Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Prezident Zelenskyj údajne prežil tri pokusy o atentát: Neuveríte, koho informácie ho zachránili

Volodymyr Zelenskyj prežil tri pokusy o atentát. Zobraziť galériu (2)
Volodymyr Zelenskyj prežil tri pokusy o atentát. (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj za posledný týždeň prežil najmenej tri pokusy o atentát, píše britský denník The Times na svojich internetových stránkach.

Zabiť sa ho údajne pokúšali žoldnieri z ruskej Wagnerovej (v prepise z ruštiny Vagnerovej) skupiny a príslušníci špeciálnych jednotiek z Čečenska. Wagnerovcom aj bojovníkom z Čečenska pokusy o atentát zmarili príslušníci ruskej tajnej služby FSB, ktorí sa stavajú proti súčasnej vojne, tvrdí The Times.

Rusko v noci zaútočilo na Záporožskú jadrovú elektráreň (Zdroj: FB/Černobyľ, Twitter/Mychajlo Podoljak)

Wagnerova skupina v Kyjeve utrpela straty a údajne bola vydesená, ako presne ukrajinská strana predvídala ich presuny po meste. The Times uvádza, že nemenovaný zdroj blízky skupine povedal, že je "prapodivné", aké dobré informácie mal tím starajúci sa o bezpečnosť prezidenta Zelenského. Denník už skôr napísal, že v ukrajinskej metropole operuje 400 wagnerovcov s cieľom vyhľadať a zavraždiť Zelenského.

V utorok poradca ukrajinského ministra vnútra Anton Heraščenko informoval, že v Žytomyrskej oblasti padol do zajatia jeden z príslušníkov Wagnerovej skupiny. Tento Rus v minulosti bojoval v Sýrii.

Wagnerova skupina je súkromná firma údajne napojená na prokremeľského podnikateľa Jevgenija Prigožina. Európska únia na ňu uvalila sankcie kvôli mučeniu, popravám a vraždám v Líbyi, Sýrii a na Donbase.

Zakladateľom žoldnierskej roty je 51-ročný Dmitrij Utkin, ktorý do roku 2013 pôsobil ako podplukovník v špeciálnej jednotke ruskej vojenskej spravodajskej služby GRU. Za svoje neskoršie žoldnierske operácie dostal v roku 2016 od Putina v Kremli ruský Rád za statočnosť. Fanúšik wehrmachtu Utkin vraj pomenoval svoju spoločnosť po Richardovi Wagnerovi, obľúbenom skladateľovi Adolfa Hitlera.

Zakladateľ Wagnerovej skupiny Dmitrij Utkin.
Zobraziť galériu (2)
Zakladateľ Wagnerovej skupiny Dmitrij Utkin.  (Zdroj: Screenshot 1st Channel)

Expert na Rusko Gerhard Mangott z Univerzity v Innsbrucku v rozhovore pre FOCUS Online hovorí: „Skupina Wagner by podľa ruského práva nemala existovať. Takíto Private Military Contractors (PMC) sú zakázaní podľa článku 359 ruského trestného zákona. Preto skupina nie je nikde registrovaná.“

Viac o téme: VojnaAtentátRuskoUkrajinaVolodymyr ZelenskyjWagnerovci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu