Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

VOJNA na Ukrajine Deň siedmy (2. marec 2022)

Prázdne ulice Kyjeva, ktorý čelí ruským útokom Zobraziť galériu (31)
Prázdne ulice Kyjeva, ktorý čelí ruským útokom (Zdroj: koláž Topky.sk - Twitter/MFA Belarus, SITA/AP Photo/Markus Schreiber, Efrem Lukatsky, Facebook/ДСНС України)

KYJEV - Ukrajina má za sebou ďalší ťažký deň. Druhé najväčšie mesto Charkov utrpelo obrovské straty, po útokoch ostalo niekoľko mŕtvych. Bombardovanie mesta pokračuje aj dnes. Ruské sily zasiahli aj televíznu vežu v Kyjeve. Dnes by mali pokračovať mierové rokovania, ktoré však podľa Zelenského nemajú zmysel, kým Rusko neukončí bombardovanie.


NAŽIVO z Kyjeva

Zničená budova v Charkove (Zdroj: Profimedia)

Náš ONLINE sa skončil. Ďakujeme, že ste ho sledovali s nami. Ráno vám prinesieme nové informácie.

21:34 Mesto Cherson, ktoré sa nachádza na juhu Ukrajiny, údajne podľahlo ruskej armáde a stalo sa tak prvým veľkým ukrajinským mestom, ktoré sa  od začiatku invázie dostalo pod ruskú kontrolu. 

21:10 Podľa ukrajinskej Pravdy sa v Kyjeve uskutočnil raketový útok zameraný buď na ministerstvo obrany, alebo na veliteľstvo pozemných síl. Prvá ruská raketa bola vypálená na ministerstvo obrany, ale bola zostrelená systémom protivzdušnej obrany. Trosky rakety spadli neďaleko južnej železničnej stanice. 

20:54 Francúzsky prezident Emmanuel Macron v stredu vyhlásil, že Francúzsko nie je vo vojne s Ruskom. Upozornil však, že mnohé oblasti francúzskeho hospodárstva budú trpieť v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu.

20:32 Štyri ruské vojenské stíhačky narušili švédsky vzdušný priestor nad Baltským morom. Oznámili to podľa agentúry Reuters švédske ozbrojené sily. Vo svetle aktuálnej situácie vojny na Ukrajiny považuje švédska armáda incident za veľmi vážny.

20:21 Očití svedkovia hlásia silný výbuch neďaleko železničnej stanice v Kyjeve. V blízkosti stanice sídli aj ministerstvo obrany. 

20:18 Takmer po celej Ukrajine bol vyhlásený letecký poplach. Silné explózie počut v Kyjeve pri Borščagovke.

20:14 Ukrajina potvrdila svoju účasť na mierových rokovaniach. Ukrajinská delegácia je na ceste na stretnutie s ruskou delegáciou v Belovezhskaja Pushcha, uviedla Zelenského kancelária.

20:12 Ruské vojská stále agresivnejšie útočia na ukrajinskú metropolu Kyjev raketami a delostrelectvom, počet striel mieracich na mesto sa zvyšuje, povedal dnes médiám nemenovaný americký bezoečnostný činiteľ. Rusko podľa neho na Ukrajinu vyplálilo od začiatku invázie 450 rakiet. 

19:15 Ozbrojené sily hlásia zachytenie ruských plánovacích dokumentov, podľa ktorých bola invázia potvrdená 22. januára. Prevzatie krajiny má podľa dokumentov trvať 15 dní. 

19:09 Kyjev uvádza, že od začiatku ruskej invázie na Ukrajine zomrelo 7-tisíc ruských vojakov, uviedol podľa agentúry Reuters vojenský poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenskéhona brífingu vysielaného v televízii. Ďalšie stovky príslušníkov ruských ozbrojených síl padli do zajatia. Tieto čísla sú vyššie než tie, ktoré pred pár hodinami uviedlo Rusko. 

19:05 Výsledky hlasovania OSN. Valné zhromaždenie hlasovalo o návrhu právne nezáväznej rezolúcie počas tretieho dňa mimoriadneho zasadnutia o rusko-ukrajinskom konflikte. Za návrh sa vyslovilo 141 členských štátov, proti ich hlasovalo len päť. Hlasovania sa zdržalo 35 krajín vrátane Číny, Indie, Pakistanu, Iraku a Iránu. 

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: Twitter/NEXTA)

18:37 Bolo zajatých 22 ruských tankerov. Prišli až z Ďalekého Východu. 

18:35 NATO aj EÚ zvolali mimoriadne rokovania šéfov diplomacií. 

V piatok 4. marca sa v bruselskom sídle Severoatlantickej aliancie uskutoční mimoriadne zasadnutie Severoatlantickej rady (NAC) na úrovni ministrov zahraničných vecí. Rokovania na úrovni šéfov diplomacie 30-člennej Aliancie sa budú týkať krízy, ktorú vyvolala ruská invázia na Ukrajine.

18:27 Nevylučujem, že niekto chcel, aby Rusko uviazlo v Západom umelo vytvorenom konflikte na Ukrajine, vyhlásil dnes podľa agentúry TASS ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Je potrebné určiť konkrétne typy útočných zbraní, ktoré na Ukrajine nebudú nikdy rozmiestnené ani vyrobené, oznámil tiež šéf ruskej diplomacie.

18:16 Od začiatku ruskej vojenskej operácie na Ukrajine zomrelo 498 ruských vojakov a 1597 utrpelo zranenia, oznámilo dnes ruské ministerstvo obrany. Moskva tak prvý raz od začiatku bojov oficiálne uverejnila počty obetí a zranených na strane Ruska, pripomenula agentúra Reuters.  

18:13 Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov prijalo v stredu rezolúciu, v ktorej žiada, aby Rusko okamžite stiahlo svoje vojenské jednotky z Ukrajiny. Informovali o tom agentúry AFP a AP.

18:08 Ruskí predstavitelia v stredu oznámili, že ukrajinskú delegáciu očakávajú na druhom kole mierových rozhovorov vo štvrtok. Témou rozhovorov má byť podľa ruských vyjednávačov aj prímerie. Informovala o tom agentúra AFP.

17:42 Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) zablokoval web Hlavných správ. Na stránke identifikovali škodlivú aktivitu podľa zákona o kybernetickej bezpečnosti.

17:29 Gruzínsko vo štvrtok plánuje predložiť žiadosť o prijatie do Európskej únie, informovala ruská agentúra TASS s odvolaním sa na informácie poskytnuté gruzínsku vládnou stranou.

17:25 Prečítajte si rozhovor s riaditeľom Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku (SFPA), ktorý pre Topky porozprával o ruskej izolácii, priebehu konfliktu, ale aj o tom, ako ukrajinský prezident prekvapil svoj ľud i svet.

17:20 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov povedal, že Rusko je pripravené diskutovať s Ukrajinou o otázke bezpečnostných záruk v druhom kole rokovaní.

17:17 Moskovská burza zostala zatvorená aj v stredu, už tretí deň po sebe. Veľkosť straty hodnoty ruských firiem však jasne ukazuje prepad ruských akcií obchodovaných v Londýne, ktoré sa v priebehu dvoch týždňov oslabili o 98 %.

17:07 Ukrajina požiadala Medzinárodnú agentúru pre atómovú energiu (MAAE) o pomoc pri zabezpečení svojich jadrových elektrární, pretože invázia Ruska zosilňuje obavy z možnej jadrovej nehody. V stredu o tom informovala tlačová agentúra DPA.

17:03 Ruské a bieloruské platobné karty prestali fungovať na Ukrajine.

17:00 Prístavné mesto Mariupoľ je pod paľbou už 14 hodín. Zranených je viac ako sto civilistov. 

16:50 Pri pobreží súostrovia Maldivy v stredu zakotvilo najmenej päť superjácht ruských oligarchov. Miliardári presunuli svoje plavidlá k súostroviu po tom, ako Západ uvalil na Rusko sankcie za inváziu na Ukrajinu. Maldivská republika v súčasnosti nemá so Spojenými štátmi podpísanú zmluvu o vydávaní osôb, informuje agentúra Reuters.

16:45 V meste Energodar použila ruská armáda proti civilnému obyvateľstvu omračujúce granáty.

16:43 Ďalšie sankcie 

Európska únia v stredu uvalila sankcie na 22 vysokopostavených bieloruských vojenských dôstojníkov za úlohu Minska pri napomáhaní Rusku pri invázii na Ukrajinu. Na "čiernom zozname" EÚ sa ocitlo šesť generálov a 16 plukovníkov. 

16:35 Na Ukrajinu mieri viac ako tisícka cudzincov zo 16 krajín, aby sa pripojili k novovytvorenej medzinárodnej légie. Novinárom to dnes povedal ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba, podľa ktorého sa ďalší ľudia zo zahraničia stále hlásia, aby sa pripojili do bojov proti ruským silám. Šéf ukrajinskej diplomacie rovnako uviedol, že zbrane Ukrajine poskytuje 19 krajín, desať makrofinančnú pomoc a 22 krajín humanitárnu pomoc.

16:28 Poľsko vyšle v najbližších dňoch nemocničný vlak na ďalšie jazdy, aby dopravil z Ukrajiny deti a tehotné ženy. V stredu to oznámil námestník poľského ministra zdravotníctva Waldemar Kraska, na ktorého sa odvolala tlačová agentúra PAP. Kraska na tlačovej konferencii vo Varšave povedal, že hlavným účelom organizovania nemocničného vlaku je pomôcť zraneným na Ukrajine a priviezť ich do Poľska na poskytnutie lekárskej starostlivosti. Avšak pri prvej jazde dopraví z Ukrajiny aj matky s deťmi, dodal Kraska.

16:25 Ruský parlament navrhuje väzenie za šírenie „falošných správ“ o vojne. Podľa The Kyiv Independent hrozí Rusom, ktorí budú písať o vojne na Ukrajine, až 15 rokov vo väzení.

16:20 Ukrajina v stredu vyzvala znepokojené matky ruských vojakov zajatých na bojisku, aby si prišli vyzdvihnúť svojich synov. Podľa agentúry AFP je tento krok zjavnou snahou skomplikovať situáciu Moskve.

16:14 Mapa ruských vojsk na Ukrajine k večeru 1. marca. 

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: FB / Alexander V. Kurban)

16:10 Malta v stredu oznámila, že z dôvodu invázie Moskvy na Ukrajine dočasne prestane udeľovať občianstvo a povolenia na pobyt Rusom a Bielorusom. Zároveň pozastavuje vydávanie takzvaných "zlatých pasov" bohatým investorom.

16:01 Portál Kyiv Independent informoval, že ruské vojská zabili od invázie na Ukrajinu vyše 2-tisíc civilistov.

15:59 Ukrajinská pohraničná stráž zatkla viac ako 60 ukrajinských mužov, ktorí sa usilovali nezákonne prekročiť hranice s Moldavskom. Na Ukrajine v súčasnosti platí stanné právo, na základe ktorého majú muži vo veku 18 až 60 rokov zakázané opustiť krajinu, pripomína DPA.

15:55 Americkí experti si nevedia vysvetliť, že Rusi stále neovládli nebo nad Ukrajinou. „Nie sú ochotní vystavovať svoje lietadlá a pilotov nadmerným rizikám,“ povedal pod podmienkou anonymity vysokopostavený zdroj z amerického vojenského úradu. Ukrajinské vzdušné sily sú životaschopné a ďalej operujú.

15:47 Dym v Charkove nad obytnou štvrťou Saltivka.

15:40 Nepriatelia ničia granátmi byty civilistov v Charkove. 

14:47 V Melitopole počas mierovej akcie začali ruskí vojaci strieľať do civilistov. Hlásia dvoch zranených. 

14:20 Od zahájenia ruskej invázie na Ukrajinu zomrelo viac ako 2000 ukrajinských civilistov. S odvolaním sa na ukrajinské záchranné zložky o tom informovala agentúra Interfax-Ukrajina. Zničené boli stovky obytných budov, nemocnice aj infraštruktúra, uviedli úrady vo vyhlásení. 

14:15 Ukrajinu už malo opustiť takmer 836-tisíc ľudí.

14:14 Centrum mesta Charkov po ostreľovaní ruskými raketami.

13:53 Útočníci prakticky zničili celé mesto Borodyanka. 

13:45 Cherson nepadol do ruských rúk, ukrajinská strana pokračuje s obranou, uviedol poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Oleksij Arestovyč. Situácia v strategicky dôležitom meste nie je od rána jasná: Rusk tvrdí, že ho už obsadilo, regionálna vláda, naopak, uviedla, že mesto je úplne obkľúčené, ale nebolo dobyté. 

13:40 Hrôzostrašné obrázky! Centrum mesta Charkov krátko po ostreľovaní ruskými raketami. Zasiahnuté boli aj historické budovy, v ktorých sídlia významné inštitúcie. 

Zasiahnuté centrum Charkova
Zobraziť galériu (31)
Zasiahnuté centrum Charkova  (Zdroj: Twitter/NEXTA)

Zasiahnuté centrum Charkova
Zobraziť galériu (31)
Zasiahnuté centrum Charkova  (Zdroj: Twitter/NEXTA)

Zasiahnuté centrum Charkova
Zobraziť galériu (31)
Zasiahnuté centrum Charkova  (Zdroj: Twitter/NEXTA)

13:38 V Charkove kvôli ostreľovaniu povolili ľuďom vstup do priestorov chodieb metra. Obyvatelia mesta sa tam ukrývajú pred ruským bombardovaním. 

V kyjevskom metre sa v súčasnosti skrýva pred bombami až 15 000 ľudí. Podľa Viktora Brahinského, šéfa kyjevského metra, môže podzemie pojať až 100 000 ľudí. Stanice majú k dispozícii vodu, kúpeľne, jedlo a lieky.

13:34 Prvýkrát počas vojny prešli ukrajinské ozbrojené sily do útoku. Vpred postúpili v okrese Gorlovka a tam posilňujú.

13:29 Ukrajinské mesto Černigov po dnešnom ostreľovaní ruskými silami. 

Mesto Černigov po dnešnom rannom ostreľovaní ruskou armádou
Zobraziť galériu (31)
Mesto Černigov po dnešnom rannom ostreľovaní ruskou armádou  (Zdroj: Twitter/NEXTA)

Mesto Černigov po dnešnom rannom ostreľovaní ruskou armádou
Zobraziť galériu (31)
Mesto Černigov po dnešnom rannom ostreľovaní ruskou armádou  (Zdroj: Twitter/NEXTA)

Mesto Černigov po dnešnom rannom ostreľovaní ruskou armádou
Zobraziť galériu (31)
Mesto Černigov po dnešnom rannom ostreľovaní ruskou armádou  (Zdroj: Twitter/NEXTA)

13:21 Dvaja dánski novinári, ktorí počas víkendu na Ukrajine, kde od minulého štvrtka prebieha ruská vojenská invázia, utrpeli strelné poranenia, opustili krajinu a sú na ceste do vlasti. V stredu o tom informoval ich zamestnávateľ, dánsky denník Ekstra Bladet, ako aj organizácia Reportéri bez hraníc (RSF). Informácia pochádza z agentúry AFP.

13:05 Obrovská diera v stene školy v ukrajinskom meste Charkov. 

12:58 V meste Charkov sú ostreľované už aj obytné štvrte. 

12:46 Horiaca budova v meste Lisičansk, ktoré ruská armáda ostreľovala od dnešného rána. 

Horiaca budova v meste Lisičansk
Zobraziť galériu (31)
Horiaca budova v meste Lisičansk  (Zdroj: Facebook/ДСНС України)

Horiaca budova v meste Lisičansk
Zobraziť galériu (31)
Horiaca budova v meste Lisičansk  (Zdroj: Facebook/ДСНС України)

12:40 Rusko pri ostreľovaní mesta Charkov zasiahlo historickú budovu mestského úradu.

12:37 Obrovská explózia pri televíznej veži v Charkove. 

12:36 Mapa ukazuje postupy ruských vojsk na ukrajinskom území k dnešnúmu dňu. 

12:35 Nemecko vojensky nezasiahne vo vojne na Ukrajine, zopakoval kancelár Olaf Scholz. „To platí pre NATO, ktoré to neurobí, a tiež pre všetkých ostatných. V tejto situácii by to bolo zle.“

Nemecký kancelár Olaf Scholz
Zobraziť galériu (31)
Nemecký kancelár Olaf Scholz  (Zdroj: SITA/Ronen Zvulun/Pool Photo via AP)

12:30 Ruský veľvyslanec vo Veľkej Británii nevylúčil možnosť prerušenia diplomatických vzťahov medzi Ruskom a Spojeným kráľovstvom. Uviedol to po tom, čo mu britské úrady zrušili prejav v parlamente. 

12:26 Pápež František dnes vyzval celý svet, aby myslel na Ukrajincov ukrývajúcich sa pred ostreľovaním. Poľsku pri pravidelnej generálnej audiencii poďakoval, že prijalo veľkú časť utečencov zo susednej krajiny, napísala agentúra Reuters. Hlava katolíckej cirkvi už dnes vyhlásila za deň modlitieb a pôstu za mier na Ukrajine.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Gregorio Borgia)

12:23 Zničená budova po ostreľovaní Kyjeva. 

Zničená budova v Kyjeve
Zobraziť galériu (31)
Zničená budova v Kyjeve  (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

Zničená budova v Kyjeve
Zobraziť galériu (31)
Zničená budova v Kyjeve  (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

Zničená budova v Kyjeve
Zobraziť galériu (31)
Zničená budova v Kyjeve  (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

12:16 Zatiaľ nie je známe, kedy prebehnú rokovania medzi Ruskom a Ukrajinou. Uviedol to ukrajinský minister zahraničných vecí Dymtro Kuleba. 

12:11 Starosta okupovaného mesta Cherson žiada o zelenú chodbu, ktorá by vynášala ranených, mŕtvych a dodávala lieky a jedlo do mesta.

12:05 Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu v utorok informoval, že Rusko na základe požiadavky Turecka zrušilo svoju žiadosť poslať štyri bojové lode cez turecké vody do Čierneho mora. Informuje o tom v stredu agentúra Reuters.

11:58 Muži odchádzajú z Poľska bojovať na Ukrajinu cez hraničný priechod v poľskej Medyke.

Muži odchádzajú z Poľska bojovať na Ukrajinu cez hraničný priechod v poľskej Medyke.
Zobraziť galériu (31)
Muži odchádzajú z Poľska bojovať na Ukrajinu cez hraničný priechod v poľskej Medyke.  (Zdroj: SITA/AP/Markus Schreiber)

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: SITA/AP/Markus Schreiber)

11:54 V okupovanom meste Cherson sa ľudia snažia ubrániť svoju vlajku, ktorú im ruskí vojaci zobrali. 

11:43 V meste Lisičansk horí už aj budova supermarketu. 

11:34 Tretia svetová vojna by bola jadrová a zničujúca, vyhlásil podľa agentúry TASS ruský minister zahraničia Sergej Lavrov v interview, ktorého časti zverejnila televízia Al-Džazíra.

11:25 Bombardovanie ukrajinských miest ruským letectvom sa pravdepodobne ešte zvýši, čím bude Putinova invázia na Ukrajinu ešte brutálnejšia. V rozhovore pre spravodajskú televíziu Sky News to v stredu uviedol britský minister obrany Ben Wallace.

Sledujte dianie na Ukrajine aj na Instagrame

11:11 V meste Lisičansk ruské sily pokračujú v ostreľovaní veží. 

11:08 Podľa nového prieskumu skupiny Rating verí 88% Ukrajincov, že Ukrajina úspešne odrazí útok Ruska. Rovnaký prieskum ukázal, že 98% Ukrajincov podporuje akcie ozbrojených síl, zatiaľ čo 93% podporuje prezidenta Volodymyra Zelenského.

11:04 Bývalý ukrajinský prezident Viktor Janukovič sa podľa webu Ukrajinska pravda nachádza v Minsku. Podľa informácií je Janukovič kandidát, ktorého chce Putin dosadiť za Zelenského, v prípade, že sa mu podarí zvrhnúť ho z kresla. 

10:59 Ukrajinskí vojaci zajali šesť nových tankov ruskej armády. Plánuju ich použiť, za akým účelom, zatiaľ nevedno. 

10:58 Štáty Európskej únie sa zhodli na sankciách proti Bielorusku za jeho podiel na ruskej invázii na Ukrajinu. Postihy majú ďalej obmedziť bieloruský export, ktorý už zasiahli predchádzajúce únijné sankcie voči režimu Alexandra Lukašenka. Na sankčný zoznam pribudli viac ako dve desiatky ľudí, najmä armádnych veliteľov. Opatrenia mieria aj na bankový sektor.

10:56 Kremeľ v stredu oznámil, že ruská delegácia je pripravená pokračovať v mierových rokovaniach s Ukrajinou. Rozhovory medzi Moskvou a Kyjevom by sa mali podľa očakávaní začať v stredu večer. Informovala o tom agentúra AFP.

10:50 Na Ukrajinu smerujú ďalšie dodávky protilietadlových a protitankových rakiet, ako aj zásielka tureckých dronov, uviedol v stredu ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov. Vojenskú techniku sľúbilo Ukrajine medzičasom aj Španielsko. Informujú o tom agentúry AFP a britský denník The Guardian.

10:45 Na Ukrajine ani na Slovensku nedošlo k zmene radiačnej situácie a zvýšeniu hodnôt radiácie, nič také nezaznamenal ani monitoring medzinárodných organizácií. Pred rokovaním vlády to uviedla predsedníčka Úradu jadrového dozoru (ÚJD) SR Marta Žiaková. Za problém však označila fakt, že po obsadení bývalej jadrovej elektrárne v Černobyle ruskými vojskami ostal v areáli personál, ktorý nemá možnosť vystriedať.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

10:42 Náš zdravotnícky systém je pripravený splniť všetky výzvy spojené s migračnou vlnou. Uviedol to pred rokovaním vlády minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO).

10:40 Slovenskú ambasádu v ukrajinskom Kyjeve sa rozhodli evakuovať. Informoval o tom minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS) pred stredajším rokovaním vlády. Konvoj už smeruje podľa jeho slov na Slovensko.

10:39 Bezvízový styk pre držiteľov diplomatických pasov Ruskej federácie sa má zrušiť. Návrh na zrušenie bezvízovej dohody predloží minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS) spolu s ministrom vnútra Romanom Mikulcom (OĽANO) na stredajšom rokovaní vlády. Informoval o tom Korčok s tým, že ide o krok koordinovaný s ostatnými štátmi Európskej únie.  

10:37 Rusko chce podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského "vymazať" Ukrajincov, ich krajinu a jej dejiny. Povedal to v novom videopríhovore zverejnenom v stredu, informuje agentúra AFP.

10:34 Mrazivé zábery po nočnom bombardovaní mesta Charkov a príľahlej oblasti. 

Zničené mesto Charkov po nočných ostreľovaní
Zobraziť galériu (31)
Zničené mesto Charkov po nočných ostreľovaní  (Zdroj: Facebook/ДСНС України)

Zničené mesto Charkov po nočných ostreľovaní
Zobraziť galériu (31)
Zničené mesto Charkov po nočných ostreľovaní  (Zdroj: Facebook/ДСНС України)

Zničené mesto Charkov po nočných ostreľovaní
Zobraziť galériu (31)
Zničené mesto Charkov po nočných ostreľovaní  (Zdroj: Facebook/ДСНС України)

Zničené mesto Charkov po nočných ostreľovaní
Zobraziť galériu (31)
Zničené mesto Charkov po nočných ostreľovaní  (Zdroj: Facebook/ДСНС України)

10:26 Neďaleko pobrežia mesta Odesa sa objavila nepriateľská loď. Údajne o tom informoval predseda verejnej rady v OGA Odese Sergej Bratchuk.

 

У берегов Одессы замечен вражеский военный корабль. Об этом сообщил председатель Общественного совета при Одесской ОГА Сергей Братчук.

Posted by Ігор Мосійчук on Wednesday, March 2, 2022

10:17 Brániť svoje mesto sa rozhodli aj obyvatelia Energodaru. 

10:15 Obyvatelia Starobilsku sa vlastnými telami rozhodli brániť svoje mesto. 

10:10 Kurz rubľa v stredu klesol, pričom sa opäť priblížil k historickým minimám. Príčinou sú bezprecedentné sankcie západných štátov za inváziu Ruska na Ukrajinu, ktoré v najväčšej miere zasiahli ruský finančný systém. Informuje o tom agentúra Reuters.

Výrazný pokles ruského rubľa
Zobraziť galériu (31)
Výrazný pokles ruského rubľa  (Zdroj: Google)

10:04 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že Kremeľ nedokáže Ukrajinu ovládnuť bombami a náletmi. „Celý svet Ukrajincov obdivuje. Ukrajinci sa stali symbolom neporaziteľnosti. Získať čo? Ukrajinu? Nemožné! Myslite na číslo 6000. Presne toľko ruských vojakov už zahynulo," vyhlásil pre Ukrajinskú pravdu.

10:00 Starosta mesta Konotop oznamuje občanom, že dostal ultimátum - buď mesto vydajú Rusom alebo ho okupanti celé zničia. Konotop je druhé najväčšie mesto sumskej oblasti a žije tam približne 85-tisíc ľudí. 

09:54 Ministerstvo obrany (MO) SR poskytlo Ukrajine prostredníctvom Ústredia ekumenickej pastoračnej služby v Ozbrojených silách (OS) SR a Ozbrojených zboroch (OZ) SR humanitárnu pomoc v podobe 1000 kusov hygienických balíčkov. Zásielka obsahovala tiež deky, spacie vaky a iné materiálne zabezpečenie pre potreby ľudí utekajúcich pred vojnou, ktoré poskytlo Ministerstvo vnútra SR. Informovala o tom hovorkyňa MO SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

09:46 Ruská armáda začala ostreľovať aj mesto Odesa. Veľký výbuch bol zachytený pri miestnom letisku. 

09:39 Generálny štáb Ukrajiny oznámil uzavretie plavieb v severozápadnej časti Čierneho mora. 

 

🇺🇦 ВМФ РФ - пірати 21 століття / 🇬🇧 The russian Navy is a pirate of the 21st century (ENG below) #Stoprussia Задля...

Posted by Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine on Tuesday, March 1, 2022

09:32 Ukrajinské veľvyslanectvo v Rusku je zatvorené. Personál odišiel, brány sú zapečatené a vlajka bola odstránená.

09:27 Poradca ministra vnútra Anton Geraščenko vyhlásil, že ruskí vojaci sa chcú zmocniť Záporožnej jadrovej elektrárne. Do boja proti nim sa zapoja aj pracovníci z jadrovej elektrárne. Chystajú sa zablokovať pohyb okupantských vojsk. 

09:21 Takto vyzerá budova ozbrojených síl v meste Cherson. 

09:15 Ruský prezident Vladimir Putin na základe dekrétu, ktorý podpísal, zakázal obyvateľom Ruska opustiť krajinu s finančnou hotovosťou v cudzej mene, ktorá by prekročila v prepočte 10.000 dolárov (približne 9000 eur). V stredu o tom informovala agentúra DPA.

Zábery po bombardovaní mesta Sumy na severovýchode Ukrajiny

Zábery po bombardovaní mesta Sumy na severovýchode Ukrajiny (Zdroj: Profimedia)

09:08 Ceny ropy pokračujú v stredu v prudkom raste, pričom cena ropy Brent prekonala hranicu 111 USD a cena WTI 109 USD za barel (159 litrov). Trhy tak reagujú na rozsiahle sankcie medzinárodného spoločenstva voči Rusku za situáciu na Ukrajine vrátane ruských bánk. To obchodníkov s ropou núti hľadať alternatívne zdroje na už aj tak napätom ropnom trhu.

08:59 V Charkove podľa BBC umierajú nevinní ľudia. Britská stanica informuje o úmrtí indického študenta, ktorý vyšiel z krytu, aby si kúpil jedlo. 

08:49 Ruské ozbrojené sily prevzali plnú kontrolu nad mestom Cherson ležiacim na juhu Ukrajiny. Oznámil to v stredu hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov. Podľa neho v meste zahynulo množstvo ľudí, vojakov aj civilistov.

08:42 Ruské straty opäť narástli. Počas invázie na Ukrajinu zahynulo už viac ako 5 800 ruských vojakov.

08:41 Nízkonákladová letecká spoločnosť Wizz Air sídliaca v Maďarsku ponúka pre utečencov z Ukrajiny 100.000 bezplatných miest na svojich linkách na krátke vzdialenosti. Táto ponuka bude platiť počas marca a bude sa týkať letov zo Slovenska, z Poľska, Maďarska a Rumunska. Aerolínie Wizz Air to oznámili v utorok večer na sociálnej sieti Twitter.

08:29 Zničená obytná štvrť v meste Irpin, na predmestí Kyjeva. 

08:15 Evakuácia zahraničných študentov v Charkove. 

08:01 Starosta Energodaru na juhu Ukrajiny hlási, že ruské jednotky sa blížia k mestu. 

07:54 Podľa ukrajinských médií v Charkove horí aj miestna univerzita a niekoľko obytných budov.

07:46 Pri ostreľovaní Charkova zomrelo za posledných 24 hodín najmenej 21 ľudí a 112 osôb utrpelo zranenie, uviedol na facebooku šéf miestnej oblastnej správy Oleh Sinehubov. Úrady uviedli, že rakety zasiahli centrum druhého najväčšieho ukrajinského mesta, vrátane obytných domov a budovy regionálnej správy.

 

Позиції оборони міста Харкова протягом 1 березня постійно знаходились під впливом вогневих засобів ворога, авіації,...

Posted by Олег Синєгубов on Tuesday, March 1, 2022

07:39 Napadnutá budova krajského oddelenia polície. O útoku na ňu informoval poradca ministerstvo vnútra Anton Geraščenko. Hasiči stále pracujú na likvidácii požiaru. Budovu podľa agentúry UNIAN zasiahla ruská raketa. 

07:27 Ruské rakety zasiahli vojenskú akadémiu v Charkove, uvádza web Hromadske news.

07:20 Od 6:00 2. marca generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl informuje, že ruské sily sa snažia postupovať všetkými smermi, ale všade im ukrajinská armáda vzdoruje a trpí stratami.

07:12 Obrovský požiar v centre Charkova. 

07:06 Ukrajinské médiá informujú, že v meste Charkov opäť počuť výbuchy. 

06:59 Starosta juhoukrajinského mesta Cherson Ihor Kolychajev uviedol, že príslušníci ruských inváznych vojsk dobyli v noci nadnes miestnu železničnú stanicu a prístav. Podľa jeho slov sa ruská okupácia mesta už začala, informovala v stredu stanica BBC. Situácia v Chersone zostáva podľa BBC nejasná. Podľa správ miestnych médií sa už ruskí vojaci pohybujú po uliciach tohto takmer 300-tisícového mesta.

06:51 Letecké útoky pokračujú vo viacerách mestách na Ukrajine. Sirény sa rozozneli v Kyjeve, Černigove, Sume a v Pyrjatyne. Informoval o tom The Kyiv Independent. 

06:45 Následky nočného bombardovania v Žytomyrskej oblasti. Pri útokoch zahynuli najmenej dvaja ľudia a 16 ľudí sa zranilo. Informovala o tom Štátna služba Ukrajiny pre mimoriadne situácie.

Následky nočného bombardovania v Žytomyrskej oblasti
Zobraziť galériu (31)
Následky nočného bombardovania v Žytomyrskej oblasti  (Zdroj: Facebook/ДСНС України)

Následky nočného bombardovania v Žytomyrskej oblasti
Zobraziť galériu (31)
Následky nočného bombardovania v Žytomyrskej oblasti  (Zdroj: Facebook/ДСНС України)

Následky nočného bombardovania v Žytomyrskej oblasti
Zobraziť galériu (31)
Následky nočného bombardovania v Žytomyrskej oblasti  (Zdroj: Facebook/ДСНС України)

06:38 Strašné zábery z mesta Charkov, ktoré v noci opäť bombradovali ruské rakety. 

06:36 Ruskí vojaci obsadili riečny prístav a železničnú stanicu v Chersone, povedal starosta Chersona Igor Kolyhav. Podľa CNN vošli ruské vojenské vozidlá do Chersonu po ťažkom ostreľovaní a zdá sa, že dobyli mesto na juhu krajiny.

06:34 Moskovskí poslanci vyzvali Putina, aby vojnu zastavil Poslanecká rada mestského obvodu Gagarinsky v Moskve odsúdila vojenské akcie na území Ukrajiny a vyzvala Vladimira Putina, aby odtiaľ okamžite stiahol svoje jednotky.

06:30 Ruskí výsadkári pristáli v Charkove a zaútočili na jedno z mestských vojenských lekárskych stredísk, uvádza tlačová agentúra UNIAN. Ukrajinské sily odrážajú útok.

06:26 Z Volnovachy v Doneckej oblasti bolo dnes evakuovaných 346 obyvateľov. K 1. marcu Ukrajina z regiónu evakuovala 496 ľudí, vrátane 100 detí a 3 osôb so zdravotným postihnutím. Ruské sily útočia na Volnovachu už piaty deň v rade.

06:24 Vysoký predstaviteľ amerického ministerstva obrany počas brífingu novinárom povedal, že v niektorých ruských jednotkách „ochabuje morálka“.

06:22 Asi 80 % vojakov, ktorých Rusko zhromaždilo pozdĺž ukrajinských hraníc, prešlo na Ukrajinu od štvrtkového začatia invázie, uviedla agentúra Ukrinform s odkazom na nemenovaného vysokopostaveného činiteľa v Pentagone.

06:20 Ruské jednotky na Kryme sa odmietajú zúčastniť invázie na Ukrajinu. Stredisko pre obranné stratégie s odkazom na svoje zdroje v námornej pechote na Kryme uvádza, že členovia 810. ruskej samostatnej námornej brigády sú v „demoralizovanom stave“.

06:18 Estónsko poskytne Ukrajine protitankové strely a strelivo Javelin. Lotyšsko tiež pošle na Ukrajinu 30 kamiónov munície, zásob a paliva, uviedol šéf Ľvovskej regionálnej štátnej správy Maksym Kozytskyi.

06:15 Ruské sily vypálili riadenú strelu na bytový dom blízko žitomyrskej nemocnice Pavlusenko. Je potvrdené, že dvaja ľudia zahynuli a najmenej traja sa zranili. Poradca ministra vnútra Anton Heraščenko hovorí, že raketa bola namierená na základňu žitomyrskej 95. brigády.

06:12 Letecký poplach hlási mesto Mariupol. 

06:10 Ukrajinské letectvo spolu s jednotkami armády a územnej obrany zničilo veľký ruský vojenský konvoj pri meste Bashtanka v ukrajinskej južnej Mykolajivskej oblasti. Vojenskí blogeri uviedli, že konvoj obsahoval až 800 vozidiel.

06:07 Ukrajinská armáda oznámila, že na druhé najväčšie mesto Charkov v noci zaútočili ruskí výsadkári. V meste podľa nich po výsadku Rusov vypukli ťažké boje, informovala agentúra AFP.

"Príslušníci ruských výsadkových jednotiek pristáli v Charkove... a napadli miestnu nemocnicu. Pokračujú boje medzi útočníkmi a Ukrajincami," uviedla ukrajinská armáda vo vyhlásení zverejnenom v aplikácii Telegram.  

06:03 Obrovská kolóna ruských vozidiel smerujúca na juh k ukrajinskému hlavnému mestu Kyjev nie je dlhá 64 kilometrov a jej väčšinu netvoria obrnené vozidlá. Spresnenie priniesla v utorok britská stanica BBC, ktorá sa odvolala na spoločnosť McKenzie Intelligence Services. Podľa analýzy to vyzerá tak, že konvoj na niekoľkých miestach zabrzdili pokazené vozidlá.

Kolóna ruských vojakov smeruje na Kyjev
Zobraziť galériu (31)
Kolóna ruských vojakov smeruje na Kyjev  (Zdroj: SITA/Satellite image 2022 Maxar Technologies via AP)

6:00 Charkov, druhé najväčšie mesto Ukrajiny nachádzajúce sa blízko hranice s Ruskom, včera zažilo kruté boje medzi ukrajinskou armádou a ruskými vojakmi. Ruské sily zaútočili aj na televíznu vežu v Kyjeve. Zelenskyj tieto útoky dokonca označil za vojnový zločin a terorizmus.

Kremeľ prostredníctvom svojho hovorcu Dmitrija Peskova trvá na tom, že "Rusko nepodniká nijaké útoky voči civilnej infraštruktúre či rezidenčným oblastiam." Zábery z ukrajinských miest však svedčia o tom, že ostreľované sú aj obytné budovy, pripomína AFP.

Trosky, zničené budovy a množstvo práce: Šokujúce zábery po bombardovaní Charkova! (Zdroj: FB / ДСНС України)

5:58 Dnes by mali pokračovať mierové rokovania medzi Ruskom a Ukrajinou. Pokiaľ Rusko nezastaví bomardovanie, rokovania podľa Zelenského nemajú zmysel. 

5:56 Zelenskyj včera v EP vystúpil s prejavom, po ktorom mnohým ostali slzy v očiach. Politici po konci prejavu prezidentovi dlho tlieskali.

Letecký útok zasiahol televíznu vežu v Kyjeve

Pri leteckom útoku, ktorý zrejme uskutočnila ruská armáda, bola v utorok zasiahnutá hlavná televízna veža v Kyjeve, čím sa prerušilo vysielanie niektorých ukrajinských štátnych médií. Štruktúra veže mala ostala neporušená. "Programy nebudú chvíľu fungovať. Záložné vysielanie niektorých kanálov bude k dispozícii v blízkej budúcnosti," uviedlo ukrajinské ministerstvo vnútra. Zároveň dodalo, že bolo poškodené vybavenie veže.

Charkov včera čelil mohutným útokom

Ukrajina v utorok oznámila, že pri ruskom leteckom útoku na obytnú budovu vo východoukrajinskom meste Charkov bolo zabitých osem ľudí. Zahynul aj indický študent. Ruské rakety ešte predtým zničili aj administratívnu budovu. "Následok leteckého útoku v Charkove... je ten, že bolo zabitých osem ľudí a ďalších šesť utrpelo zranenia," uviedli ukrajinské pohotovostné služby. Záchranári podľa nich vytiahli z trosiek dvoch živých ľudí.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: FB / ДСНС України)

Ukrajina v utorok ráno uviedla, že ruské sily pálili na budovu miestnej samosprávy v Charkove a centrálne námestie raketami, ktoré zabili najmenej desať ľudí a zranili ďalších 20 osôb. Ruské ostreľovanie Charkova už v pondelok pripravilo o život najmenej 11 civilistov, pripomenula AFP. "Trosky sa (momentálne) odstraňujú a obetí a zranených bude ešte viac," dodal poradca ministra vnútra Anton Heraščenko.

Zelenskyj v EP: Nikto nás nezlomí, sme silní

Ukrajina prináša obrovskú cenu v boji za svoju slobodu. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to povedal v utorok prostredníctvom videoprenosu pred poslancami Európskeho parlamentu. "Bojujeme za naše práva, za našu slobodu, za naše životy. Bojujeme o prežitie. Bojujeme aj za to, aby sme boli rovnocennou súčasťou Európy," vyhlásil ukrajinský prezident prostredníctvom živého internetového prenosu z neznámeho miesta v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev. "Nikto nás nezlomí, sme silní, sme Ukrajinci," povedal a vyjadril presvedčenie, že jeho krajina si zaslúži byť súčasťou Európskej únie.

Putin zničil mier v Európe

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v utorok povedal, že ruský prezident Vladimir Putin inváziou na Ukrajinu "zničil mier v Európe". Rusko zároveň vyzval, aby ukončilo vojnu a stiahlo svojich vojakov z Ukrajiny. Dodal, že NATO na Ukrajinu nepošle vojakov ani bojové lietadlá, keďže sa nechce zapojiť do tohto ozbrojeného konfliktu. "Prezident Putin zničil mier v Európe. Členské krajiny Alinacie odsudzujú neopodstatnenú a brutálnu inváziu na Ukrajine," povedal. Stoltenberg sa takto vyjadril počas návštevy leteckej základne v poľskom meste Lask, kde sa stretol s poľským prezidentom Andrzejom Dudom.

Viac o téme: RuskoUkrajinaVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu