Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Španielsko prijalo 25 ukrajinských detí s rakovinou

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Vadim Ghirda)

MADRID - Španielsko v piatok prijalo 25 ukrajinských detí s rakovinou, ktoré budú môcť pokračovať v liečbe po tom, ako ju zastavila ruská invázia na Ukrajinu. Informuje o tom agentúra AFP.

"Práve pristálo lietadlo ministerstva obrany s 25 ukrajinskými deťmi s rakovinou a ich rodinami, takže budú môcť pokračovať v liečbe v Španielsku," uviedla španielska vláda na Twitteri. Vojenské lietadlo, ktoré pristálo na letisku v Madride, viezlo aj "ďalších 22 vysídlených" Ukrajincov, ktorých tiež prijme Španielsko, uviedlo ministerstvo obrany. 

Ukrajinci prechádzajú cez rieku Irpiň po tom, ako bol most vyhodený do vzduchu, aby Rusi ďalej nepostupovali (Zdroj: Profimedia.sk)

Deti "budú liečené vo verejných nemocniciach špecializovaných na liečbu detskej rakoviny," uviedla Španielska federácia rodičov detí s rakovinou, ktorá spolu so Španielskou spoločnosťou pre detskú hematológiu a onkológiu zasponzorovala príchod detí do Španielska.  

Chcú priviesť ďalších

Federácia uviedla, že dúfa, že bude môcť v najbližších dňoch priviesť z Ukrajiny ďalších detských onkologických pacientov spolu s ich rodinami, ktorí sa budú liečiť v nemocniciach v Barcelone, Valencii a Andalúzii. "Tieto deti potrebujú naliehavú lekársku starostlivosť, ale aj dlhodobú liečbu... týmto mladým ponúkneme všetky naše prostriedky," povedala hovorkyňa federácie Carmen Menendezová. Organizácia Spojených národov v piatok uviedla, že od začiatku vojenskej invázie Ruska na Ukrajinu (24. februára) z nej utieklo viac ako 2,5 milióna ľudí.

Viac o téme: DetiRakovinaUtečenciŠpanielskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu