Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Hong Kong je na pokraji zrútenia! Na začiatku pandémie bol pre svet vzorom, nezmyselné opatrenie ho položili na kolená

Pacienti na lôžkach pred jednou zo štátnych nemocníc v Hong Kongu Zobraziť galériu (4)
Pacienti na lôžkach pred jednou zo štátnych nemocníc v Hong Kongu (Zdroj: SITA/AP/Kin Cheung)

HONG KONG - Mesto sa rozhodlo bojovať proti covidu radikálnym spôsobom. Každý pozitívny prípad skončí v nemocnici. Je to možno lepšia forma ochrany ako domáca izolácia, lenže takýmto spôsobom sa nemocnice preplnili pacientmi za veľmi krátky čas. Výsledkom je sústavné zaberanie lôžok.

Aktuálne zábery z Hong Kongu vás chytia za srdce. Pred nemocnicou Caritas ležia počas chladnej noci pacienti na lôžkach a sú prikrytí termodekami, uvádza The Guardian. V horšom prípade sa im neušlo ani lôžko a sedia na invalidných vozíkoch. Zdravotníci v žltých ochranných plášťoch sa ich snažia upokojiť. Vzduchom sa šíri nárek pacientov. 

Podobné situácie možno vidieť v celom Hong Kongu. K piatku 18. februára bolo v pohotovosti jedenásť štátnych nemocníc, na pokrytie potrieb to však ani zďaleka nestačilo. Súkromné nemocnice odmietajú prijímať pacientov s covidom. Zdravotníci aj obyvatelia mesta, ktorí museli dva roky dodržiavať prísne opatrenia, sa pýtajú, ako sa toto mohlo stať. Hong Kongu sa podarilo potlačiť prvú vlnu pandémie koronavírusu, no keď prepukla ďalšia, mesto nebolo na ňu vôbec pripravené.

Lekár na pohotovosti v nemocnici North Lantau hovorí, že zdravotníci v prvej línii už nedokážu držať krok s narastajúcim množstvom prípadov. Viac ako 10 000 pozitívnych pacientov čaká počas epidémie omikronu v Hong Kongu na vyšetrenie alebo prípadnú izoláciu, pričom každý deň pribúdajú tisíce ďalších. Lekár, ktorý si nepraje byť menovaný, ďalej uvádza, že niektorí musia čakať pred nemocnicou, pretože nemocničné izby vybavené pre pacientov s covidom sú neustále preplnené.

"Najbizarnejšia vec, akú sme doteraz videli, sa stala jednej 90-ročnej starej dáme, ktorá ležala vonku pred nemocnicou tri dni. Pre naplnenú kapacitu ju stále nemohli prijať," povedal. Ako ďalej uvádza, každý lekár má na starosti toľko pacientov, že nie je možné, aby všetkých kontroloval. "Pokiaľ by sa niekomu urgentne zhoršil stav, lekár to v prvej chvíli nemá ako zachytiť. Máme šťastie, že do dnešného dňa sa podobná situácia ešte neprihodila."

Rekord bol už prekonaný

Hongkong bol doslova zaplavený vlnou omikronu. Za tento rok, teda necelé dva mesiace, bolo v meste zaznamenaných 16 600 prípadov, čím sa prekonali počty infikovaných za roky 2020 a 2021 dohromady. V nemocniciach leží asi 5000 pacientov, z toho je 20 vo veľmi kritickom a 60 vo vážnom stave. 

Nedomyslené zavedené opatrenia

Nemocničné lôžka boli obsadené na 90 percent kapacity kvôli politike, podľa ktorej bol každý pozitívny prípad hospitalizovaný bez ohľadu na symptómy. Blízke osoby boli izolované mimo pracoviska vo vládnych zariadeniach, ktoré sa rýchlo začali napĺňať. Laboratóriá sa podvolili požiadavke na vykonanie druhého testu, ktorý potvrdil, resp. vyvrátil "predbežne pozitívneho" aj po piatich dňoch od objavenia prvých príznakov. "Žiadny systém nie je navrhnutý tak, aby sa dokázal vyrovnať s takýmto veľkým počtom pozitívnych prípadov," hovorí vládny poradca a dekan medicíny Hongkongskej univerzity, profesor Gabriel Leung. "Bude to však ešte horšie. Ani náznakom sme sa nepriblížili k vrcholu epidémie." 

Hong Kong je na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Kin Cheung)

Počas rokov 2020 a 2021 mal Hong Kong jednu z najúčinnejších reakcií na pandémiu na svete. Včasným potlačením ohnísk a vďaka stratégii "dynamickej nuly" sa mu podarilo udržať celkový počet prípadov pod 15 000. Medzi obdobiami, kedy mesto zasiahli štyri vlny koronavírusu, vláda zaviedla opatrenia, ktoré boli zväčša komplikované a tvrdé, niekedy nelogické a často sa menili. V konečnom dôsledku ale fungovali, až kým neprišiel variant omikron a systém sa nezrútil.

Hong Kong je na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Vincent Yu)

Hongkonský virológ Siddharth Sridhar sa vyjadril, že nemocnice sú "ako hrady z piesku, ktoré čelia vlnám cunami. Desiatky rokov som pracoval v zdravotníctve. Naše štátne nemocnice sú takmer stále na pokraji zrútenia. Sme v strehu a plní obáv vždy, keď príde chrípková epidémia."

Pre odborníkov v oblasti verejného zdravia sú hlavným problémom starší ľudia. Hong Kong mal skorý a veľmi dobrý prístup k vakcínam, o ktorých sa ukázalo, že výrazne znižujú infekčnosť. Z rôznych dôvodov je ale miera zaočkovanosti u starších vekových skupin až nebezpečne nízka. "V domovoch dôchodcov je to asi 20 percent," približuje hongkonský epidemiológ a dekan Lekárskej fakulty Li Ka Shinga na Hongkonskej univerzite Gabriel Leung. Nízku mieru zaočkovanosti pripisuje dezinformáciám aj rýchlemu potlačeniu koronavírusu v prvej vlne. Podľa neho to viedlo starších ľudí k falošnému pocitu pohodlia, že menšie riziko pre nich predstavujú zaočkovaní ľudia v ich okolí, akoby mali sami podstúpiť vakcináciu.

Hong Kong je na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Profesor epidemiológie Ben Cowling z Hongkonskej univerzity si myslí, že pacientom s miernym priebehom covidu by malo byť dovolené zostať doma. "Tlak je momentálne vyvíjaný z dôvodu, že pacientov s miernym priebehom covidu nie je možné dostatočne rýchlo prepustiťObávam sa však, že o pár týždňov sa objaví ďalší problém, a síce že budeme mať príliš veľa pacientov s ťažkým priebehom covidu a nebudeme disponovať zdrojmi na ich zvládnutie." Infekčnosť sa však trochu spomalila. Počet nových prípadov v Hong Kongu sa zdvojnásobuje každé tri dni. Situácia je však lepšia ako v okolitých krajinách, kde dvojnásobné počty narastajú po 1,5 až dvoch dňoch. 

Viac o téme: KoronavírusHong KongCOVID-19Omikron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu