Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Slováci, pripravte si peňaženky aj na olej: Výpadok ukrajinských surovín odpáli ceny nahor, môže za to tamojší konflikt

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Gettyimages.com)

BRATISLAVA - To, že vojna na Ukrajine spôsobuje okrem tamojšej humanitárnej katastrofy aj ďalšie škody, potvrdzuje aj ekonomická budúcnosť. Konflikt prerušuje každodennú podnikateľskú činnosť, a teda aj pestovanie či staranie sa o kľúčové suroviny na vývoz. Výnimkou nie je ani slnečnica, z ktorej sa vyrába olej. Ten je hojne používaný aj u nás, no jeho ceny zrejme vystrelia nahor, práve pre prebiehajúcu vojnovú krízu.

archívne video

Vojna na Ukrajine podľa prognózy zníži slovenské exporty a potlačí nahor ceny (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Tvrdí to web HN. Generálny riaditeľ a predseda predstavenstva spoločnosti Palma Martin Varga totiž tvrdí, že Ukrajinci vyvážajú do EÚ až 70 percent slnečnicového oleja. Jeho výpadok tak minimálne cenovo pocítime všetci.

Slováci olej po začiatku vojny šialene vykupovali

V niektorých obchodoch už dokonca ľudia natrafili na prázdne regály a po oleji nebola ani stopa. Príčinou tohto nedostatku však mohlo byť pravdepodobne aj niečo iné. Slováci sa týmto olejom totiž v poslednej dobe po začiatku vojny značne predzásobili, čo sa teda neprejavilo všade.

Slováci, pripravte si peňaženky
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP)

"Momentálne je zakontrahovaných dostatok všetkých jedlých druhov,“ povedal pre HN Martin Krajčovič, ktorý je predsedom Slovenskej aliancie moderného obchodu. To isté si myslí aj Branislav Lellák, riaditeľ obchodnej sekcie COOP Jednoty Slovensko. Problém pre zákazníkov však nezmizol a je tu hrozba.

Zdraženie o viac ako 70 %

Tou je zdraženie oleja až o 70 %, čo predpokladá spoločnosť Palma. Čo je však zaujímavé je to, že začiatkom roka táto firma odobrala len štyri percentá produktu z ukrajinských slnečníc, a teda asi 0,3 percenta ich tvorby.

Je tu však ešte nádej v repkovom oleji, ktorý je k nám geograficky bližšie. Trhové vyhliadky sú v prípade repkového oleja aj optimistickejšie, aj keď opäť Palma predpokladá, že aj ten zdražie, a to o 40 percent. Na Ukrajine pritom práve teraz začína sejba novej úrody slnečnice a kukurice.

"V tomto momente sa nevie, do akej miery budú farmári schopní tieto plodiny zasiať. Tamojší analytici najnovšie odhadujú, že pestovateľské výmery prvej v poradí tam medziročne padnú o 48 percent," hovorí Šéfredaktor časopisu Agromagazín David Karkulín. Faktorom, ktorý výsledné ceny ovplyvní, bude podľa Jany Holéciovej, hovorkyne Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory, aj počasie a príležitosť na dopestovanie tejto úrody priamo počas vojny. "Vývin spomínaných komodít ovplyvní aj vývoz, keďže prístavy sú zablokované a nikto nevie, dokedy aj ostanú. Logistika sa teda sústredí na dopravu železnicami," vysvetľuje Holéciová.

Viac o téme: CenaDodávkySlnečnicový olejKonflikt na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu