Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

VOJNA na Ukrajine Deň dvadsiaty štvrtý (19. marec 2022)

16:27 Fotografie zo zbombardovaného Mariupolu.

16:10 Britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová varovala, že mierové rozhovory medzi Kyjevom a Moskvou by mohlo Rusko využiť na preskupenie svojich síl a prípravu novej ofenzívy. Povedala to v rozhovore pre denník The Times, informovala v sobotu televízia Sky News. Ak to Rusko myslí s rokovaniami vážne, nebude podľa Trussovej zároveň nevyberane bombardovať obytné štvrte. Preto je ohľadom rokovaní je "veľmi skeptická".

14:42 Ruské ministerstvo zahraničných vecí tvrdí, že bombardovanie divadla v Mariupole má na svedomí ukrajinský Azov batalión. 

14:24 Desiatky ukrajinských vojakov boli v piatok zabité pri ruskom útoku na kasárne pri prístavnom meste Mykolajiv na juhu Ukrajiny. Informáciu ukrajinského poslanca Oleksija Hončarenka agentúre AFP neskôr potvrdili svedkovia. V objekte bolo podľa nich okolo 200 vojakov. Na mieste sú záchranári, ktorí pátrajú v troskách po telách a možných preživších. Ukrajinské ministerstvo obrany tiež priznalo, že Ukrajina počas ruského obliehania juhukrajinského mesta Mariupol stratila prístup k Azovskému moru. V okolí mesta pritom ďalej pokračujú ťažké boje, okrem iného aj o veľkú oceliareň.

14:09 Bieloruskí vojaci obraňujú ukrajinské mesto Odessa. 

14:04 Námestník čínskeho ministra zahraničných vecí Le Jü-čcheng dnes podrobil kritike sankcie uvalenej na Rusko kvôli jeho útoku na Ukrajinu. Zároveň znovu obvinil Severoatlantickú alianciu z podielu na vojne na Ukrajine, informovala agentúra AP. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov podľa agentúry TASS medzitým uviedol, že spolupráca medzi Ruskom a Čínou sa bude za súčasných okolností ešte prehlbovať.

13:51 Poľsko navrhuje, aby Európska únia pridala k najnovšiemu štvrtému balíku protiruských sankcií čo najskôr aj úplnú obchodnú blokádu. Oznámil to v sobotu poľský premiér Mateusz Morawiecki.

13:12 19. marca sa otvorí 10 humanitárnych koridorov. Tie budú zahŕňať evakuáciu z obliehaného prístavného mesta Mariupol, miest v Luhanskej a Chersonskej oblasti a niekoľkých miest severozápadne od Kyjeva. Uskutoční sa aj dodávka humanitárnej pomoci do rôznych vojnou zničených miest.

13:11 Traja ruskí kozmonauti dorazili v piatok na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) v leteckých kombinézach žlto-modrej farby. V médiách sa preto objavili špekulácie o tom, že si zámerne obliekli kombinézy vo farbách ukrajinskej vlajky. Kozmonauti to však odmietli s tým, že išlo len o náhodu, informovala v sobotu agentúra AP.

Trojicu Rusov dopravila na ISS v piatok večer kozmická loď Sojuz MS-21, ktorá približne tri hodiny predtým vzlietla z ruského kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane. Išlo o prvý štart ruskej vesmírnej lode bol prvým od 24. februára, keď Kremeľ začal vojenskú agresiu voči Ukrajine. Vojna spôsobila zrušenie štartov viacerých kozmických lodí a rušenie súvisiacich kontraktov.

11:47 Deväť ľudí prišlo o život a 17 utrpelo zranenia pri piatkovom ostreľovaní okrajových častí Záporožia ležiaceho na juhovýchode Ukrajiny. Informácia pochádza z televízie Sky News, podľa ktorej o tom v sobotu informoval zástupca starostu tohto priemyselného mesta Anatolij Kurtjev. Ďalej uviedol, že ruské jednotky nasadili v posledných dňoch do útokov na Záporožie mínomety, tanky, vrtuľníky a raketové systémy.

Kurtjev na stránke mesta zp.gov.ua tiež oznámil, že ukrajinská armáda vyhlásila v Záporoží 38-hodinový zákaz vychádzania, ktorý bude platiť od soboty 16.00 h miestneho času (15.00 h SEČ) do pondelka 06.00 h (05.00 h SEČ). Zároveň vyzval obyvateľov, aby v tomto čase nevychádzali von a vedeniu podnikov odporučil, aby svojich zamestnancov nechali pracovať na dve zmeny. Podľa Sky News nie je známe, čo bolo dôvodom vyhlásenia zákazu vychádzania.

Viac o téme: InváziaRuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu