Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Britský premiér Johnson pricestoval do Kyjeva: S Putinom bude telefonovať v stredu

Britský premiér Boris Johnson na ceste na Ukrajinu Zobraziť galériu (6)
Britský premiér Boris Johnson na ceste na Ukrajinu (Zdroj: SITA/Peter Nicholls, Pool Photo via AP)

LONDÝN/KYJEV - Telefonický rozhovor britského premiére Borisa Johnsona s ruským prezidentom Vladimirom Putinom presunuli na stredajšie popoludnie. V utorok to oznámil Johnsonov hovorca, informoval denník The Guardian. Rozhovor sa mal pôvodne konať v pondelok, avšak Johnson ho bol nútený zrušiť.

Britský premiér, ktorý medzičasom pricestoval do Kyjeva, kde sa má stretnúť s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, musel v pondelok zrušiť telefonát s ruským prezidentom, aby mohol vystúpiť na pôde britského parlamentu v súvislosti s predbežnými výsledkami vyšetrovania možných porušení pandemických opatrení v premiérovom sídle na Downing Street 10, kde sa počas lockdownu konalo niekoľko večierkov.

Johnson následne v pondelok večer prisľúbil, že Putinovi zatelefonuje v utorok, avšak hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov poprel, že by v utorok Putin plánoval takýto rozhovor absolvovať. Peskov však v utorok nevylúčil, že rozhovor sa uskutoční neskôr v čase, na ktorom sa obe strany dohodnú, píše agentúra TASS.

Britský premiér Boris Johnson
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Peter Nicholls, Pool Photo via AP)

Johnson pritom pôvodne plánoval hovoriť s Putinom ešte pred utorkovou návštevou Ukrajiny.

Británia podporuje suverenitu Ukrajiny

"Ako priateľ a demokratický partner bude Spojené kráľovstvo naďalej podporovať ukrajinskú suverenitu tvárou v tvár tým, ktorí sa ju snažia zničiť," uviedol Johnson po prílete do Kyjeva na sociálnej sieti Twitter.

Britský premiér Boris Johnson
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Peter Nicholls, Pool Photo via AP)

Podľa denníka The Guardian sa po stretnutí Johnsona so Zelenským uskutoční o 18.45 miestneho času (17.45 SEČ) ich spoločná tlačová konferencia, po ktorej navštívi britský premiér v sprievode ukrajinského prezidenta aj Chrám svätej Sofie v Kyjeve.

Johnsona mala na ceste na Ukrajinu sprevádzať aj britská ministerka zahraničných vecí Lizz Trussová. Tá však v pondelok večer oznámila, že mala pozitívny test na koronavírus.

Ruská invázia na Ukrajinu by bola pohromou

Britský premiér Boris Johnson v utorok varoval, že prípadná ruská invázia na Ukrajinu by viedla k pohrome a že v prípade vojenskej agresie začnú sankcie voči Rusku platiť okamžite. Informácie pochádzajú od agentúr AFP a Reuters.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Peter Nicholls/Pool Photo via AP)

"Ruská invázia na Ukrajinu by bola politickou a humanitárnou katastrofou a podľa môjho názoru by to bola pre Rusko aj svet vojenská katastrofa," povedal Johnson na tlačovej konferencii v Kyjeve.

Britský premiér vyzval Rusko, aby stiahlo svoje jednotky z oblastí pri ukrajinských hraniciach a aby nezhody neriešilo vojenskou cestou.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Peter Nicholls/Pool Photo via AP)

"Je životne dôležité, aby Rusko ustúpilo a zvolilo si cestu diplomacie. Verím, že je to stále možné," povedal Johnson po boku ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Predstaviteľ Londýna zároveň varoval Moskvu, že v prípade vpádu na územie susednej krajiny Británia zavedie tvrdé sankcie.

"Je dôležité, aby v Moskve pochopili, že spôsob, akým tieto sankcie aplikujeme, bude automatický. V momente, keď dôjde k ďalšiemu vpádu na suverénne ukrajinské územie, začnú tieto sankcie platiť... Predkladáme novú legislatívu, (ktorá) nám umožní veľmi priamym spôsobom zasiahnuť strategické obchodné záujmy Ruska," spresnil Johnson.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Peter Nicholls/Pool Photo via AP)

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaBoris Johnson
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu