý deň.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (3)
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj  (Zdroj: SITA/AP/Ukrainian Presidential Press Office)

"Budeme pracovať, budeme bojovať čo najviac. Až do konca. Odvážne a otvorene. Vyjednávači neúnavne pracujú. Keď vyhráme, môžeme si oddýchnuť," povedal Zelenskyj. Ukrajinský prezident sa zároveň poďakoval medzinárodnému spoločenstvu za jeho podporu. Vyjadril nádej, že na tento týždeň naplánované summity G7, NATO a EÚ povedú k ďalšej podpore Ukrajiny. Očakáva nové sankcie proti Rusku a novú pomoc Ukrajine.

Viac o téme: RokovaniaRuskoVladimir PutinVojna na UkrajineEmmanuel MacronVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu