Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Samovražedný útok v plnej reštaurácii! Zahynulo najmenej 15 ľudí, ďalších 20 bolo zranených

samovražedný útok v Somálsku
samovražedný útok v Somálsku (Zdroj: SITA/AP Photo/Farah Abdi Warsameh)

MOGADIŠO - Najmenej 15 ľudí zahynulo pri dnešnom samovražednom útoku v reštaurácii v meste Beledweyne v strednej časti Somálska. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na miestnu políciu. Medzi mŕtvymi sú prevažne civilisti a ďalších 20 ľudí bolo zranených. K útoku sa prihlásila radikálna islamistická skupina Šabáb, ktorá má blízko k teroristickej sieti al-Kájda.

V reštaurácii plnej miestnych úradníkov a politikov sa v čase obeda odpálil samovražedný atentátnik, uviedli svedkovia. Jeden zo zabitých pri útoku v Beledweyne bol podľa nich kandidátom v prebiehajúcich parlamentných voľbách.

Šabáb sa usiluje o zvrhnutie vlády a nastolenie vlastnej

Tie začali 1. novembra a pôvodne mali skončiť 24. decembra. Teraz sa počíta s tým, že sa zavŕši 25. februára. V nepriamom volebnom procese vyberajú delegáti, medzi ktorými sú aj kmeňoví starešinovia, členov dolnej komory parlamentu, ktorí potom v doteraz nestanovenom termíne zvolia nového prezidenta. Šabáb sa usiluje o zvrhnutie vlády a nastolenie vlastnej, ktorá sa bude riadiť striktným výkladom islamu.

Viac o téme: Samovražedný útokSomálskoAl-KájdaŠabáb
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu