Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Ukrajina bude vojakom platiť 3000 eur mesačne! Odmenu a amnestiu ponúka aj Rusom, ktorí sa vzdajú

Volodymyr Zelenskyj Zobraziť galériu (2)
Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: FB/Олег Синєгубов)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj informoval, že krajina zaplatí vojakom 100 000 UAH mesačne, čo je približne 3000 EUR. Zelenskyj zároveň povedal, že byť vojakom, ktorí bráni svoju krajinu, je v súčasnosti to najdôležitejšie.

Ruská invázia na Ukrajinu stále pokračuje. Uplynulá noc bola asi tá najhoršia, keď po bombardovaní Kyjeva, Charkova a Ochtyrka ostalo 70 mŕtvych. Rusi v bojoch pritvrdili aj napriek mierovým rokovania, ktoré sa uskutočnili v pondelok. 

Ukrajinci sa však nevzdávajú a bojujú z plných síl. Prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že vojakom ozbrojených síl, ktorí sa priamo zúčastňujú bojov, bude vyplácaná odmena 100-tisíc ukrajinských hrivien mesačne.

"Vojakom, ktorí držia zbrane, aby chránili našu krajinu, budeme vyplácať 100-tisíc UAH mesačne. Nestačí len ďakujem, ale musíme dať najavo, že naša krajina je skutočne vďačná. A tak to bude, kým táto vojna neskončí," povedal Zelenskyj.

V prepočte je to necelých 3000 EUR. Informuje o tom spravodajská agentúra Ukrajiny Ukrinform. Rodinám padlých vojakov zároveň Ukrajina vyplatí 15 miliónov UAH, čo je 44 531EUR. Všetkým vojakom bude počas stanného práva na Ukrajine vyplácaná odmena 30-tisíc UAH mesačne, čo je 900 EUR.

Odmenu ponúkli aj ruským vojakom

Ukrajina uviedla, že udelí amnestiu a dá peniaze ruským vojakom, ktorí "dobrovoľne zložia zbrane". Na sociálnej sieti Facebook to v pondelok uviedol ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov. 

 

Шановні українці! За 4 доби втрати російських окупантів вбитими та пораненими склали понад 5,3 тис. осіб. Сотні солдат...

Posted by Резніков Олексій on Monday, February 28, 2022

"Poslali vás do našej krajiny, aby ste zabíjali a boli zabití. Tí z vás, ktorí sa nechcú stať vrahmi alebo prísť o život, môžu byť zachránení... Garantujeme vám plnú amnestiu a peňažnú odmenu, ak dobrovoľne zložíte zbrane," uvádza Reznikov na Facebooku. Šéf ukrajinského rezortu obrany ďalej spresňuje, že ruskí vojaci, ktorí sa vzdajú, dostanú kompenzáciu vo výške päť miliónov rubľov (41.000 eur). "Nikoho, kto si vyberie cestu okupácie, nečaká zľutovanie," varuje Reznikov v príspevku.

Viac o téme: PeniazeVojaciRuskoUkrajinaVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu