Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Holandsko ponúklo Ukrajine pomoc v oblasti kybernetickej bezpečnosti: Zoznam vojenských potrieb

Holandský premiér Mark Rutte
Holandský premiér Mark Rutte (Zdroj: SITA/AP Photo/Franc Zhurda, File)

KYJEV - Holandský premiér Mark Rutte v stredu na návšteve Kyjeva prisľúbil Ukrajine podporu v oblasti kybernetickej bezpečnosti. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Rutte na spoločnej tlačovej konferencii s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským povedal, že jeho krajina rada a ochotne poskytne odborné poradenstvo v tejto oblasti. Ukrajinu postihol v januári vážny kybernetický hekerský útok na vládne webové stránky, z ktorého Kyjev obvinil Rusko.

Ukrajina odovzdala zoznam vojenských potrieb

Rutte sa nezmienil o prípadných holandských dodávkach zbraní na Ukrajinu, ale už predtým naznačil ochotu urobiť to. Zelenskyj oznámil, že Ukrajina odovzdala tejto členskej krajine Európskej únie zoznam vojenských potrieb. Zároveň ukrajinský líder zdôraznil: "Myslíme len na mier." Návštevy ako tá Rutteho majú cieľ pomôcť stabilizovať ukrajinskú ekonomiku, uviedol na tlačovej konferencii Zelenskyj. V utorok cestovali do Kyjeva aj britský premiér Boris Johnson a poľský premiér Mateusz Morawiecki a demonštrovali tam svoju podporu Zelenskému, píše agentúra DPA.

Viac o téme: PomocBezpečnosťUkrajinaHolandskoKybernetika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu