Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Macron oznámil, že bude kandidovať vo francúzskych prezidentských voľbách

Emmanuel Macron Zobraziť galériu (3)
Emmanuel Macron (Zdroj: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias, Pool)

PARÍŽ - Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok večer oficiálne oznámil, že bude kandidovať v aprílových prezidentských voľbách. Bude sa tak uchádzať o druhé funkčné obdobie. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

V "liste Francúzom" zverejnenom vo štvrtok na francúzskych webových stránkach Macron uviedol: "Znova sa uchádzam o vašu dôveru. Som kandidát, ktorý s vami vymyslí francúzsku a európsku jednotnú odpoveď na výzvy tohto storočia." Macron v minulosti naznačoval, že sa chce uchádzať o znovuzvolenie v prezidentských voľbách, ktoré sa budú konať v dvoch kolách 10. apríla a 24. apríla, ale oficiálne to oznámil až vo štvrtok večer, pripomenula agentúra AP.

Emmanuel Macron
Zobraziť galériu (3)
Emmanuel Macron  (Zdroj: SITA/Olivier Hoslet, Pool Photo via AP, file)

Jeho pôvodné plány na kampaň sa však zmenili, pretože sa začala invázia Ruska na Ukrajine. V posledných týždňoch venoval Macron väčšinu svojho času diplomatickým rozhovorom so svetovými lídrami a koordinovaniu krokov s európskymi aj ďalšími západnými spojencami. Macron svoju predvolebnú kampaň odštartoval spomínaným listom jeden deň pred konečným termínom na vyhlásenie kandidatúry.

Emmanuel Macron
Zobraziť galériu (3)
Emmanuel Macron  (Zdroj: SITA/Olivier Hoslet, Pool Photo via AP, file)

Nadchádzajúci víkend Macron pôvodne plánoval vystúpiť pred zhromaždením svojich stúpencov v prístavnom meste Marseille, nakoniec ho však zrušil v dôsledku konfliktu na Ukrajine. Prieskumy verejnej mienky však napriek tomu ukazujú, že Macron je populárnejší než jeho vyzývatelia. Táto priepasť v popularite sa ešte rozšírila po ruskej invázii na Ukrajinu – Macron si polepšil, zatiaľ čo je hlavná rivalka Valérie Pécresseová si pohoršila, analyzuje AFP.

Viac o téme: PrezidentKandidatúraFrancúzskoEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu