Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Kazašský prezident odvolal vládu: Protestujúci vtrhli do radnice v Alma-Ate, 500 zranených

V Kazachstane vládnu nepokoje Zobraziť galériu (5)
V Kazachstane vládnu nepokoje (Zdroj: SITA/AP Photo/Vladimir Tretyakov)

NURSULTAN - Demonštranti protestujúci proti vysokým cenám pohonných látok v Kazachstane vtrhli v stredu do radnice najväčšieho kazašského mesta Alma-Ata.

Dav ľudí nezastavili ani slzotvorný plyn a omračujúce granáty, ktoré na nich vypálili kazašské bezpečnostné zložky. Niektorí demonštranti boli ozbrojení obuškami a štítmi, ktoré zobrali policajtom, uviedol spravodajca agentúry AFP. Podľa miestnych médií sú časti radnice v plameňoch a protestujúci útočia na ďalšie úradné budovy.

K bezprecedentnej vlne nepokojov sa medzitým vyjadrilo ruské ministerstvo zahraničných vecí, ktoré podľa svojho komuniké situáciu "pozorne sleduje" a vyzýva na "dialóg" zameraný na ukončenie nepokojov. Počas protestov, ktoré vypukli v administratívnom územnom celku Mangystauská oblasť, ako aj v Alma-Ate a ďalších mestách, zadržala kazašská polícia už najmenej 200 ľudí.

V Kazachstane vládnu nepokoje
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Vladimir Tretyakov)

Prezident po protestoch odvolal vládu premiéra Mamina

Kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev v snahe upokojiť situáciu v krajine v stredu prijal demisiu vlády premiéra Askara Mamina. Jeho právomoci bude do vytvorenia nového kabinetu vykonávať podpredseda vlády Alichan Smajlov, uvádza sa vo vyhlásení prezidentskej kancelárie.

Prezident vyhlásil výnimočný stav

Tokajev zároveň v stredu vyhlásil v Mangystauskej oblasti a v Alma-Ate výnimočný stav, ktorý bude trvať do 19. januára. V oboch oblastiach bude platiť zákaz vychádzania v čase od 23.00 do 07.00 h, ako aj obmedzenie pohybu mimo miesta aktuálneho pobytu.

V Kazachstane vládnu nepokoje
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Yan Blagov)

Úrady v Mangystauskej oblasti v reakcii na lokálne demonštrácie už v utorok večer oznámili, že obnovujú cenový strop (v prepočte 0,097 eura) za liter skvapalneného ropného plynu (LPG). Zvýšenie cien LPG je podľa demonštrantov nespravodlivé vzhľadom na skutočnosť, že Kazachstan je vývozcom plynu a ropy a má bohaté energetické zásoby, približuje AFP. Vláda zrušenie cenového stropu argumentovala tým, že nízka cena LPG je neudržateľná.

Kazašský prezident prisľúbil tvrdú reakciu

Kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev v stredu prisľúbil "tvrdú" odpoveď na masové protesty proti vysokým cenám pohonných látok. Zároveň uviedol, že v priebehu protestov prišlo aj k úmrtiam, informovali agentúry AFP, Reuters a TASS.

Tokajev sa v stredu už druhýkrát od začiatku masových protestov v Kazachstane prihovoril k občanom. Na začiatku svojho druhého príhovoru, ktorý vysielala miestna televízia, uviedol, že sa ujíma vedenie kazašskej bezpečnostnej rady. "Ako hlava štátu a odnes aj predseda bezpečnostnej rady plánujem zasiahnuť tak tvrdo, ako to len bude možné... Som povinný chrániť bezpečnosť a pokoj našich občanov," uviedol Tokajev.

Kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Yevgeny Biyatov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File)

Prezident týmto vyhlásením zbavil funkcie doterajšieho predsedu bezpečnostnej rady, ktorým bol bývalý prezident Nursultan Nazarbajev. Ten sa vzdal funkcie prezidenta v roku 2019, avšak ako predseda bezpečnostnej rady si zachoval svoj vplyv, ako aj isté privilégia – napríklad imunitu, ktorá ho chránila pred trestným stíhaním, pripomína AFP.

Tokajev vo svojom príhovore však uviedol, že plánuje ostať v hlavnom meste krajiny – v Nursultane –, pretože to je jeho ústavná povinnosť. "Je mojou ústavnou povinnosťou zotrvať s národom. Spolu prekonáme túto čiernu epizódu v histórií Kazachstanu," vyhlásil Tokajev. Média však informovali o tom, že demonštranti ohrozujú aj prezidentovu rezidenciu v meste Alma-Ata.

Tokajev zároveň počas príhovoru odsúdil útoky demonštrantov na príslušníkov bezpečnostných zložiek, z ktorých niekoľkí podľa neho utrpeli zranenia alebo dokonca boli zabití. Kazašský prezident presný počet obetí protestov nešpecifikoval, uviedol však, že je ohrozená bezpečnosť všetkých obyvateľov mesta Alma-Ata.

Počas protestov utrpelo zranenia viac ako 500 ľudí

Vyše 500 ľudí vrátane 130 žien a starších ľudí utrpelo zranenia počas masových protestov v kazašskom meste Alma-Ata, oznámil v stredu náčelník miestnej polície Kanat Tajmerdenov. Výnimočný stav pre pretrvávajúce nepokoje rozšírili na celé územie Kazachstanu, informovala agentúra TASS.

V Kazachstane vládnu nepokoje
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Vladimir Tretyakov)

"Dnes mesto čelilo ďalším útokom extrémistov a radikálov. Prijímame nevyhnutné opatrenia na ochranu života a bezpečnosti občanov. Vyzývame tých, ktorí vyšli do ulíc, aby sa rozišli. Našim hlavným cieľom je nedopustiť ďalšie stupňovanie napätia a radikalizmu," uviedol Tajmerdenov pre kazašský portál Tengrinews.kz.

Podľa Tajmerdenova bolo počas nepokojov, ktoré v meste pretrvávajú už niekoľko dní, podpálených 120 vozidiel vrátane 33 sanitiek a požiarnych vozidiel, poškodených bolo tiež približne 120 obchodných priestorov, 180 stravovacích zariadení a 100 kancelárskych priestorov. Náčelník polície preto vyzval obyvateľov, aby ostali doma, nepodliehali panike a nenechali sa vyprovokovať.

Viac o téme: OdvolaniePrezidentVládaRadnicaProtestyKazachstanAlma-Ata
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu