Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Putin sa na budúci týždeň v Moskve stretne s iránskym prezidentom Raísím

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin sa na budúci týždeň stretne so svojim iránskym náprotivkom Ebráhímom Raísím, ktorý pricestuje do Moskvy. Prezidenti sa stretnú v čase, keď sa Rusko spolu s ďalšími mocnosťami snažia zachrániť jadrovú dohodu s Iránom. Informovala o tom v nedeľu agentúra Reuters s odvolaním sa na ruskú štátnu televíziu Rossija-1.

V televíznej relácii s názvom Moskva. Kremeľ. Putin odvysielanej v nedeľu bol zverejnený program ruského prezidenta na nadchádzajúci týždeň. Putin sa podľa neho plánuje stretnúť s iránskym prezidentom, ako aj usporiadať zasadnutie ruskej Bezpečnostnej rady, píše agentúra Interfax. Presný dátum ani miesto stretnutia Putina s Raísím zverejnené neboli. Avšak podľa nemenovaného zdroja agentúry Interfax sa stretnutie prezidentov uskutoční zrejme 19. januára.

Pokrok pri rokovaniach o obnovení jadrovej dohody s Teheránom

Rusko sa zúčastňuje rokovaní o záchrane jadrovej dohody, ktoré sa obnovili koncom novembra po tom, ako boli v júni pozastavené v súvislosti s prezidentskými voľbami v Iráne a následnou výmenou vládnych garnitúr v Teheráne, kde sa moci ujal ultrakonzervatívny prezident Raísí.

Dohoda z roku 2015 - na ktorej sa dohodol Irán s Britániou, Čínou, Francúzskom, Nemeckom, Ruskom a USA - ponúkla Teheránu úľavu od sankcií výmenou za obmedzenie jeho jadrového programu, aby sa zabezpečilo, že Irán nebude vyvíjať atómové zbrane. Bývalý americký prezident Donald Trump však v roku 2018 od dohody odstúpil a znovu uvalil voči Teheránu ostré sankcie. V reakcii na to začal Irán ustupovať od svojich záväzkov vyplývajúcich z dohody. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v piatok uviedol, že pri rokovaniach o obnovení jadrovej dohody s Teheránom prišlo k pokroku, pripomína agentúra Reuters.

Viac o téme: StretnutieRuskoIránVladimir PutinEbráhím Raísí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu