Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Kyjev zažíva najťažšie dni: Ťažké ostreľovanie a bombardovanie! Zo záberov sa tisnú slzy do očí

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: TASR / AP, twitter)

KYJEV – Vojna na Ukrajine trvá už dlhé tri týždne a situáciu nezlepšili ani štyri kolá mierových rokovaní. Mestá našich východných susedov sa naďalej bombardujú a z mnohých už ostali len trosky. Bombardovanie však neutícha a po dlhých dňoch sa boje obnovili aj v hlavnom meste Kyjev. Pohľad na neho bolí.

V ukrajinskej metropole Kyjev sa v noci na stredu opäť rozozvučali sirény a na predmestiach bolo počuť aj explózie. Informovala o tom spravodajská televízia CNN, ktorá pripomenula, že od utorka večera až do štvrtka večera v meste platí 35-hodinový zákaz vychádzania. Podľa spravodajského webu Sky News sa zdá, že ostreľovanie hlavného mesta Kyjev sa od utorka stalo systematickejším a presúva sa bližšie k centru, pričom sa zameriava na bytové domy, stanice metra a ďalšie civilné objekty.

Archívne VIDEO Z ostreľovanej budovy na severe Kyjeva sa valil dym, hasiči našli na mieste aj niekoľko tiel

Z ostreľovanej budovy na severe Kyjeva sa valí dym, hasiči našli na mieste aj niekoľko tiel (Zdroj: Profimedia.sk)

Vysokopostavený predstaviteľ amerického rezortu obrany vyslovil predpoklad, že ruské sily používajú na ostreľovanie Kyjeva rakety dlhého doletu. Ich pozemné sily však smerom do mesta takmer vôbec nepostúpili, upozornil. Letecké poplachy v noci na stredu opäť hlásili mestá a oblasti v rôznych častiach Ukrajiny: okrem Kyjeva je to aj Odesa, Ľvov, Ivano-Frankivsk, Poltava alebo Mykolajiv, dodal Sky News s odvolaním sa na miestne médiá a novinárov v teréne.

Kyjev zažíva najťažšie dni:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR / AP)

Vojna na Ukrajine prebieha 21. deň a ani za ten čas sa situácia ani zďaleka nezlepšila. Ba naopak, začiatkom týždňa sa začalo bombardovanie a ostreľovanie Kyjeva. Dovtedy prebiehali najväčšie boje v iných strategických mestách ako je Mariupoľ, Charkov, Odesa a podobne. Všetky mestá nateraz dokázali odolať ruskému bombardovaniu, zahynulo však veľa civilistov a v Mariupole je pre nedostatok vody, liekov, potravín a výpadok elektriny humanitárna katastrofa. Rusi okrem toho uniesli a mučili viacerých starostov miest, ktoré si podmanili.

Odolávanie Kyjevu

Rovnako, ako odolávajú iné mestá, odoláva aj hlavné mesto Kyjev. Toho sa snažia Rusi zmocniť od začiatku invázie, doteraz neúspešne. V hlavnom meste sa nachádza aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý prezradil svoju adresu, kde sa zdržiava a Rusov vyzval, aby si pre neho prišli. Podľa prezidentových slov je totiž cieľom číslo jeden a jeho rodina cieľom číslo dva.

Ostreľovanie mesta sa však začiatkom týždňa zintenzívnilo a čoraz viac sa objavujú zábery horiacich budov z metropoly Ukrajiny. V stredu nadránom boli počas bombardovania poškodené dva výškové bytové domy, jeden z nich sa však zrútil. Počas bombardovania prišli o život dvaja civilisti. Pohľad na spúšť bolí – budovy sú zničené, ľudí museli evakuovať, na zemi ležia trosky, ktoré zničili zaparkované autá pod domami. Ľudia, uvedomujúc si, že prišli o strechu nad hlavou, plakali od zúfalstva.

Terčom ruských náletov sa v utorok ráno v Kyjeve stali budovy v obytných štvrtiach Sviatošyn a Podilskyj. V dôsledku útokov došlo v prvej z menovaných aj k požiaru 15-poschodovej budovy. Miestni záchranári najskôr informovali, že spod jej trosiek vytiahli dve mŕtve telá a desiatky ľudí zachránili. Následne sa počet obetí zvýšil na štyroch mŕtvych. Oznámil to tamojší starosta Vitalij Kličko, ktorého citovala agentúra Reuters.

Kyjev zažíva najťažšie dni:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR / AP)

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko v utorok ráno oznámil, že v ukrajinskom hlavnom meste zavedú 36-hodinový zákaz vychádzania. Nariadenie o zákaze vychádzania je v platnosti 36 hodín, a to od utorka večera 20.00 h miestneho času (19.00h SEČ). Ruské invázne sily v posledných dňoch vystupňovali útoky na Kyjev, ktorý sa im už takmer podarilo obkľúčiť. Starosta Kličko vo svojom vyhlásení označil aktuálnu situáciu v meste za "náročnú a nebezpečnú". O zákaze vychádzania podľa neho rozhodlo "vojenské velenie". V stredu krátko pred 17. hodinou podvečer sa rozozvučali sirény upozorňujúce na prichádzajúce nebezpečenstvo. 

Ostreľované ďalšie mestá

Ostreľované sú naďalej aj ďalšie mestá. Najmä tie strategické. Napríklad, v stredu krátko popoludní zasiahla televíznu vežu v meste Vinnycia v strednej časti Ukrajiny raketová paľba ruských inváznych vojsk. Informovala o tom televízia CNN s odvolaním sa vyhlásenie ukrajinského telekomunikačného úradu. Ruská raketová paľba podľa neho zasiahla televíznu vežu vo Vinnycii, ktoré je administratívnym centrom Vinnyckej oblasti.

V dôsledku útoku došlo k výpadku televízneho vysielania v tomto meste s približne 370 000 obyvateľmi. Zatiaľ nie sú informácie o tom, že by si útok vyžiadal aj nejaké obete alebo zranenia. Ruské invázne sily už v predchádzajúcich týždňoch podnikli útoky na komunikačné veže v Kyjeve, Charkove, Vynarivke a Rivnom. Pondelkový útok na televíznu vežu pri meste Rivne na severozápade Ukrajiny si podľa najnovšej bilancie vyžiadal najmenej 21 mŕtvych.

Kyjev zažíva najťažšie dni:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR / AP)

Od začiatku vojny ušli z Ukrajiny vyše tri milióny ľudí, uviedol Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov. Za 20 dní svojho trvania si konflikt podľa OSN vyžiadal 691 potvrdených úmrtí civilistov a 1143 zranených, dodala stanica BBC. Podľa nej ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ v utorok večer vyhlásil, že Rusko od začiatku svojej invázie spôsobilo Ukrajine škody za viac ako 500 miliárd dolárov.

Dodal, že keď sa vojna skončí, Rusko bude musieť zaplatiť obnovu Ukrajiny. Šmyhaľ nespresnil, ako chce Ukrajina reparácie od Ruska získať - v prípade, že vojnu vyhrá -, ale spomenul zhabanie ruského majetku v zahraničí. Dodal, že Ukrajina bude finančnú pomoc žiadať aj od spojencov.

 
Viac o téme: KyjevUkrajina v krízeVojna na UkrajineBombardovanie Kyjeva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu