Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Biden vyšetrovateľom z Kongresu sprístupní záznamy o návštevách Bieleho domu

Americký prezident Joe Biden
Americký prezident Joe Biden (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Brandon)

WASHINGTON - Americký prezident Joe Biden nariadil sprístupnenie záznamov o návštevníkoch Bieleho domu pre potreby vyšetrovateľov útoku na sídlo Kongresu vo Washingtone zo 6. januára 2021. Informovala o tom agentúra AP.

Sprístupnené záznamy obsahujú informácie o osobách, ktorým umožnili vstup do Bieleho domu v deň týchto nepokojov. Stúpenci bývalého prezidenta Donalda Trumpa vtedy vtrhli do sídla Kongresu. Násilnosti si vyžiadali päť mŕtvych a viac ako 100 policajtov utrpelo zranenia.

Bidenova poradkyňa Dana Remusová v pondelok americkému Národnému archívu poslala list, v ktorom Bidenova administratíva "na každomesačnej báze dobrovoľne sprístupňuje záznamy návštevníkov".

Trump žiadal, aby záznamy o návštevníkoch zostali v tajnosti. Biden však podľa Remusovej listu rozhodol, že to nie je v "najlepšom záujme Spojených štátov". Trumpov hovorca sa k žiadosti o vyjadrenia k tomuto rozhodnutiu bezprostredne nevyjadril.

Najvyšší súd zamietol žiadosť Trumpa

Útok na Kapitol zo 6. januára 2021 vyšetruje výbor Snemovne reprezentantov Kongresu USA. Najvyšší súd v januári tohto roka týmto vyšetrovateľom povolil prístup k iným dokumentom o tomto útoku. Zamietol tým žiadosť Trumpa, ktorý sudcov ešte v decembri požiadal, aby vydanie týchto dokumentov zastavili.

Záznamy úradujúcich prezidentov a ich zamestnancov majú byť podľa Zákona o prezidentských záznamoch uchovávané v Národnom archíve, píše AP. Povinnosťou prezidenta po odchode z funkcie je poskytnúť archívu tieto záznamy.

Viac o téme: VyšetrovateliaZáznamyNávštevyBiely domKongresJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu