Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

USA sa obávajú kybernetického útoku z Ruska: Obdržali tajný plán, ktorý má odhaľovať trasu invázie!

Ruská ponorka sa plaví cez Bosporský prieliv Zobraziť galériu (5)
Ruská ponorka sa plaví cez Bosporský prieliv (Zdroj: profimedia.sk)

MOSKVA/WASHINGTON - Agentúra pre kybernetickú bezpečnosť a infraštruktúru varovala, že každej väčšej organizácii v USA hrozia z Ruska kybernetické útoky. Názory prichádzajú po tom, ako americký poslanec John Katko povedal, že ruská invázia na Ukrajinu sa už nedá zastaviť, no obviňuje z toho Bidenovu administratívu.

Rusko začalo ďalšie cvičenia v Čiernom mori, pripravuje sa na obranu Krymu (Zdroj: profimedia.sk)

John Katko, člen Snemovne reprezentantov USA za Republikánsku stranu, sa vyjadril, že prezident Biden počas hodinového rozhovoru s Vladimírom Putinom nedokázal preukázať svoju silu a okrem toho mu chýba solídny plán zahraničnej politiky, uvádza Daily Mail. Biden počas telefonátu varoval Moskvu pred ekonomickými a politickými dôsledkami v prípade invázie na Ukrajinu. 

Hrozba kybernetického útoku

Americkí predstavitelia uviedli, že Rusko by mohlo začať s kybernetickými útokmi proti USA, ktoré by mali byť v prípade ruskej invázie na Ukrajinu priam nevyhnutné. Agentúra pre kybernetickú bezpečnosť a infraštruktúru (CISA) vydala v piatok výstrahu "Shields Up", v ktorej varovala všetky organizácie v USA, bez ohľadu na ich veľkosť alebo vplyv, aby boli mimoriadne opatrné. Riaditeľka CISA Jen Easterlyová na Twitteri napísala: "Každá organizácia v USA je ohrozená kybernetickým útokom, ktorý môže ochromiť poskytovanie základných služieb. Ako vieme, Rusi už použili tento druh sily v spojení so zničením kritickej infraštruktúry ako kľúčovú zložku útoku."

Invázia je nezvratná

Hoci výstraha odznela ako preventívne opatrenie, podľa člena Republikánskej strany Katka je invázia na Ukrajinu nezvratná. Obvinil z toho amerického prezidenta, ktorý počas hodinového rozhovoru s Putinom nedokázal nič zmeniť. "Zahraničná politika nie je jednotná a nijakým spôsobom neprejavil silu USA," myslí si Katko. Biden varoval Putina pred uvalením sankcií, ktoré budú mať na Rusko ekonomický a politický vplyv. Pentagon v sobotu rozmiestnil vo východnej Ukrajine ďalších 3000 vojakov, zatiaľ čo Rusko ich má v pohraničí vyše 120-tisíc. 

Biden pripustil, že je Putin vrahom.
Zobraziť galériu (5)
Biden pripustil, že je Putin vrahom.  (Zdroj: TASR/ AP)

Výzva z Bieleho domu prišla len 24 hodín po tom, ako USA vyzvali svojich obyvateľov na Ukrajine, aby opustili oblasť. V sobotu ráno Pentagon nariadil evakuáciu 160 príslušníkov floridskej národnej gardy, ktorí na Ukrajine cvičili domáce vojsko a predstavovali poslednú prítomnosť amerických jednotiek v krajine. Spojené štáty v prípade invázie nevyšlú na Ukrajinu záchranné jednotky, ktoré by pomohli evakuovať Američanov. Ministerstvo zahraničných vecí preto žiada, aby krajinu opustili čo najskôr. "Vojenská akcia sa môže začať kedykoľvek a bez varovania. Občania USA by nemali cestovať na Ukrajinu a tí, ktorí sa tam nachádzajú, by mali okamžite odísť," uviedol rezort zahraničia. 

Výzva prezidenta Ukrajiny 

Vysoký predstaviteľ administratívy USA povedal, že Putin má stále možnosť ustúpiť od "akcie, o ktorej si myslíme, že by mala katastrofálne následky". Podľa predstaviteľa Kremľa Jurija Ušakova bol telefonát medzi prezidentmi "obchodný" a obvinil Západ zo šírenia hystérie o invázii. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas sobotňajšieho živého vysielania adresoval Spojeným štátom nasledovné: "Ak máte informácie o ruskej invázii na Ukrajinu a ste o nich stopercentne presvedčení, podeľte sa s nami o ne." 

Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (5)
Volodymyr Zelenskyj  (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

Ruské ministerstvo zahraničných vecí obvinilo západné vlády a tlačové médiá zo sprisahania v rozsiahlej dezinformačnej kampani proti Rusku. "Považujeme to za tajnú dohodu medzi západnými vládami a médiami, ktorej cieľom je rozdúchať napätie okolo Ukrajiny prostredníctvom masívnej a koordinovanej kampane falošných správ, ktorá má slúžiť ich geopolitickým záujmom, najmä na odvrátenie pozorrnosti od ich vlastných agresívnych akcií. 

Možná trasa invázie a požiadavky 

Napriek rastúcim obavám ruský veľvyslanec v USA Anatolij Antonov pre magazín Newsweek povedal, že varovania pred inváziou sú "alarmujúce" a zopakoval, že jeho krajina "nebude na nikoho útočiť". Podľa nemeckých novín Der Spiegel sa však plány invázie zo 16. februára považovali za dostatočne dôveryhodné na to, aby boli postúpené Bidenovej vláde. Hovorí sa, že obsahujú konkrétne trasy, ktorými sa môžu vydať jednotlivé ruské jednotky, a podrobne uvádzajú, aké úlohy by mohli v konflikte zohrávať. Der Spiegel naznačuje, že USA zvažujú, či plány zverejnia v snahe podkopať ich.

USA sa obávajú kybernetického
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP)

Moskva popiera, že by plánovala inváziu na Ukrajinu, ale tvrdí, že by mohla podniknúť bližšie nešpecifikované vojensko-technické kroky, pokiaľ nebude splnená séria požiadaviek vrátane prísľubu NATO, že Ukrajina sa nikdy nestane členom aliancie a stiahne svoje sily z východnej Európy. Podľa predstaviteľov Západu sú tieto požiadavky neuskutočniteľné. EÚ a NATO predložili tento týždeň odpovede v mene svojich členských štátov. Ruské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že chce individuálne odpovede od každej krajiny a kolektívnu odpoveď označilo za "znak diplomatickej nezdvorilosti a neúcty".

Viac o téme: RuskoUSAUkrajinaKybernetický útok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu