Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

VOJNA na Ukrajine Deň dvadsiaty druhý (17. marec 2022)

15:08 Ukrajinské jednotky oslobodili dedinu v Chersonskej oblasti od okupantov. Informoval o tom portál Nexta.

15:03 Prezident Miloš Zeman dnes podpísal trojicu zákonov, ktoré majú v Česku uľahčiť pobyt utečencom z Ukrajiny v dôsledku ruskej invázie. Oznámil prezidentov hovorca. Zeman podpísal zákony v rovnaký deň, kedy ich v zrýchlenom konaní schválil Senát. Opatrenia tak nadobudnú účinnosť vyhlásením v Zbierke zákonov zrejme ešte tento týždeň.

14:53 Litovský parlament vo štvrtok jednomyseľne hlasoval za vytvorenie bezletovej zóny nad Ukrajinou. Vo svojom stanovisku žiada OSN, aby okamžite prijala opatrenia na vytvorenie bezletovej zóny a zabránila tak masovým obetiam z radov civilistov.

14:47 Nemecký kancelár Olaf Scholz ocenil prejav ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, ktorý vo štvrtok adresoval poslancom Spolkového snemu, a prisľúbil, že Berlín poskytne Kyjevu ďalšiu podporu v boji proti ruskej agresii. Scholz však zároveň zdôraznil, že Severoatlantická aliancia sa do vojny na Ukrajine vojensky nezapojí.

14:23 Ukrajinské úrady svojím zaobchádzaním s ruskými vojnovými zajatcami porušujú Ženevské dohovory a mali by ukončiť zverejňovanie videozáznamov so zajatými vojakmi na sociálnych sieťach, pretože tým kvôli tomu hrozí zastrašovanie a ponižovanie. Vyzvala k tomu organizácia na ochranu ľudských práv Human Rights Watch (HRW).

14:16 Ďalší zničený dom v Černihive. Zachránili 5 ľudí: mamu, otca, dcéru (12) a dvojičky (3) - chlapca a dievča.

14:00 Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok vyhlásil, že ruská delegácia vkladá veľa energie do rozhovorov o možnej mierovej dohode s Ukrajinou, ktorá by mohla rýchlo zastaviť ruskú vojenskú operáciu.

Peskov tvrdil, že ruská delegácia je pripravená pracovať na dohode nepretržite a "túto pripravenosť preukazuje". Hovorca Kremľa sa tiež snažil tvrdiť, že "podobnú horlivosť na ukrajinskej strane" nevidno, nad čím vyjadril poľutovanie.

Dmitrij Peskov
Zobraziť galériu (12)
Dmitrij Peskov  (Zdroj: SITA/Shamil Zhumatov/Pool Photo via AP)

13:53 Čína nikdy nenapadne Ukrajinu, vyhlásil čínsky veľvyslanec na Ukrajine Fan Sien-žung, v súčasnosti sídliaci v Ľvove, na pondelkovom stretnutí so šéfom oblastnej samosprávy Maxymom Kozyckým. Oblastná samospráva o tom informovala až vo štvrtok."Čína nikdy nenapadne Ukrajinu. Pomôžeme, najmä ekonomicky. V situácii, v ktorej sa nachádzate, sa zachováme zodpovedne," zdôraznil veľvyslanec.

13:51 Uzbekistan, stredoázijská republika s úzkymi väzbami na Rusko, vyzval vo štvrtok na okamžité ukončenie bojov na Ukrajine a za urovnanie konfliktu diplomatickými prostriedkami. Uzbecká vláda tiež oznámila, že neuzná nezávislosť dvoch proruských separatistických "republík" na východe Ukrajiny.

Viac o téme: InváziaRuskoVladimir PutinVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu