Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Kremeľ neočakáva, že rokovania Putina s Macronom budú prelomové: Nie je možné hovoriť o zmierňovaní napätia

francúzsky prezident Emmanuel Macron a ruský prezident Vladimir Putin
francúzsky prezident Emmanuel Macron a ruský prezident Vladimir Putin (Zdroj: TASR/AP)

MOSKVA - Kremeľ neočakáva, že príde k prelomu počas pondelkových rokovaní ruského prezidenta Vladimira Putina s jeho francúzskym náprotivkom Emmanuelom Macronom, ktorý navštívi Moskvu. Očakáva však, že francúzsky prezident príde na rokovaniach s návrhmi na zníženie napätia v Európe. Vyhlásil to v pondelok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, ktorého citovali agentúry Reuters a TASS.

Podľa Peskova bude rokovaniam Putina s Macronom dominovať téma situácie týkajúcej sa Ukrajiny. "Samozrejme, situácia je veľmi zložitá na to, aby sme mohli očakávať, že počas rokovaní príde k rozhodujúcemu prelomu... Vieme a sám Macron to povedal Putinovi, že príde s určitými nápadmi, ako nájsť možné spôsoby zníženia napätia v Európe, pričom má v pláne sa s týmito nápadmi podeliť s Putinom," uviedol Peskov s tým, že o výsledku rokovaní budú na tlačovej konferencii informovať samotní prezidenti.

Osobnému stretnutiu prezidentov predchádzali tri telefonické rozhovory

Peskov tiež spresnil, že rokovania prezidentov sa začnú okolo 17.00 h moskovského času (15.00 h SEČ). Zároveň pripomenul, že osobnému stretnutiu prezidentov predchádzali tri telefonické rozhovory. "Preto očakávame veľmi vecnú a dlhú diskusiu, ktorá bude objemná z hľadiska obsahu i času," uviedol Peskov. Hovorca Kremľa zároveň povedal, že nie je možné hovoriť o zmierňovaní napätia, pokiaľ Západ stále hovorí o hroziacom útoku Ruska na Ukrajinu.

Rusko popiera, že plánuje zaútočiť na Ukrajinu

Peskov uviedol, že Moskva nedostala v posledných dňoch žiadne nové informácie týkajúce sa bezpečnostných záruk žiadaných Ruskom a že západné krajiny "radšej o tejto téme nehovoria". Rusko popiera, že plánuje zaútočiť na Ukrajinu, žiada však bezpečnostné záruky od USA a Severoatlantickej aliancie (NATO), ktoré zahŕňajú aj požiadavku, aby sa Ukrajina nestala súčasťou NATO. Západ to odmieta, ponúkol však Moskve možnosť diskutovať o iných problémoch - napríklad o kontrole zbrojenia, uvádza Reuters.

Viac o téme: RokovaniaRuskoVladimir PutinUkrajinaEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu