Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Jadrová fyzička Drábová po útoku na Záporožskú elektráreň. Zošaleli! Upozornila na riziká

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: TASR/AP, Profimedia)

PRAHA – Zošaleli. Týmto jedným slovom opísala šéfka Štátneho úradu pre jadrovú bezpečnosť v Česku Dana Drábová ruský útok na jadrovú elektráreň v Záporoží. Neskôr doplnila, že podľa informácií od kolegov z Ukrajiny sú systémy dôležité pre bezpečnosť elektrárne funkčné a nie sú zaznamenané žiadne zmeny radiačnej situácie. Pripomenula však, že Rusko útokom na jadrovú elektráreň porušilo ženevské konvencie.

Máme za sebou ďalšie ráno, keď nás hneď po prebudení zasiahli desivé správy. Rusko zaútočilo na najväčšiu európsku jadrovú elektráreň nachádzajúcu sa v ukrajinskom Záporoží. Ako informovalo ukrajinské ministerstvo energetiky, zasiahnutý bol jeden z blokov elektrárne. Minister zahraničných vecí Ukrajiny Dmytro Kuleba povedal, že Rusi na elektráreň strieľali. V areáli vypukol požiar, ktorý sa však našťastie podarilo uhasiť. Stať sa tak malo vo výcvikovej budove. 

Rusko v noci zaútočilo na Záporožskú jadrovú elektráreň (Zdroj: FB/Černobyľ, Twitter/Mychajlo Podoljak)

Ako uviedla Drábová, prvý blok elektrárne je odstavený, druhý a tretí sú odpojené od siete, štvrtý blok je v prevádzke a piaty a šiesty sa ochladzujú. "Zatiaľ je radiačná situácia na území elektrárne a v jej okolí normálna,“ povedala pre Český rozhlas. 

Jadrová fyzička Drábová po
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FOTO TASR/AP)

"Sú porušené Ženevské konvencie, ktoré obsahujú aj ustanovenia o ochrane nebezpečných objektov alebo objektov, ktoré by sa mohli stať nebezpečnými, keby sa ocitli pod vojenským útokom," dodala.

Upozornila však, že elektráreň potrebuje na svoju prevádzku pomocné systémy, ktoré sú na území elektrárne, a ak by boli zasiahnuté, obsluha elektrárne sa môže dostať do problémov.

Jadrová elektráreň podľa nej môže byť odstavená počas desiatok sekúnd, ďalej sa potom musí chladiť, ale na to sú elektrárne pripravené. Závažné pre Ukrajinu môže byť, že záporožská elektráreň dodáva podstatnú časť elektriny pre Ukrajinu, uviedla. „Ak bude celá odstavená, bude to znamenať nejaké problémy v zásobovaní ľudí elektrinou,“ dodala Drábová.

Jadrová fyzička Drábová po
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP)

Vojenská správa Záporožskej oblasti v piatok uviedla, že ukrajinskú jadrovú elektráreň ovládli ruské vojenské sily. V zariadení sa však podľa ukrajinskej armády naďalej nachádza obslužný personál, ktorý dohliada na jeho bezpečnú prevádzku. V komplexe v noci na piatok v dôsledku ruského ostreľovania horelo. Požiar sa podarilo uhasiť.

Viac o téme: Jadrová elektráreňútok Vojna na UkrajineZáporožská jadrová elektráreňDana Drábová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu