Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Zhrození lekári: Rodičia odmietli pre svojho syna krv od zaočkovaných darcov, ide mu pritom o život!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

RÍM - Súd v talianskom meste Boloňa sa zaoberá prípadom rodičov, ktorí odmietli pre svoje dieťa transfúziu krvi od darcov zaočkovaných proti koronavírusu. Ich syna, ktorý má podľa denníka la Repubblica menej ako tri roky, čaká operácia srdca. Podľa lekárov je život chlapca ohrozený, ak sa bude zákrok ďalej odkladať. Informovala o tom agentúra ANSA.

Kauza sa podľa miestnych médií začala pred niekoľkými týždňami. Rodičia z mesta Modena, ktorých dieťa je v nemocnici v Boloni, tamojším lekárom povedali, že nesúhlasia s transfúziou krvi od ľudí zaočkovaných proti covidu-19. Prípad sa následne začal šíriť na sociálnych sieťach na účtoch antivaxerov, ktorí hľadali pre chorého chlapca nezaočkovaného darcu krvi. Nemocnica ale takýto postup odmietla s tým, že pre darovanie krvi sú jasne stanovené pravidlá. Operácia navyše ponáhľa. 

Zhrození lekári: Rodičia odmietli
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Podľa riaditeľa národného transfúzneho strediska Vincenza De Angelise je nemocnica v práve, keď trvá na zvyčajnom postupe. "Krv pre transfúziu je vyberaná podľa kompatibility a nie na základe kamarátstva," povedal De Angelis agentúre ANSA.

Rodičia sa podľa neho nemajú čoho obávať, pretože krv neobsahuje vakcínu ani deaktivovaný vírus, ale len protilátky. A tie môžu mať aj ľudia po prekonaní ochorenia, teda aj nezaočkovaní. Na súd sa obrátili advokáti rodičov. Prípadom sa zaoberá aj súd pre ochranu mladistvých, ktorý posudzuje správanie rodičov v tejto kauze. 

Viac o téme: OčkovanieSúd TalianskoKoronavírusTransfúzia krvi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu