Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Britskému ministrovi volal falošný ukrajinský premiér: Z incidentu viní Rusko

Britský minister obrany Ben Wallace
Britský minister obrany Ben Wallace (Zdroj: TASR/ AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

LONDÝN/KYJEV - Britskému ministrovi obrany Benovi Wallaceovi dnes telefonoval podvodník, ktorý sa vydával za ukrajinského premiéra. Wallace nariadil vyšetrenie incidentu, z ktorého obvinil Rusko.

Britskému ministrovi obrany Benovi Wallaceovi dnes telefonoval podvodník, ktorý sa vydával za ukrajinského premiéra. Wallace nariadil vyšetrenie incidentu, z ktorého obvinil Rusko.

Minister obrany USA Lloyd Austin sa stretol aj s premiérom Eduardom Hegerom (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Videorozhovor bol nadviazaný po tom, čo britská vláda dostala e-mail od údajného pracovníka ukrajinského veľvyslanectva. E-mail bol následne preposlaný na ministerstvo obrany. "Podvodník tvrdiaci, že je ukrajinský premiér, mal so mnou dnes pokus o rozhovor. Položil niekoľko zavádzajúcich otázok a potom, čo som nadobudol podozrenie, hovor som ukončil," povedal Wallace na twitteri.

"Žiadne množstvo ruských dezinformácií, prekrúcania a špinavých trikov nemôže odviesť pozornosť od porušovania ľudských práv Ruskom a nelegálnej invázie na Ukrajinu. Zúfalý pokus," uviedol Wallace.

Zdroj z ministerstva obrany podľa agentúry Reuters povedal, že Wallace nariadil okamžite prešetriť, ako je možné, že bolo umožnené uskutočnenie hovoru, ktorý trval zhruba desať minút.

Britská ministerka vnútra Priti Patelová povedala, že sa stala terčom podobného podvodu. "Tento týždeň sa to stalo aj mne," napísala na twitteri. "Žalostný pokus rozdeliť nás v týchto ťažkých časoch. Stojíme za Ukrajinou," dodala ministerka.

Reuters pripomína, že v máji 2018 mal podvodný telefonát vtedajší minister zahraničia a terajší premiér Boris Johnson. Medzinárodné vzťahy prebral s domnelým arménskym premiérom.

Viac o téme: MinisterPremiérPodvodníkRuskoBen WallaceVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu