Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

V rokovaniach o iránskom jadrovom programe je prestávka na konzultácie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VIEDEŇ - Rozhovory o záchrane dohody o iránskom jadrovom programe boli prerušené, aby sa jednotlivým aktérom poskytol čas na politické konzultácie. Uviedol to v piatok koordinátor Európskej únie, ktorý súčasne vyzval na prijatie "politického rozhodnutia" na zvrátenie patovej situácie v rokovaniach.

Ako informovala agentúra AFP, diplomati sa už niekoľko týždňov stretávajú v rakúskom hlavnom meste a hľadajú možnosti, ako oživiť dohodu z roku 2015 uzavretú Iránom, Spojenými štátmi, Britániou, Čínou, Francúzskom, Nemeckom a Ruskom. EÚ zohrala úlohu sprostredkovateľa týchto rokovaní a jej zástupca, Enrique Mora, na Twitteri napísal, že účastníci rokovaní sa vracajú do svojich krajín na konzultácie a prijatie ďalších pokynov. "Teraz sú potrebné politické rozhodnutia," vysvetlil Mora s tým, že 8. kolo rokovaní sa vo Viedni obnoví na budúci týždeň.

Rokovania o záchrane prelomového Spoločného komplexného akčného plánu (JCPOA), ktorý mal výmenou za ukončenie sankcií voči Teheránu zaistiť nevojenský charakter iránskeho jadrového programu, sa obnovili vlani koncom novembra. Prerušené boli od júna v súvislosti s prezidentskými voľbami v Iráne a následnou výmenou vládnej garnitúry v Teheráne. Americký prezident Donald Trump v roku 2018 od tzv. iránskej jadrovej dohody odstúpil a znovu uvalil voči Teheránu ostré sankcie.  V reakcii na to začal Irán postupne ustupovať od svojich záväzkov vyplývajúcich z dohody.

Administratíva Trumpovho nástupcu Joea Bidena síce pomohla obnoviť rokovania o JCPOA, ale Washington sa na nich zúčastňuje len nepriamo, konštatovala agentúra AFP. Pripomenula, že Irán v pondelok po prvý raz deklaroval, že je otvorený priamym rokovaniam s USA, ktoré tiež vyjadrili svoju pripravenosť na takýto krok. Hovorca ministerstva zahraničných vecí USA Ned Price však vo štvrtok uviedol, že podľa informácií USA zatiaľ Irán nesúhlasil s priamymi rozhovormi. Ubezpečil, že USA sú pripravené "stretnúť sa priamo". AFP dodala, že Francúzsko v piatok zaznamenalo náznaky, že rozhovory o iránskom jadrovom programe by tentoraz mohli byť úspešné.

Zložité rokovania

"Rokovania zostávajú zložité, pretože musíme objasniť otázku záruk (ohľadom zrušenia sankcií) a rámca kontroly nad iránskym jadrovým programom," povedal predstaviteľ francúzskeho prezidenta, ktorý si neželal byť menovaný. "Napriek tomu existujú určité náznaky, že by rokovania mohli byť úspešné," dodal predstaviteľ s tým, že prezident Emmanuel Macron by mohol v najbližších dňoch viesť telefonické rozhovory s iránskym prezidentom Ebráhímom Raísím.

Irán začiatkom tohto týždňa tiež hovoril o pokroku na rokovaniach a dodal, že Washington musí prijať politické rozhodnutia, aby sa celý proces pohol vpred. Washington je zatiaľ vo svojom hodnotení výsledkov dosiahnutých vo Viedni zdržanlivý: Brett McGurk, najvyššie postavený predstaviteľ Bieleho domu pre Blízky východ, napr.  vo štvrtok varoval, že rokovania sa môžu "veľmi skoro zvrtnúť". "Sme v štádiu možnej dohody, ale opäť by som na to nestavil," povedal McGurk. Priznal, že "je tu šanca na dohodu", ale tiež "šanca, že k dohode nedôjde". Uviedol, že "sme pripravení na oba scenáre".

Viac o téme: Jadrový programRokovanie Irán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu