Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Rusi na chvíľu zložia zbrane: V Mariupole vznikne humanitárny koridor! Umožnia odchod civilistov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka)

MARIUPOL - Ruské štátne tlačové agentúry informovali, že ruská armáda vyhlásila v sobotu v dvoch územných oblastiach Ukrajiny prímerie, ktoré umožní civilnému obyvateľstvu, aby sa z nich mohlo vysťahovať. Píše o tom agentúra AP.

Ruské ministerstvo obrany vo svojom vyhlásení, ktoré podľa AP priniesli agentúry RIA Novosti a TASS, uvádza, že dalo súhlas na vytvorenie evakuačných únikových ciest, ktoré od 10.00 h moskovského času (08.00 h SEČ) umožnia evakuáciu civilistov zo strategického prístavného mesta Mariupol na ukrajinskom juhovýchode a z mesta Volnovacha na východe Ukrajiny.

Ukrajinské ozbrojené sily túto informáciu bezprostredne nepotvrdili a nevedno zatiaľ ani to, dokedy budú tieto humanitárne koridory otvorené, približuje AP.

Na vytvorenie humanitárneho koridoru vyzval niekoľko hodín predtým mariupolský starosta Vadym Bojčenko. Na sociálnej sieti Telegram zároveň uviedol, že jeho mesto je po niekoľkých dňoch "bezohľadných" útokov pod "blokádou" ruskej armády.

"Našou prioritou je nastolenie prímeria, aby sme mohli obnoviť životne dôležitú infraštruktúru a zriadiť humanitárny koridor, ktorým sa do mesta dostanú potraviny a lieky," dodal.

Odrezané od sveta

Mariupol sa nachádza na pobreží Azovského mora a má približne 450.000 obyvateľov. Mesto je ostreľované ruskými silami a odrezané od zásob pitnej vody aj elektrického prúdu, pričom jeho obyvateľov sužuje chladné počasie.

Obsadením Mariupolu by ruské invázne sily získali strategickú výhodu - spojilo by ich to s vojskami prichádzajúcimi z anektovaného Krymského polostrova, ako aj s jednotkami v proruskej separatistickej oblasti Donbas na východe Ukrajiny. Ruská armáda už obsadila kľúčové strategické prístavné mestá Berďansk a Cherson.

Obyvateľom nedovolili odísť

Mariupolský starosta v priebehu tohto týždňa obvinil ruských vojakov z toho, že v meste zničili mosty a vlaky, aby tak zabránili obyvateľom odísť, informuje AFP.

"Naše domovské mesto a naše rodiny už päť dní čelia bezohľadným útokom," napísal v sobotu Bojčenko na Telegrame a vyzval obyvateľov na pokračujúci odpor. Mariupolské úrady tiež obvinili ruské vojská z vytvárania "humanitárnej katastrofy", uvádza denník The Guardian.

"Toto je genocída nášho národa. Títo pokrytci prišli 'zachrániť' rusky hovoriacich občanov Mariupola a regiónu. Zariadili však vyhladenie Ukrajincov - obyvateľov Mariupola ruského, ukrajinského, gréckeho a iného pôvodu," vyhlásil predtým Bojčenko.

Viac o téme: VojnaBlokádaInváziaRuskoUkrajinaMariupolVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu