Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Okolité štáty áno, Slovensko nie: Prečo premiér Heger necestoval na stretnutie do Kyjeva?

Premiéri Česka, Poľska a Slovinska na stretnutí s ukrajinským prezidentom Zelenským pri návšteve Kyjeva Zobraziť galériu (3)
Premiéri Česka, Poľska a Slovinska na stretnutí s ukrajinským prezidentom Zelenským pri návšteve Kyjeva (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

BRATISLAVA - Premiér Eduard Heger (OĽANO) neodcestoval do Kyjeva spolu s predsedami vlád Českej republiky, Poľska a Slovinska po konzultácii s bezpečnostnými zložkami. Tie mu to vyslovene neodporúčali. V stredu to uviedla hovorkyňa premiéra Ľubica Janíková.

Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS) vníma rozhodnutie premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) necestovať na Ukrajinu ako bezpečnostné, nie ako politické. Uviedol to pred rokovaním vlády. Návštevu troch predsedov vlády na Ukrajine považuje Korčok za silné a odvážne gesto.

Premiér Heger na margo cesty na Ukrajinu: To, že som nešiel, nebola otázka strachu (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Je mi ľúto, že to ľudia vnímajú ako sklamanie

Heger po stredajšom rokovaní vlády uviedol, že ponuku na cestu na Ukrajinu dostal od Mateusza Morawieckeho, ktorý je iniciátorom celej cesty. Je mu ľúto, že to ľudia vnímajú ako sklamanie. Podľa premiéra by bolo správne, aby sedel s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským za jedným stolom. "Môj postoj voči Ukrajine sa nemení, musíme im naďalej výrazne pomôcť, aby došlo k zastaveniu vojny," povedal.

Okolité štáty áno, Slovensko
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Podľa neho to, že nešiel na Ukrajinu nebolo otázkou strachu. Ak by dostal znova takúto pozvánku, tak by to zrejme prehodnotil. Slovensko podľa Hegera naďalej podporuje Ukrajinu. Ako tvrdí, posilňuje sa aj práca s ľuďmi, ktorí utekajú pred vojnovým konfliktom. Vo výmene ukrajinských hrivien sa podľa Hegera naďalej vedú rokovania.

Nehľadajme politiku tam, kde nie je

"Nehľadajme politiku tam, kde nie je. Ak predseda vlády  dostane informácie od bezpečnostných zložiek, tak ja si nie som celkom istý, či ich má ignorovať," povedal Korčok s tým, že Heger sa neschoval. Bezpečnosť má podľa Korčoka svoj význam a úlohou bezpečnostných zložiek je chrániť premiéra.

Rozhodnutie premiéra Hegera nejsť na Ukrajinu vnímam ako bezpečnostné, uviedol Korčok (Zdroj: Topky/Maarty)

Podpredsedu vlády SR a ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) síce mrzí, že Slovensko nemalo zastúpenie medzi premiérmi, ktorí cestovali na Ukrajinu, rešpektuje však rozhodnutie Eduarda Hegera prijaté po odporúčaní bezpečnostných zložiek. Na otázku, či on sám by v takomto prípade počúvol radu, priznal, že je v takýchto prípadoch "trucovitejší". "Skôr by som konal tak, ako by som to sám cítil," vyhlásil.

Bezpečnosť je dôležitejšia ako gestá

Vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí) si myslí, že bezpečnosť premiéra je dôležitejšia ako gestá. Dôležité sú podľa nej konkrétne činy. "Slovensko robí všetko pre to, aby sme Ukrajine pomohli," podotkla. Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) ocenil symbolickú cestu troch predsedov vlád na Ukrajinu. Myslí si, že mala zmysel. Rozhodnutie premiéra nejsť na Ukrajinu rešpektuje.

Bezpečnosť premiéra je dôležitejšia ako gestá: Slovensko robí podľa Remišovej všetko preto, aby pomohlo Ukrajine (Zdroj: Topky/Maarty)

Štátny tajomník Ministerstva obrany SR Marian Majer nechce špekulovať o tom, prečo premiéri iných krajín do Kyjeva cestovali a Heger nie. "Nemôžeme hodnotiť vyhodnotenie bezpečnostných zložiek iných štátov, my sme to vyhodnotili takto a zariadili sme sa podľa toho," povedal. Upozornil, že vláda samotná vyjadruje naďalej veľmi konzistentný postoj k podpore Ukrajiny brániacej sa ruskej agresii.

Štátny tajomník ministerstva obrany Marian Majer
Zobraziť galériu (3)
Štátny tajomník ministerstva obrany Marian Majer  (Zdroj: Topky/Maarty)

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok (15. 3.) večer na sociálnej sieti Telegram zverejnil zábery z rokovania s premiérmi Česka, Poľska a Slovinska. Petr Fiala, Mateusz Morawiecki a Janez Janša pricestovali do Kyjeva v utorok večer vlakom. Návšteva má ukázať jasnú podporu Ukrajiny zo strany štátov EÚ.

Návšteva bola znakom podpory

"Vaša návšteva Kyjeva v tomto ťažkom období je pre Ukrajinu silným znakom podpory. Veľmi si to vážime," napísal ukrajinský prezident na sociálnej sieti Telegram.

Za Poľsko sa na rokovaní zúčastnil aj vicepremiér Jaroslav Kaczyňski, ktorý cestoval vlakom spolu s premiérmi troch krajín.

Premiér Heger pred odletom na summit EÚ: Putin je zviera! (Zdroj: TASR - Martina Kriková)

Viac o téme: UkrajinaKyjevIvan KorčokEduard HegerVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu