Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Západ odignoroval zásadné bezpečnostné obavy Ruska, povedal Putin Macronovi

Vladimir Putin Zobraziť galériu (2)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Západ odignoroval bezpečnostné obavy Ruska v súvislosti s rozširovaním Severoatlantickej aliancie (NATO), povedal ruský prezident Vladimir Putin svojmu francúzskemu náprotivku Emmanuelovi Macronovi počas ich piatkového telefonátu. TASR prevzala túto informáciu od francúzskej tlačovej agentúry AFP.

"USA a NATO vo svojej odpovedi (na návrh bezpečnostných záruk žiadaných Kremľom) nevzali do úvahy zásadné obavy Ruska vrátane zastavenia expanzie NATO a rozmiestňovania útočných zbraňových systémov pri ruských hraniciach," povedal Putin Macronovi, uvádza sa v prepise telefonátu, ktorú zverejnil Kremeľ.

Západ odignoroval zásadné bezpečnostné
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/John Thys, Pool Photo via AP)

Veľvyslanec USA v Moskve John Sullivan podľa agentúry TASS uviedol, že Kremeľ na list USA a NATO zatiaľ oficiálne nereagoval. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov označil písomnú odpoveď Spojených štátov na návrh bezpečnostných záruk žiadaných Ruskom za "vzor diplomatickej slušnosti" v porovnaní s odpoveďou, ktorú Moskve doručilo NATO.

"Odpoveď NATO je natoľko zideologizovaná, priam až dýcha výnimočnosťou Severoatlantickej aliancie, jej špeciálnym poslaním a účelom. Až som sa hanbil za tých, ktorí tieto texty písali," uviedol Lavrov. Po tom, ako Rusko nazhromaždilo v blízkosti hraníc Ukrajiny tisíce vojakov, začali narastať obavy medzinárodného spoločenstva, že Moskva chystá inváziu do tejto bývalej sovietskej krajiny. Spojené štáty a ich spojenci Rusku pohrozili, že ak zaútočí na Ukrajinu, zavedú proti nemu tvrdé sankcie.

Rusko poprelo, že plánuje napadnúť svojho východného suseda. Žiada však od USA a NATO bezpečnostné garancie, v rámci ktorých požaduje aj to, aby sa Ukrajina nestala súčasťou Aliancie.

Prezidenti sa zhodli na potrebe deeskalácie krízy okolo Ukrajiny

Francúzsky prezident Emmanuel Macron a šéf Kremľa Vladimir Putin sa počas piatkového telefonického rozhovoru zhodli na potrebe "deeskalácie" súčasnej krízy okolo Ukrajiny. Putin zároveň ubezpečil, že Rusko nijakú ofenzívu neplánuje. Povedal to nemenovaný Macronov spolupracovník, ktorého citovala agentúra AFP.

Tento telefonát "nám umožnil dohodnúť sa na potrebe deeskalácie", povedal na tlačovom brífingu uvedený predstaviteľ. "Prezident Putin sa vyjadril, že nijakú ofenzívu neplánuje a uviedol, že chce pokračovať v rozhovoroch s Francúzskom a našimi spojencami," dodal. Putin podľa jeho slov "jasne uviedol, že si neželá konfrontáciu".

Vyše hodinový piatkový telefonát lídrov Francúzska a Ruska, ktorý Paríž označil za "seriózny a zdvorilý", zdôraznil "fundamentálne (názorové) odlišnosti", ale aj "spoločnú túžbu" pokračovať v rokovaniach.

Viac o téme: BezpečnosťRuskoVladimir PutinEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu