Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

V Mariupole je uviaznutých takmer 100-tisíc ľudí, tvrdí Zelenskyj: Čelia hladu, smädu a neustálej paľbe

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj Zobraziť galériu (3)
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

KYJEV - Takmer 100.000 ľudí je uviaznutých v ruinách ukrajinského mesta Mariupol, kde čelia hladu a smädu, a neustálemu ruskému bombardovaniu. Povedal to v noci na stredu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informovala o tom agentúra AFP.

VIDEO Ukrajinské delostrelectvo počas plného nasadenia

Ukrajinské delostrelectvo počas plného nasadenia (Zdroj: MIL.IN.UA)

Z tohto prístavného mesta na juhovýchode Ukrajiny už podľa ľudskoprávnej organizácie Human Rights Watch (HRW) odišli desaťtisíce obyvateľov. Zelenskyj oznámil, že za obdobie posledných 24 hodín z Mariupola ušlo viac ako 7000 osôb. Jednu zo skupín, ktorá cestovala po dohodnutej humanitárnej trase západne od mesta, však podľa jeho slov zadržali "okupanti". Prezident upozornil, že tisíce ďalších osôb z mesta odísť nemohli, pretože humanitárna situácia sa zhoršila.

V Mariupole je uviaznutých
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR / AP)

"Dnes sa v meste ešte stále nachádza takmer 100.000 ľudí v neľudských podmienkach. V úplnom obkľúčení, bez potravy, vody, liekov a pod neustálym ostreľovaním a bombardovaním," povedal. Ukrajinský prezident Rusko opätovne vyzval, aby civilistom umožnilo mesto opustiť cez bezpečné humanitárne koridory.

Muž na bicykli v Mariupole prechádza okolo zbombardovanej budovy.
Zobraziť galériu (3)
Muž na bicykli v Mariupole prechádza okolo zbombardovanej budovy.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka)

Americké ministerstvo obrany (Pentagón) uvádza, že Rusko v súčasnosti na Mariupol útočí delostrelectvom, raketami dlhého doletu i paľbou z lodí v neďalekom Azovskom mori. Generálny tajomník OSN António Guterres v utorok vyhlásil, že je načase, aby Rusko ukončilo "absurdnú vojnu" na Ukrajine, pretože ju aj tak nemôže vyhrať, pripomína AFP. "Už viac ako dva týždne je Mariupol obkľúčený ruskou armádou a neúprosne bombardovaný. Prečo? Aj keby padol, Ukrajina nemôže byť dobýjaná mesto po meste," zdôraznil generálny tajomník OSN.

Zelenskyj označil mierové rokovania s Ruskom za veľmi ťažké

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil mierové rokovania s Ruskom za "veľmi ťažké". Urobil tak vo videoposolstve zverejnenom v stredu ráno. TASR prevzala správu od agentúry DPA. "Sú veľmi ťažké, niekedy škandalózne, ale krok za krokom postupujeme," povedal Zelenskyj s tým, že ukrajinskí predstavitelia rokujú s Rusmi každý deň.

"Budeme pracovať, budeme bojovať čo najviac. Až do konca. Odvážne a otvorene. Vyjednávači neúnavne pracujú. Keď vyhráme, môžeme si oddýchnuť," povedal Zelenskyj. Ukrajinský prezident sa zároveň poďakoval medzinárodnému spoločenstvu za jeho podporu. Vyjadril nádej, že na tento týždeň naplánované summity G7, NATO a EÚ povedú k ďalšej podpore Ukrajiny. Očakáva nové sankcie proti Rusku a novú pomoc Ukrajine.

Viac o téme: MariupolVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu